Jak rozpoznać układ sieci ?

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Pamiętaj!

Jesteś Elektrykiem? Powiedz nam o tym ustawiając w profilu pole ELEKTRYK na Tak - Proszę się zalogować aby zobaczyć linki! Jeżeli dodatkowo aktywnie zabierasz głos w dyskusjach zapraszamy Cię do grupy Elektrycy, co pozwoli Ci na dostęp do dodatkowych zasobów - Proszę się zalogować aby zobaczyć linki

Nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie na forum Proszę się zalogować aby zobaczyć linki. Dyskusja na forach specjalistycznych wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Elektryk585
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: pt lip 14, 2017 10:03
ELEKTRYK: Nie podano

Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Elektryk585 » ndz lip 16, 2017 17:56

Witam. Koledzy czy jest jakis sposob zeby rozpoznac uklad sieci ?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 2992
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: opornik » ndz lip 16, 2017 18:09

Oczywiście, że jest. Wizyta u lokalnego dostawcy ;)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Elektryk585
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: pt lip 14, 2017 10:03
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Elektryk585 » ndz lip 16, 2017 18:13

Czyli muszę jechac do dostawcy energi i od nich sie dowiem jaki mam uklad sieci.
A moze da sie to jakos inaczej sprawdzic ?

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 700
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie
ELEKTRYK: Tak

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: electrics » ndz lip 16, 2017 20:18

Da się, ale trzeba mieć dużą wiedzę w tym temacie.

Sylwester
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 869
Rejestracja: czw lip 24, 2003 22:18
Lokalizacja: Milanówek
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Sylwester » ndz lip 16, 2017 20:21

Oczywiście , że nie da się sprawdzić układu sieci . Można się tylko dowiedzieć w rejonie.

luka2nd
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 231
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin
ELEKTRYK: Tak

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: luka2nd » pn lip 17, 2017 6:42

Pewną wskazówką może być pomiar impedancji pętli zwarcia L-N. Duża wartość może wskazywać na układ TT, choć oczywiście stuprocentową pewność da tylko kontakt z ze. W moim przypadku wystarczyło wysłać maila :-)

paw-zie
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 15
Rejestracja: pn maja 22, 2017 5:49
ELEKTRYK: Nie podano

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: paw-zie » wt lip 18, 2017 12:05

witam

W stacji transformatorowej powinien być opisany układ sieci.

ELPat
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: śr maja 10, 2017 17:46
ELEKTRYK: Tak

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: ELPat » wt lip 18, 2017 18:42

Dobre spostrzeżenie jednak nie każdy nawet elektryk ma dostęp do stacji transformatorowej :)
Nie biorę odpowiedzialności za to co robisz.

Sylwester
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 869
Rejestracja: czw lip 24, 2003 22:18
Lokalizacja: Milanówek
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Sylwester » wt lip 18, 2017 20:32

Na stacji transformatorowej nie nadążają ze zmianą napisów
( nie mają czasu). Nawet warunki techniczne nie nadążają ze zmianami. Nie można wierzyć warunkom technicznym jeśli termin ważności przekracza rok. Trzeba się upewnić w rejonie.Miałeś pół roku temu TN-C teraz masz TT)

jacsosna
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 20
Rejestracja: pt lut 13, 2015 19:06
Lokalizacja: Belgia
ELEKTRYK: Tak

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: jacsosna » pt lip 21, 2017 19:19

witam,
mieszkam w Belgii, gdzie na porzadku dziennym wystepuja 2 typy sieci TN-S i TT. Pomiar woltomierzem AC pozwala okreslić z którym w/w typem mam do czynienia.
powodzenia
jacek


Wróć do „Urządzenia, maszyny, sieci i instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Jasza30 i 96 gości