Lampy LED - "sekcja zwłok"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Lampa LED Kanlux, po ok. 1500h pracy (2x1h/dobę, ok. 2 lata) padła. Moc lampy: 15W, na trzonku E27. Przyczyna: wypalenie na płytce z diodami LED, przegrzanie. Korpus jest wykonany z tworzywa sztucznego, wewnątrz aluminiowy "radiator", płytka pod diodami jest aluminiowa, pokryta warstwą izolacyjną, na której są ścieżki obwodu drukowanego. Zasilacz jest zawinięty w taśmę, podobną do taśmy do pakowania. W trzonku jest rezystor, o niewielkiej rezystancji ok. 1om, ogranicza on prąd rozruchowy lampy (prąd ładowania kondensatorów obwodu pośredniego zasilacza) oraz jest "bezpiecznikiem". Spotkałem lampy, w których padł zasilacz i ten rezystor ulegał wypaleniu. Producent deklaruje żywotność lampy 20000h. Lampa pracowała w pomieszczeniu o normalnej wilgotności i temperaturze pokojowej, w oprawie z kloszem, zamkniętej.
- Załączniki
-
- Lumax.jpg (297.91 KiB) Przejrzano 364 razy
-
- Kanlux.jpg (476.64 KiB) Przejrzano 391 razy
-
- Rozmówca
Zasilacz jest zawinięty w taśmę, podobną do taśmy do pakowania.
[/quote]
To taśma kaptonowa. Elektryk może nie wiedzieć w sumie.

Ponadto większość lamp LED ma małe IP i nie są to lampy szczelne - a wilgoć jaka się w nich skropli najczęściej spowoduje uszkodzenie zasilacza.