Kilka pytań - nowo budowany dom

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Pamiętaj!

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków
ELEKTRYK: Tak

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: Ramzes2 » czw kwie 20, 2017 10:41

electrics pisze:...co doradzają Ramzes...


Skoro jesteśmy przy tych przyjemnościach, to również o koledze mam takie same wrażenie. Nie zamierzam teraz szukać konkretnych postów do zacytowania, a i tak nie ma to sensu bo wybuchnie wojna w stylu czy złączki Wago na gniazdka są bezpieczne czy nie.

electrics pisze:Jeśli zaś będziesz kierował się radami forumowiczów i może jeszcze sam robił, wówczas porażka gwarantowana na 100%.


A to akurat racja. Tutaj jest dobre miejsce dla elektryków (wróć, dla tych co się za elektryka podają) aby się powyżywać w postaci kłótni, zamiast sensownie dyskutować. Na pewnym znanym serwisie społecznościowym (nie podając nazwy) są grupy dla elektroników - tam jest więcej merytoryki, a mniej kłótni - pomijając bardzo młode osoby które koniecznie chcą naprawić np. frytkownicę o mocy 3kW nie mając zielonego pojęcia ani doświadczenia. Podpis kolegi JacekH07 mówi całą resztę.

Co do pytań, moje zdanie jest takie:

Zasilanie budynku kompletne minimum 16mm2 przy tej odległości. Chyba że chcesz później stwierdzić że trzeba wymienić...

Aluminium ma inne właściwości fizyczne i chemiczne niż miedź. Więcej nie chce mi się pisać, bo i tak znajdą się zwolennicy tego pierwszego.

Ilość żył ZK, to zależy od układu sieci. Dla TN-C i TT: 4, dla TN-S: 5. Doziemienie PE/PEN musisz mieć i tak i tak. Chyba że jesteś z tych inwestorów, którzy uważają że jak tylko żarówka świeci, to jest ok - to wtedy nie zamierzam dalej dyskutować.

RCD: na odbiorniki trójfazowe (kuchenka el., silnik etc) tylko rcd trójfazowe. Na odbiory jednofazowe, zdecydowanie radzę rcd jednofazowe. Zrobisz jak uważasz. Jak tor N ulegnie Ci uszkodzeniu i wiesz co to połączenie szeregowe, to możesz sam przeanalizować rezultat. Tak samo przeanalizuj sobie co się stanie jak tylko jedna RCD wyłączy Ci cały dom i nie pozwoli się włączyć, a Ty sam będziesz biegał w całkowitych ciemnościach.

Jak czytam opis tych Twoich fachowców i innych nie masz, to zostaje Ci przeanalizować najbliższe doświadczone firmy wieloosobowe i starać się robić według projektu.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 600
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie
ELEKTRYK: Tak

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: electrics » czw kwie 20, 2017 10:47

JacekH07 pisze:Informacja do kolegi Electrics

Doświadczenie z klientem mam wprawdzie małe ale nie jest tak źle. Wolę mieć mniej zleceń niż potem problemy. Ja większość prac dostałem z polecenia. Zasad o których tu piszę stosuję w rozmowach z klientami na co dzień. Do mnie idą ci którzy wiedzą czego chcą a nie ci którzy chcą byle działało.


I bardzo dobrze Kolego że tak podchodzisz do sprawy. Ciekawy jestem na ile starczy Tobie sił i samozaparcia, żeby trzymać potencjalnie wysoki poziom usług, jaki zamierzasz świadczyć, rejestrując firmę. Ja trzymam kciuki, bo z doświadczenia wiem, że jest to ogromnie trudne w obecnych czasach, żeby nie powiedzieć, że niemożliwe.

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków
ELEKTRYK: Tak

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: Ramzes2 » czw kwie 20, 2017 10:55

PS. Prawie zapomniałem.

25A * 690V = 17250W = 17.25kW.

Przy jednej fazie, musiałbyś mieć aż 75A - niespecjalnie to się opłaca (pod wieloma względami), oraz ZE może się nie zgodzić.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 2963
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: opornik » czw kwie 20, 2017 11:28

Zanosi się na kolejny doktorat z prostego tematu.
Pomiar w ogrodzeniu, zasilanie 3 fazowe, moc 12,5kW. Kabel do domu minimum 4x10Cu lub 4x16Al. Tu można wprowadzić element o którym pisze JacekHo7 czyli pomiar IPZ i ewentualnie skorygować w górę przekrój kabla aby zapewnić SWZ dla rozdzielnicy.
Wył. pożarowy? Hmm, żadko spotykany. Natomiast jeżeli w Twoim przypadku kubatura strefy pożarowej przekracza 1000 m3 to teoretycznie powinien być zabudowany.
Kolega Ramzes2 w swoim nocnym poście mija się z prawdą, delikatnie mówiąc. 99% sieci kablowych to kable aluminiowe.
Uziom powinien być fundamentowy a bzdurą jest pisanie, że prąd piorunowy go rozsadzi.
RCD 3f tylko dla obwodów 3 fazowych. Dla obw. 1f RCD 1 fazowe. O tym pisali już inni koledzy.
O ochronie przeciwprzepięciowei i ogranicznikach wyczerpująco napisał JacekH07 i praktycznie nic nie mam do dodania.
Kolega electrics trafnie podsumował dyskusję.
I jeszcze jedna sprawa, Twoja pompa w studni. Musisz zdecydować się na jakąś pompę i dopiero wtedy można dyskutować o doborze kabla zasilającego.
PS
I taka moja refleksja. Po Twoich wpisach sądzę, że instalację chcesz sam wykonać i podpuszczasz nas. Informacje które do tej pory zostały podane to moim zdaniem mniej niż połowa całości wiedzy którą musi posiadać wykonawca aby instalacja była przyjazna dla użytkownika i co najważniejsze - bezpieczna.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

wujekbaniu
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: śr kwie 19, 2017 19:38
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: wujekbaniu » czw kwie 20, 2017 12:08

Część instalacji - wkopanie w ziemie bednarki, wykopanie rowu pod przyłączający przewód, zamontowanie odgromu na dachu (sam kładę dachówkę i ocieplenie) mam zamiar wykonać sam.
W opinii jednego z elektryków sam mam wykonać również "położenie kabli na ścianie". I pewnie tak też będzie.
Postanowiłem założyć temat, ponieważ zaniepokoiła mnie tak duża rozbieżność w opinii elektryków.

Na obecną chwilę jestem skłonny zrobić tak,
Zatrudnić elektryka na emeryturze, ale wyraźnie zaznaczyć aby dać przewód mimo wszystko miedziany 10mm2 (chyba, że dostanę rozsądną cenę na całą instalację to dam 16mm2 dla świętego spokoju). 5 żyłowy tak jak jest w warunkach przyłącza (warunki nawiasem mówiąc mówią o 10mm2 jak i projekt).
Wyraźnie zaznaczyć elektrykowi, że chcę osobne różnicówki jednofazowe na poszczególne obwody jedno fazowe.
Kupić osprzęt Hagera - tak jest w projekcie, cenowo wszystko wypada podobnie, nie chcę w razie problemów zastanawiać się czy to nie aby wina zmiany producenta.

Co do łączenia piorunochronu z uziomem gniazdek nadal mam mieszane uczucia, ale jeśli tak jest w projekcie, elektryk pomierzy omy i wyjdzie mu, że uziom/odgrom jest skuteczny to niech tak robi. Będę gorzej spał tydzień potem zapomnę.
Tylko chciałbym być świadomy tego co robi, bo to ja tam będę X lat mieszkał, a nie elektryk.

Ramzes2 prawdopodobnie nie zrozumiałeś mnie.
W warunkach mam 12.5 kW. Bezpiecznik mam 3x25A co by wskazywało na to, że mam około 3x 5,5kW co daje jakieś 16kW na całe przyłącze. A jak spytałem elektryka o to, czy te 12,5 kW co zamówiłem w energetyce to na każdą z fazę osobno to przytaknął :D Co najzabawniejsze, jakieś 3 miesiące temu mnie to męczyło i zadzwoniłem dwa razy na ifnolinie energa - nikt nie wiedział :D
Wszyscy mówili (kierownik, projektant, elektrycy że starczy to dałem sobie spokój z tym). Jedyne co to będzie musiał elektryk równo to rozłożyć, żeby nie obciążać zbytnio jednej fazy - taką mam nadzieję.

Co do wpływu przewodu granica-dom na przekrój zasilania pompy, miałem na myśli to, że jak zbytnio spadnie napięcie (wiem, że z długością przewodu są straty) w rozdzielnicy w domu to pomimo tego, że w rozdzielnicy w domu będzie w normie to przy pompie może już nie być. Na logikę laika jak ileś % spadnie od drogi do domu, to od domu do pompy znów spadnie ileś tam i te straty się zsumują. żeby potem się nie okazało że do pompy muszę prowadzić grubszy przewód bo przyoszczędziłem na tym do domu.

wujekbaniu
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: śr kwie 19, 2017 19:38
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: wujekbaniu » czw kwie 20, 2017 12:11

Dołożyć te pare stówek do przewodu żeby było lepiej - spoko jestem za. Tylko dołożyłem do pir na dach, dołożyłem do porothermu, okien (zwykle wole spać spokojnie) że teraz na ironię śpię gorzej bo przekroczyłem budżet i to grubo.
Na 100% nie chcę ciąć na kosztach i robić "gorzej (mniej bezpiecznie)" niż w projekcie.

EDIT:
Co do Wago to zabawne, że wspominasz, bo każdy z nich też ma swoje zdanie na ten temat, jeden że się blaszki jakieś palą drugi że śrubki się luzują tu akurat uważam, że niech robi jak mu wygodniej bo jedno i drugi (o ile nie ma drgań) w/g mnie tak samo skuteczne.
W projekcie mam jakąś dużą różnicówkę jako zabezpieczenie p.poż 4p
I zabezpieczenie przepięciowe z piorunami na obrazku coś (hagera)
Gdzieś w internetach spotkałem się z opinią, że te zabezpieczenia przepięciowe to pic na wodę fotomontaż i jak piorun strzeli to potrafią się zapalić bo producenci z palca prąd podają.
Czy to prawda?

rykpat
Elektryk
Elektryk
Posty: 114
Rejestracja: pt gru 23, 2016 21:19
ELEKTRYK: Tak

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: rykpat » czw kwie 20, 2017 12:19

Dyskusja na tym forum powoli traci jakikolwiek sens. Po to ktoś się pyta, żeby inni mu odpowiedzieli. To ktoś napisze 16mm2 to inny od razu go wyśmieje bo to bzdury.
Nie wiem czy kolega Marcin zna takie powiedzenie "lepiej mieć za dużo niż za mało".

W obecnych czasach są coraz to nowe produkty. Za chwilę postawisz basen z pełną automatyka abo wywalisz kociol c.o. i będzie pompa ciepła. No ale co ja się tam znam. Napisałem co "ja dałbym", a że innych to raźi to co ja poradzę?
Ja w tym domu mieszkał nie będę ;) Powodzenia w budowie ;)

wujekbaniu
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: śr kwie 19, 2017 19:38
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: wujekbaniu » czw kwie 20, 2017 12:30

Pompa ciepła przez 30 lat raczej nie hehe basen też :D kredyt mnie zje heh
Przeglądam ceny podzespołów w projekcie i już mnie boli głowa co dopiero pompy i baseny.
Hager SPN418 pińcet
CD441J dwa po sto
KJ02E stówka (nawet nie wiedziałem ze jest coś takiego, do rozdziału fazowych za głównym ?)
HAGER FW32US1 tysiączek


itd.

JacekH07
Elektryk
Elektryk
Posty: 284
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16
ELEKTRYK: Tak

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: JacekH07 » czw kwie 20, 2017 12:48

Co do wyboru elektryków (numeracja przyjęta przez autora wątku)
Elektryk 1
Nic nie wybiera się w ciemno. Odrzucić

Elektryk 2
"Zmostkować N z uziomem?
Odgromu by nie robił wcale, ale jak chcę mieć ubezpieczony dom to musze bo się dopieprzą i wtedy mam sobie wkopać bednarkę i on pomierzy czy są OMY. Jak będzie słabo to trzeba walić szpile aż bedzie dobrze. Podłączyć do fundamentu też mogę, ale piorum idzie tam gdzie mu łatwiej. Jak będzie mu łatwiej iść w fundament a z fundamentu nie będzie miał gdzie to go rozpieprzy."

Na temat wymagań ochrony odgromowej czy musi być czy nie jest norma PN-EN 62305, tam jest informacja o szacowaniu ryzyka z którego określa się czy obiekt musi mieć instalację odgromową.
Z wbijaniem szpil przy gruncie o dużej rezystywności to życzę powodzenia. dalszej części nie komentuję, mam poważne wątpliwości do fachowości tego "elektryka". OMY to przewód oponowy mieszkaniowy o izolacji i oponie polwinitowej. Chyba że chodziło o omy.
Jeden RCD na cały dom. Bez komentarza. Wystarczy że coś nawali i egipskie ciemności w całym domu.

Elektryk 3
Uważa że RCD zbędne i żeby zdemontować po odbiorze. Powinien na długie lata stracić uprawnienia do wykonywania zawodu aby nikomu już krzywdy nie zrobił. Elektryka nominować do nagrody Darwina

Którzy elektrycy mówili żeby zrobić osobny uziom do odgromówki bo jak fundamentowy będzie to przy uderzeniu pioruna fundament poleci w kosmos?
W kosmos powinni polecieć elektrycy którzy tak robią. Tu od razu albo postawić warunek że wykonają tak jak ma być albo wypad z budowy.

Ten ogranicznik przepięć co jest w projekcie może być zainstalowany w podrozdzielnicy. Do wymiany.
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 2963
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Kilka pytań - nowo budowany dom

Postautor: opornik » czw kwie 20, 2017 13:08

wujekbaniu pisze:ale wyraźnie zaznaczyć aby dać przewód mimo wszystko miedziany 10mm2 (chyba, że dostanę rozsądną cenę na całą instalację to dam 16mm2 dla świętego spokoju). 5 żyłowy tak jak jest w warunkach przyłącza (warunki nawiasem mówiąc mówią o 10mm2 jak i projekt).

Wybij sobie wreszcie z głowy kabel 5x.. PEN rozdzielasz w rozdzielnicy, zgodnie ze sztuką.

Co do cen kabli miedzianych (netto) bez rabatów
YKYżo 0,6/1 kV 5x10 RE - 48,60/1m
YKYżo 0,6/1 kV 5x16 RE - 73,25/1m

YKY 0,6/1 kV 4x10 RE - 41,14/1m
YKY 0,6/1 kV 4x16 RE - 61,62/1m

co do cen kabli aluminiowych (netto) bez rabatów
YAKYżo 0,6/1kV 5x16 - 13,87/1m
YAKYżo 0,6/1kV 5x25 - 20,99/1m
YAKYżo 0,6/1kV 5x35 - 26,70/1m

YAKY 0,6/1kV 4x16 - 7,17/1m
YAKY 0,6/1kV 4x25 - 9,16/1m
YAKY 0,6/1kV 4x35 - 12,53/1m

Chyba widzisz różnice.
wujekbaniu pisze:Co do łączenia piorunochronu z uziomem gniazdek nadal mam mieszane uczucia, ale jeśli tak jest w projekcie, elektryk pomierzy omy i wyjdzie mu, że uziom/odgrom jest skuteczny to niech tak robi.

Jako laikowi wypada Ci tak napisać. Dla nas technicznych jest to masło maślane.
wujekbaniu pisze:Co do wpływu przewodu granica-dom na przekrój zasilania pompy, miałem na myśli to, że jak zbytnio spadnie napięcie (wiem, że z długością przewodu są straty) w rozdzielnicy w domu to pomimo tego, że w rozdzielnicy w domu będzie w normie to przy pompie może już nie być.

Masz rację ale.... Spadek napięcia na kablu pomiar-dom 10Cu przy pełnej mocy (12,5kW) wyniesie około 0.4% więc praktycznie możesz o tym problemie zapomnieć.
Gorsza sprawa to spadek napięcia na kablu do pompy i SWZ dla niej samej.
wujekbaniu pisze:W projekcie mam jakąś dużą różnicówkę jako zabezpieczenie p.poż 4p
I zabezpieczenie przepięciowe z piorunami na obrazku coś (hagera)
Gdzieś w internetach spotkałem się z opinią, że te zabezpieczenia przepięciowe to pic na wodę fotomontaż i jak piorun strzeli to potrafią się zapalić bo producenci z palca prąd podają.
Czy to prawda?

RCD jako p-poż? hmmm. NC
Ograniczniki muszą mieć dwa stopnie. T1 jako iskiernik oraz T2 jako warystor. A jak je połączyć? To wyższa szkoła jazdy której niestety nie opanujesz na forum.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza


Wróć do „Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: e-sparks i 70 gości