A co z Ia dla RCD

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Pamiętaj!

Jesteś Elektrykiem? Powiedz nam o tym ustawiając w profilu pole ELEKTRYK na Tak - Proszę się zalogować aby zobaczyć linki! Jeżeli dodatkowo aktywnie zabierasz głos w dyskusjach zapraszamy Cię do grupy Elektrycy, co pozwoli Ci na dostęp do dodatkowych zasobów - Proszę się zalogować aby zobaczyć linki

Nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie na forum Proszę się zalogować aby zobaczyć linki. Dyskusja na forach specjalistycznych wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Simcode
Elektryk
Elektryk
Posty: 1479
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49
ELEKTRYK: Nie podano

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: Simcode » pt kwie 21, 2017 21:43

wojciech59 pisze:A temat drążę bo przy przeciążeniu obwodu na poz. 30-40 A nie zadziała S-ka B16 , bo jej się styki skleiły, a RCD przed nią poszło z dymem, zanim zadziała kolejna nadmiarówka C50 przed RCD
Czy już wszystko jasne

A ile ty widziałeś sklejonych "esek" a ile spalonych od nadmiernego przeciążenia RCD .Tworzysz demagogię elektryczną , nowy gatunek w dziedzinie badań wyłączników RCD. I nie potrafisz tego udowodnić. A odpowiedzi w tym temacie już padły.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 74
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00
ELEKTRYK: Tak

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: wojciech59 » pt kwie 21, 2017 21:57

Ano widziałem i to w rozdzielnicy w swoim domu, młody człowieku
Pozdr

Zamykam temat

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków
ELEKTRYK: Tak

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: Ramzes2 » pt kwie 21, 2017 22:06

Simcode pisze:ile spalonych od nadmiernego przeciążenia RCD


Simcode, Ty widzisz co sam piszesz?

wojciech59 pisze:bo chodzą różne wersje 5, 8, 10.


Moja wersja to 3, jak już wcześniej pisałem.

wojciech59 ma rację w tej kwestii, tylko pierwszego posta napisał niezbyt zrozumiale, a Ty Simcode najpewniej nie wczytałeś się zbyt dokładnie w całą treść tego wątku i jak mantra powtarzasz swoją rację.

Edit: osobiście widziałem już 4 zepsute eski, z czego 3 miały charakterystykę "przesuniętą na prawo", a jedna "w lewo". Z czego te 3 spowodowały stopienie się bolców wtyczki przedłużacza.

Kontynuujemy tą wojnę?
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 74
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00
ELEKTRYK: Tak

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: wojciech59 » pt kwie 21, 2017 23:17

Ramzes2 pisze:
Simcode pisze:ile spalonych od nadmiernego przeciążenia RCD


Simcode, Ty widzisz co sam piszesz?

wojciech59 pisze:bo chodzą różne wersje 5, 8, 10.


Moja wersja to 3, jak już wcześniej pisałem.

wojciech59 ma rację w tej kwestii, tylko pierwszego posta napisał niezbyt zrozumiale, a Ty Simcode najpewniej nie wczytałeś się zbyt dokładnie w całą treść tego wątku i jak mantra powtarzasz swoją rację.

Edit: osobiście widziałem już 4 zepsute eski, z czego 3 miały charakterystykę "przesuniętą na prawo", a jedna "w lewo". Z czego te 3 spowodowały stopienie się bolców wtyczki przedłużacza.

Kontynuujemy tą wojnę?


Pamiętam twoje k=3, JacekH07 pisze 5, na elektrodzie 5,7, a publikacji bezel.pl k=10

No cóż na 5 dyskutantów tylko Ramzes rozumiał od początku o co chodzi
To i tak niezły wynik, bo na elektrodzie prawie mnie zlinczowali ale nikt nie kumał sedna sprawy

Myślę , że możemy zamknąć ten temat ?

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków
ELEKTRYK: Tak

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: Ramzes2 » pt kwie 21, 2017 23:31

wojciech59 pisze:Myślę , że możemy zamknąć ten temat ?


Popieram.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 636
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie
ELEKTRYK: Tak

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: electrics » sob kwie 22, 2017 7:17

Kolego wojciech59, założyłeś bezsensowny wątek, ponieważ problem jaki tu przedstawiłeś, jest oczywistą oczywistością dla każdego elektryka. Najpierw odpowiedział racjonalnie w tym wątku Kolega domsat, a pod koniec Kolega simcode. Wątek należało zamknąć już po pierwszym poście Kolegi domsat, ponieważ jest on typu ,,co tu dużo gadać, kiedy nie ma o czym mówić"
Porozumienie znalazłeś tylko z Ramzes, który pisze bardzo dużo w wielu wątkach, niestety ja i wielu Kolegów tutaj, niestety nie wiemy, o czym on pisze...

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 74
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00
ELEKTRYK: Tak

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: wojciech59 » sob kwie 22, 2017 11:07

electrics pisze:Kolego wojciech59, założyłeś bezsensowny wątek, ponieważ problem jaki tu przedstawiłeś, jest oczywistą oczywistością dla każdego elektryka. Najpierw odpowiedział racjonalnie w tym wątku Kolega domsat, a pod koniec Kolega simcode. Wątek należało zamknąć już po pierwszym poście Kolegi domsat, ponieważ jest on typu ,,co tu dużo gadać, kiedy nie ma o czym mówić"
Porozumienie znalazłeś tylko z Ramzes, który pisze bardzo dużo w wielu wątkach, niestety ja i wielu Kolegów tutaj, niestety nie wiemy, o czym on pisze...


Witam
podsumowując bo może kolega zapomniał, że parametry RCD związane są z 3 rodzajami prądów:

1/Znamionowy prąd różnicowy zadziałania (IΔn)

2/Prąd znamionowy ciągły(In) jest największym prądem, jakim możemy wyłącznik obciążyć długotrwale w stanie zamkniętym.

3/Obciążalność zwarciowa -wyłączniki różnicowoprądowe bez wyzwalaczy nadprądowych (RCCB) o zdolności wyłączania co najmniej równej 10-krotnej wartości prądu znamionowego ciągłego, ale nie mniejszej niż 500 A.

Wszystkie posty kolegów : elmontjs, simcode, domsat
dotyczyły znamionowego prądu różnicowego (1), a wątek dotyczy prądu znamionowego ciągłego (2) w kontekście z obciążalnością zwarciową (3) , stąd bezsensowność tej dyskusji, bo wy o chlebie ma o niebie.
Czy wreszcie dotarło ?

Zaś co do porozumienia to oprócz Ramzes jeszcze JacekH07 wiedział czego dotyczy temat - czy on też "nie wie o czym pisze"

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków
ELEKTRYK: Tak

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: Ramzes2 » sob kwie 22, 2017 11:29

Skoro kontynuujemy wymianę uprzejmości.

electrics pisze:jest oczywistą oczywistością dla każdego elektryka


Jak tak zwany elektryk wie tylko tyle ile wyuczył się na pamięć w szkole, ale nie potrafi ani myśleć ani przeczytać kompletnie cały wątek, łącznie z tym co podlinkowane, to powstaje kolejna wojna na forum.

Ja nie chodziłem do szkoły elektrycznej, tylko do elektronicznej (średnia). A tego co tam się nauczyłem, to można się nauczyć w jakieś dwie godziny. Większość osób w trakcie tej szkoły powtarzała jedną regułkę: jak nie zacząłeś się uczyć długo przed szkołą, to i po szkole nie będziesz nic wiedział, po za tym co w każdej innej. Nie pamiętam już ile dokładnie było osób w klasie, ale tylko trzy osoby potrafiły w trakcie jednej-trzech lekcji zaprojektować jakiekolwiek urządzenie i je zrobić. Reszta tylko coś udawała aby przejść do następnej klasy.

Wracając nieco do tematu. Niech każdy sobie odpowie na pytanie czy w prawdziwym świecie, istnieją dwie linie równoległe i co to ma wspólnego z przekładnikiem Ferrantiego w RCD? Może wtedy ktoś zrozumie o czym jest ten wątek.

electrics pisze:Porozumienie znalazłeś tylko z Ramzes, który pisze bardzo dużo w wielu wątkach


Mogę spytać, co Ci przeszkadza ile ja piszę? Potrafię pomóc to piszę i jest to moja prywatna sprawa. Od tego jest forum. Każdy pisze ile chce. Jak ktoś łamie regulamin forum, albo wprowadza w błąd, to od tego są moderatorzy w tak zwanym cywilizowanym świecie.

electrics pisze:niestety ja i wielu Kolegów tutaj, niestety nie wiemy, o czym on pisze...


Może tak, niech każdy mówi o sobie. Może koledzy podający się za projektantów się wypowiedzą? Bo do projektowania czegokolwiek, nie tylko trzeba mieć wiedzę, ale trzeba potrafić myśleć o każdym możliwym problemie i mieć tzw. wyobraźnię. Bo powtarzać wyuczone w szkole regułki to każdy potrafi.

Mam nadzieję, że te osoby które są w stanie zrozumieć temat tego wątku, to Ci którzy mają najwięcej wykonań, bo wyuczyć się marketingu i zdobyć klienta to również każdy umie.

Kolejny raz proszę moderację o zamknięcie wątku.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 2967
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: A co z Ia dla RCD

Postautor: opornik » sob kwie 22, 2017 13:03

Panowie, widzę, że chyba pora na chwilowy odpoczynek i analizę tego co napisaliście. Jeżeli ktoś będzie miał coś konstruktywnego do dodania to proszę o info na PW.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza


Wróć do „Pomiary elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości