Podłączenie rozdzielni budowlanej

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Pamiętaj!

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
mackovski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: sob sty 23, 2016 17:49
ELEKTRYK: Nie podano

Podłączenie rozdzielni budowlanej

Postautor: mackovski » śr sie 09, 2017 19:07

Witam,

Proszę o sprawdzenie schematu podłączenia rozdzielnicy budowlanej.

Pozdrawiam
Załączniki
Schemat połączenia.jpg
Schemat połączenia.jpg (57.3 KiB) Przejrzano 280 razy



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

Simcode
Elektryk
Elektryk
Posty: 1509
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Podłączenie rozdzielni budowlanej

Postautor: Simcode » czw sie 10, 2017 14:39

Rysunek jest błędny.

paw-zie
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: pn maja 22, 2017 5:49
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Podłączenie rozdzielni budowlanej

Postautor: paw-zie » pt sie 11, 2017 8:16

Witam
Simcode pisze:Rysunek jest błędny.


Czemu rysunek jest błędny?

Według mnie schemat jest poprawny. Możesz jeszcze uziemić szynę PE.

Nie rozumiem opisu ZK (złącze kablowe?) nie powinno być ZKP (złącze kablowo-pomiarowe).

Czy w ZK istnieje rozłącznik?

Simcode
Elektryk
Elektryk
Posty: 1509
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Podłączenie rozdzielni budowlanej

Postautor: Simcode » pt sie 11, 2017 22:20

paw-zie pisze:Według mnie schemat jest poprawny.

Nie schemat a rysunek to po pierwsze. Po drugie należy na nim nanieść rodzaj sieci zasilającej bo głowy nie dam że to TN-C .
Trzecia sprawa kolory , kolory żółty to chyba gaz.
Po czwarte jaka różnicówka jej wielkości.
Po piąte jaka wielkość amperów gniazda .
Po szóste dlaczego C16 A ?
Po siódme jakie wielkości przekrojów wszystkich przewodów .
To nie masarnia tylko elektryka .


Wróć do „Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości