Uprawnienia E - istotne pytanie

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Pamiętaj!

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 692
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie
ELEKTRYK: Tak

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: electrics » śr sie 09, 2017 21:43

Przepraszam Kolego, ale nie rozumiem, co masz na myśli...



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

Raszu
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt sie 08, 2017 18:13
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: Raszu » śr sie 09, 2017 23:37

Dziękuję. W takim razie uzyskałem odpowiedź na pytanie.

Tak swoją drogą dziwi mnie jedynie trochę fakt, czy nie jest to nie w porządku wobec elektryków, którzy kształcili się w kierunku elektroinstalacji, a tutaj można zyskać jedne z wielu, ale zawsze, uprawnienia w kilka dni.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5272
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce
ELEKTRYK: Tak

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: STANCA » ndz sie 13, 2017 18:07

No cóż, nie chciałbym mieć takiego kolegę elektryka po kilkugodzinnym kursie.
Ja uczę się już około 60 lat tego zawodu i jeszcze mi pozostało na co najmniej 25 lat, albo więcej. Chyba ciężko mi ta nauka wchodzi do głowy. :)

Proponuję autorowi tego tematu, najpierw solidna nauka, co najmniej kilkuletnia szkoła zawodowa, a po niej myśleć o egzaminie i zdobyciu świadectwa kwalifikacyjnego.

To tak bez urazy, ten zawód nie jest tak prosty jak się patrzy z boku.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Simcode
Elektryk
Elektryk
Posty: 1509
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: Simcode » pn sie 14, 2017 18:40

Raszu pisze:Tak swoją drogą dziwi mnie jedynie trochę fakt, czy nie jest to nie w porządku wobec elektryków, którzy kształcili się w kierunku elektroinstalacji, a tutaj można zyskać jedne z wielu, ale zawsze, uprawnienia w kilka dni.

Był taki pan nazywał ZULU -GULA który twierdził że Polska to dziw kraj.
https://www.youtube.com/watch?v=CX5VyB4TTS8..
electrics pisze:Przepraszam Kolego, ale nie rozumiem, co masz na myśli...

Czy w świadectwie masz napisane 200 zł czy owe 10 punktów.

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 692
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie
ELEKTRYK: Tak

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: electrics » pn sie 14, 2017 19:19

Kolego SIMCODE, nadal nie wiem, co masz na myśli. Wiem za to, że bardzo lubisz się nie zgadzać.

Simcode
Elektryk
Elektryk
Posty: 1509
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: Simcode » pn sie 14, 2017 21:47

Czego nie rozumiesz napisałeś że wystarczy 200 zł by być elektrykiem a ja pisze że potrzeba zapisu w świadectwie punktów 1-10 i tyle . Kwota jest tylko rzeczą wtórną , sam dobrze wiesz że nie finanse się w tej grze liczą a wiedza .

do1kV
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: wt sie 15, 2017 10:10
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: do1kV » śr sie 16, 2017 15:14

Witam, podepnę się pod temat, mam ukończoną zawodówkę elektromechanik, posiadam doświadczenie w zawodzie oraz świadectwo kwalifikacyjne eksploatacja w pełnym zakresie razem z pomiarami dla podpunktów 2, 7 i 10.
Czy do założenia jednoosobowej działalności gospodarczej - usługi elektryczne trzeba uzyskać jeszcze jakieś zezwolenia, licencje, koncesje lub inne?

Awatar użytkownika
e-sparks
Elektryk
Elektryk
Posty: 400
Rejestracja: pn mar 03, 2008 22:24
Lokalizacja: Suwałki
ELEKTRYK: Tak

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: e-sparks » śr sie 16, 2017 16:09

do1kV pisze:Czy do założenia jednoosobowej działalności gospodarczej - usługi elektryczne trzeba uzyskać jeszcze jakieś zezwolenia, licencje, koncesje lub inne?
Oczywiście że trzeba:
zezwolenie - w urzędzie gminy, albo przez internet: CEIDG
licencja - w Urzędzie Statystycznym: REGON
koncesja - w Urzędzie Skarbowym: NIP
inne - też w Urzędzie Skarbowym przy zakładaniu działalności gospodarczej.

Tutaj: Proszę się zalogować aby zobaczyć linki załatwić można prawie wszystko, nawet namaszczenie...
Pozdrawiam, Wiesław

topmir
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 52
Rejestracja: pn lip 18, 2005 23:41
Lokalizacja: Skarżysko-kam
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Uprawnienia E - istotne pytanie

Postautor: topmir » sob sie 19, 2017 8:35

Raszu pisze: Gdybym to wiedział wcześniej, nie płaciłbym za tak naprawdę pieczątkę.

Firmując prace elektryka pieczątką i nazwiskiem oraz nr.Świadectwa Kwalifikacji stwierdzasz że dane urządzenie, instalacja jest wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami i jest bezpieczna i za to bierzesz na siebie odpowiedzialność.Pamiętaj w razie "W" sędzia nie będzie dociekał ile i za co dałeś tylko oprze się na faktach - masz świadectwo kwalifikacji a więc zdajesz sobie sprawę z tego jak powinieneś to zrobisz a jeśli brakuje Ci wiedzy i doświadczenia to nikt za to nie będzie pociągał do odpowiedzialności komisji tylko Ciebie bo to Ty masz dbać o swoje podnoszenie kwalifikacji.To tak jak z kierowcą i wypadkiem - nikogo nie obchodzi kto mu wydał prawo jazdy tylko czy jego zachowanie na drodze było zgodne z przepisami ruchu drogowego.
Czy mając Świadectwo Kwalifikacji a nie mając wiedzy podpiszesz się pod dokumentem to Twoja sprawa i przyszłe konsekwencje tego też.


Wróć do „Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google, Yahoo i 45 gości