TN-C w nowobudowanym budynku

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Pamiętaj!

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Mati1233PL
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 20
Rejestracja: wt mar 14, 2017 18:39
ELEKTRYK: Nie podano

TN-C w nowobudowanym budynku

Postautor: Mati1233PL » czw kwie 20, 2017 14:06

Czy podczas budowy nowego budynku może być tam TN-C, czy musi być TN-C-S?
Ze schabowego zrobisz mielonego, na odwrót nie - z TN zrobisz TT, na odwrót nie :D



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 2963
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: TN-C

Postautor: opornik » czw kwie 20, 2017 14:16

Mati1233PL pisze:może być tam TN-C

Tam to znaczy gdzie? Wewnątrz budynku? NIE!
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków
ELEKTRYK: Tak

Re: TN-C

Postautor: Ramzes2 » czw kwie 20, 2017 14:38

W instalacji przeznaczonej do celów mieszkaniowych, nie ma opcji aby było TN-C.

Inaczej mówiąc, jest to zakazane i mało tego jest to głupota jakich mało.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

epo
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 54
Rejestracja: sob lut 26, 2011 21:39
ELEKTRYK: Nie podano

Re: TN-C w nowobudowanym budynku

Postautor: epo » czw kwie 20, 2017 23:30

A czemu nie?? Dajemy 10mm kw i po kłopocie..........

arlix
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 47
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 16:30
ELEKTRYK: Tak

Re: TN-C w nowobudowanym budynku

Postautor: arlix » pt kwie 21, 2017 11:54

Rozumiem że to żart. ..

Mati1233PL
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 20
Rejestracja: wt mar 14, 2017 18:39
ELEKTRYK: Nie podano

Re: TN-C w nowobudowanym budynku

Postautor: Mati1233PL » pt kwie 21, 2017 14:02

Która norma zakazuje wykonywania instalacji TN-C w budynkach? Czy norma ta jest ,,nakazana" przez jakiś akt prawny?
Ze schabowego zrobisz mielonego, na odwrót nie - z TN zrobisz TT, na odwrót nie :D

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk
Elektryk
Posty: 1189
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
ELEKTRYK: Nie podano

Re: TN-C w nowobudowanym budynku

Postautor: elmontjs » pt kwie 21, 2017 14:32

Mati1233PL pisze:Która norma zakazuje wykonywania instalacji TN-C w budynkach?
Oprócz norm mamy jeszcze ustawy i rozporządzenia - obowiązujące! Prosze przejrzeć: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" ... i znajdzie kol. odpowiedź
Człowiek uczy się całe życie i ...

Mati1233PL
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 20
Rejestracja: wt mar 14, 2017 18:39
ELEKTRYK: Nie podano

Re: TN-C w nowobudowanym budynku

Postautor: Mati1233PL » pt kwie 21, 2017 14:44

Znalazłem... Dzięki.
,,§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych,"
Ze schabowego zrobisz mielonego, na odwrót nie - z TN zrobisz TT, na odwrót nie :D


Wróć do „Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo i 60 gości