Oznaczenie ZK na Słowacji

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Pamiętaj!

Jesteś Elektrykiem? Powiedz nam o tym ustawiając w profilu pole ELEKTRYK na Tak - Proszę się zalogować aby zobaczyć linki! Jeżeli dodatkowo aktywnie zabierasz głos w dyskusjach zapraszamy Cię do grupy Elektrycy, co pozwoli Ci na dostęp do dodatkowych zasobów - Proszę się zalogować aby zobaczyć linki

Nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie na forum Proszę się zalogować aby zobaczyć linki. Dyskusja na forach specjalistycznych wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Awatar użytkownika
roberto
Elektryk
Elektryk
Posty: 503
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Oznaczenie ZK na Słowacji

Postautor: roberto » sob sie 05, 2017 18:14

Witam Szanownych Kolegów!
Przechadzając się kilka dni temu uliczkami Tatrzańskiej Łomnicy u podnóża Tatr Wysokich na Słowacji, zauważyłem ciekawe oznaczenie ZK przy pewnym budynku (chyba jakiś bar w budynkach na dworcu kolejowym).

Oczywiście, natchnęło mnie to do wykonania zdjęcia oraz do pewnych przemyśleń na temat, powracającego na naszym forum jak bumerang, problemu w identyfikacji rodzaju sieci przyłączeniowej w różnych obiektach. Moim zdaniem takie oznaczenie rodzaju sieci na ZK jak na Słowacji (w tym przypadku TN-C) przez ZE mogłoby bardzo nam ułatwić pracę, w szczególności w sytuacji braku dokumentacji z warunkami przyłączeniowymi. No bo czy telefon do ZE z pytaniem o rodzaj sieci w danym obiekcie może być dla nas wiążący...
Co Wy na to? Bardzo często na naszym forum (szczególnie przez laików) toczą się dyskusje/dywagacje jak wykonać to, jak wykonać owo... a jeszcze częściej my wiemy, wystarczy po prostu "zacząć od początku" - czyli od rodzaju sieci i to doradzamy. Mnie takie oznaczenie bardzo się spodobało, a w Polsce jeszcze się z tym nie spotkałem.

Zapraszam do dyskusji. Macie swoje spostrzeżenia?
Załączniki
IMG_20170805_191110.jpg
IMG_20170805_191110.jpg (518.86 KiB) Przejrzano 709 razy
roberto



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 95
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00
ELEKTRYK: Tak

Re: Oznaczenie ZK na Słowacji

Postautor: wojciech59 » ndz sie 06, 2017 21:25

Roberto - BRAWO
To dowodzi jak czasem trudno wpaść na proste rozwiązanie.
Od Słowaków można się wiele nauczyć - a szczególnie budowy ośrodków narciarskich , niebawem w Szczyrku to pokażą jak to się robi .
PS
Trwałe oznaczenie typu sieci ucina setki telefonów i wizyt w ZE , a przecież z TN-C na TN-S czy TT już nigdy nie przejdą

zbich70
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 96
Rejestracja: pn lis 12, 2012 12:59
ELEKTRYK: Tak

Re: Oznaczenie ZK na Słowacji

Postautor: zbich70 » pn sie 07, 2017 11:16

Pytanie czy to przypadek jeden z nielicznych, czy powszechny w całej sieci słowackiej.
Czy w swoim systemie prawnym i normatywnym mają to określone i nakazane do stosowania?
Może być to pojedyńcza "twórczość" montera lub pracownika eksploatacji, na którą Autor natrafił. W Polsce też się takie zdarzają.

Awatar użytkownika
roberto
Elektryk
Elektryk
Posty: 503
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Oznaczenie ZK na Słowacji

Postautor: roberto » pn sie 07, 2017 20:53

zbich70 pisze:Pytanie czy to przypadek jeden z nielicznych, czy powszechny w całej sieci słowackiej.
Czy w swoim systemie prawnym i normatywnym mają to określone i nakazane do stosowania?


Niestety tego nie wiem. Nie znam przepisów i norm Słowackich ;) ale prawdą jest, że wszędzie tego nie ma; np. nie widziałem takich oznaczeń przy domkach w innej miejscowości, w której mam kwaterę, co może oznaczać, że nie jest to 'powszechne w całej sieci słowackiej'. Niewykluczone też, że może zaczęli stosować takie oznaczenia od niedawna.

zbich70 pisze:Może być to pojedyńcza "twórczość" montera lub pracownika eksploatacji, na którą Autor natrafił. W Polsce też się takie zdarzają.


Dzisiaj w ramach "wakacyjnego zboczenia elektryków" ;) poszukałem kolejne ZK-i we wspomnianej wcześniej miejscowości. Nie miałem za dużo czasu. Poniżej prezentuję kolejne fotki. To prawda nie na wszystkich widziałem wspomniane oznaczenia, ale na kolejnych zdjęciach widać, że trochę tego jest (nawet na nowszej rozdzielnicy). Co ciekawe znalazł się także opis: TN-C-S.

Jakkolwiek na to spojrzeć uważam, że taka identyfikacja stanowi duże ułatwienie!
Załączniki
IMG_20170807_214450.jpg
IMG_20170807_214450.jpg (453.02 KiB) Przejrzano 478 razy
_20170807_214537.JPG
_20170807_214537.JPG (706.11 KiB) Przejrzano 478 razy
_20170807_214513.JPG
_20170807_214513.JPG (467.84 KiB) Przejrzano 478 razy
roberto

Awatar użytkownika
roberto
Elektryk
Elektryk
Posty: 503
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Oznaczenie ZK na Słowacji

Postautor: roberto » czw sie 10, 2017 6:45

Witam ponownie.
Przy okazji prezentuję kolejne fotki ze Słowacji z WN. Nie rozczarowałem się :) opisy wskazują na rodzaj sieci. 1 zdjęcie - miejscowość Nova Leśna - najprawdopodobniej trafo zasilające tą wieś; 2, 3 zdjęcie - Słowacki Raj.

Nadal podtrzymuję zdanie, że gdyby takie opisy były u nas obligatoryjne, chociażby w budownictwie mieszkalnym, jakże prostsza i piękniejsza byłaby nasza praca :)
Załączniki
_20170810_074018.JPG
_20170810_073537.JPG
_20170810_073537.JPG (849.68 KiB) Przejrzano 406 razy
_20170810_073426.JPG
_20170810_073426.JPG (968.33 KiB) Przejrzano 406 razy
roberto

Sylwester
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 864
Rejestracja: czw lip 24, 2003 22:18
Lokalizacja: Milanówek
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Oznaczenie ZK na Słowacji

Postautor: Sylwester » pt sie 11, 2017 16:03

Wszystko fajnie . Niestety napisy zarówno na Słowacji jak i u nas mogą być nieaktualne.Należy się jednak upewnić w energetyce. Poza tym układ sieci jest określony w WT. Oznaczenia układu sieci są coraz częściej i w Polsce.

Awatar użytkownika
roberto
Elektryk
Elektryk
Posty: 503
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk
ELEKTRYK: Tak
Kontaktowanie:

Re: Oznaczenie ZK na Słowacji

Postautor: roberto » pn sie 14, 2017 23:09

Sylwester pisze: (...) Oznaczenia układu sieci są coraz częściej i w Polsce.


Z tego co zaobserwowałem na Słowacji (oznaczanie rodzaju sieci na ZK i trafo) wyglądało to raczej na jakiś standard (być może od niedawna zaczęto to stosować). Przyznać muszę, że baczniej się teraz przyglądam polskim ZK-om i jak na razie nie zaobserwowałem takowych u nas. Być może wewnątrz złącz. Ale to ktoś z zawodowej energetyki musiałby się podzielić wiedzą tajemną ;)

BTW. Nie twierdzę, że kontakt z ZE, czy zapis w WT jest zbędny. Wręcz przeciwnie. Ale... widziałem już WT, w których zapisy nijak mają się do rzeczywistości... ;) np. w zakresie przekroju przewodów. Papier-papierem, a rzeczywistość-rzeczywistością. Tak jak wspomniałem wcześniej oznaczenia rodzaju sieci mogą być wielkim ułatwieniem.
roberto


Wróć do „Urządzenia, maszyny, sieci i instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości