EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Oprogramowanie CAD oraz obliczeniowe dla elektryki. Programowanie sterowników oraz systemy SCADA.
Regulamin forum
Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu - zobacz "Zasady ISE.pl" na górze strony.
empelman
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 11
Rejestracja: pn paź 10, 2005 10:49
Lokalizacja: katowice

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: empelman » czw sty 19, 2006 9:31

Sadzę , iz jest tutaj wielu Guru od Eplan' a , może który z Panów podzieli się profesjonalną wiedzą na temat ... narzędzia swojej pracy.
Od niedawna pracuje z Eplanem.

1. Mam problem ze wstawieniem kwadratu (dwójki) przy mm na kablu(przewodzie) ....... ² ...??

Jesli ktos wie jak ..... będę zobowiazny....Smile

Dzięki , Pozdrawiam



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Polecamy - sprawdź teraz!

Solidny miernik parametrów instalacji elektrycznych. Pozwala na pomiar rezystancji izolacji, impedancji pętli zwarcia bez wyzwalania RCD, wyłączników RCD, ciągłości, wirowania faz.
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
REKLAMA
 

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » czw sty 19, 2006 13:11

witam.
ja zrobiłem to tak:
stworzyłem swój zestaw czcionek np programem FONTCREATOR.
w miejsce ř (EPLAN 253 ANSI 248) wstawiłem 2 w indeksie górnym.
w inne miejsca znak ≤ , znak ≥ , itd.
(w miejscu ř jest 2 w indeksie górnym w niemieckiej wersji Eplana)

taki plik EPL5_852 instaluję w Windowsie po instalacji Eplana i już.

jak to wychodzi - poniżej.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » czw sty 19, 2006 21:30

Witam :)
profus pisze:ja zrobiłem to tak:...

Czy mam rozumieć, że dla polskiej wersji tego programu nie ma łatwiejszego sposobu?
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » pt sty 20, 2006 7:08

niestety, ja nie znam....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » ndz sty 22, 2006 16:29

Witam :)
Nie wiem czy to pomoże, ale na stronie :
Proszę się zalogować aby zobaczyć linki
są gotowce z fontami do zainstalowania.
Czy pomogą nie wiem, ale nie potrzeba przerabiać pliku zewnętrzym programem.
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » ndz sty 22, 2006 17:19

witam.
liczyłem na Ciebie, dzięki za linka, ale zostanę przy eplanowskich fontach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » ndz sty 22, 2006 18:51

Witam :)
Hmm, a czy mogę się dowiedzieć o co chodzi w tych tekstach nad tabelkami?
Jakoś ni jak nie mogę wydedukować :(.
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » ndz sty 22, 2006 19:20

witam.
tekst nad tabelkami to taki sobie test widoku czcionek;
górny - zmieniona czcionka na proponowaną we wskazanych przez Ciebie materiałach (ale są tylko niektóre - w tym Arial, a nie ma EPLAN'a),
dolny - standardowy EPL5_852, z którym jestem już długo, i nie chcę się rozstawać.

czyli - zostaję przy moich fontach, ale dowiedziałem się, że mogę 2 w indeksie górnym wstawić kombinacją Alt+253 - dzięki Tobie.
reszty materiałów z linku nie przejrzałem - pracuję...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » ndz sty 22, 2006 19:34

Witam :)
W podanym linku są pliki typowe (EPL5_852) i wydawało misię, że po instalacji ich powinno być ok.

To proszę jeszcze o wytłumaczenie, dlaczego zmieniłeś z 852 na Arial?
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » ndz sty 22, 2006 19:56

tak to jest, jak się szybko chce coś zrobić.
teraz widzę, że w "font za Eplan 5.5" jest rzeczony font.
sięgnąłem od razu do "nowszego" fontu "za Eplan 5.6/ 5.7", a tam kicha - tylko Arial, MsSerif i takie tam.
stąd ten Arial pokazany wyżej.
natomiast fonty wskazane w linku (EPL5_852) są trochę inne niż moje - nie zawierają np. znaków ramek.
gruhaa pisze:...są gotowce z fontami do zainstalowania.
Czy pomogą nie wiem, ale nie potrzeba przerabiać pliku zewnętrzym programem.

wniosek - pomogą tym co nie mają.
ja mam swoje i używam ładnych parę lat.
pozdrawiam


Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości