EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Oprogramowanie CAD oraz obliczeniowe dla elektryki. Programowanie sterowników oraz systemy SCADA.
Regulamin forum
Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu - zobacz "Zasady ISE.pl" na górze strony.
empelman
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 11
Rejestracja: pn paź 10, 2005 10:49
Lokalizacja: katowice

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: empelman » czw sty 19, 2006 9:31

Sadzę , iz jest tutaj wielu Guru od Eplan' a , może który z Panów podzieli się profesjonalną wiedzą na temat ... narzędzia swojej pracy.
Od niedawna pracuje z Eplanem.

1. Mam problem ze wstawieniem kwadratu (dwójki) przy mm na kablu(przewodzie) ....... ² ...??

Jesli ktos wie jak ..... będę zobowiazny....Smile

Dzięki , Pozdrawiam



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja - sprawdź teraz!

Solidny miernik parametrów instalacji elektrycznych. Pozwala na pomiar rezystancji izolacji, impedancji pętli zwarcia bez wyzwalania RCD, wyłączników RCD, ciągłości, wirowania faz. Słoweńska firma Metrel to wiodący producent mierników w Europie.
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
REKLAMA
 

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » czw sty 19, 2006 13:11

witam.
ja zrobiłem to tak:
stworzyłem swój zestaw czcionek np programem FONTCREATOR.
w miejsce ř (EPLAN 253 ANSI 248) wstawiłem 2 w indeksie górnym.
w inne miejsca znak ≤ , znak ≥ , itd.
(w miejscu ř jest 2 w indeksie górnym w niemieckiej wersji Eplana)

taki plik EPL5_852 instaluję w Windowsie po instalacji Eplana i już.

jak to wychodzi - poniżej.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » czw sty 19, 2006 21:30

Witam :)
profus pisze:ja zrobiłem to tak:...

Czy mam rozumieć, że dla polskiej wersji tego programu nie ma łatwiejszego sposobu?
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » pt sty 20, 2006 7:08

niestety, ja nie znam....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » ndz sty 22, 2006 16:29

Witam :)
Nie wiem czy to pomoże, ale na stronie :
Proszę się zalogować aby zobaczyć linki
są gotowce z fontami do zainstalowania.
Czy pomogą nie wiem, ale nie potrzeba przerabiać pliku zewnętrzym programem.
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » ndz sty 22, 2006 17:19

witam.
liczyłem na Ciebie, dzięki za linka, ale zostanę przy eplanowskich fontach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » ndz sty 22, 2006 18:51

Witam :)
Hmm, a czy mogę się dowiedzieć o co chodzi w tych tekstach nad tabelkami?
Jakoś ni jak nie mogę wydedukować :(.
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » ndz sty 22, 2006 19:20

witam.
tekst nad tabelkami to taki sobie test widoku czcionek;
górny - zmieniona czcionka na proponowaną we wskazanych przez Ciebie materiałach (ale są tylko niektóre - w tym Arial, a nie ma EPLAN'a),
dolny - standardowy EPL5_852, z którym jestem już długo, i nie chcę się rozstawać.

czyli - zostaję przy moich fontach, ale dowiedziałem się, że mogę 2 w indeksie górnym wstawić kombinacją Alt+253 - dzięki Tobie.
reszty materiałów z linku nie przejrzałem - pracuję...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2260
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: gruhaa » ndz sty 22, 2006 19:34

Witam :)
W podanym linku są pliki typowe (EPL5_852) i wydawało misię, że po instalacji ich powinno być ok.

To proszę jeszcze o wytłumaczenie, dlaczego zmieniłeś z 852 na Arial?
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:
½ ⅓ ¼ ⅔ ¾ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ² ³ Ω µ ± Φ Θ Δ № √ ∞ ≈ ≠ ∑ ∏ « » ≤ ≥ ÷ § Γ

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

EPLAN jak dodać indeks górny - do kwadratu

Postautor: profus » ndz sty 22, 2006 19:56

tak to jest, jak się szybko chce coś zrobić.
teraz widzę, że w "font za Eplan 5.5" jest rzeczony font.
sięgnąłem od razu do "nowszego" fontu "za Eplan 5.6/ 5.7", a tam kicha - tylko Arial, MsSerif i takie tam.
stąd ten Arial pokazany wyżej.
natomiast fonty wskazane w linku (EPL5_852) są trochę inne niż moje - nie zawierają np. znaków ramek.
gruhaa pisze:...są gotowce z fontami do zainstalowania.
Czy pomogą nie wiem, ale nie potrzeba przerabiać pliku zewnętrzym programem.

wniosek - pomogą tym co nie mają.
ja mam swoje i używam ładnych parę lat.
pozdrawiam


Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości