Podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Elektryk myli się dwa razy, po raz pierwszy pomylił się podczas wyboru zawodu :) W tym miejscu prezentujemy przykłady, z którymi warto się zapoznać ale zdecydowanie nie polecamy naśladować.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Elektro_KCH
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 21, 2010 14:13

Podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: Elektro_KCH » pt cze 10, 2011 12:22

Ostatnio zwrócono mi uwagę, że instalowanie o obwodach prądu jednofazowego różnicówek 3f jest błędem. Przykład: Jedna różnicówka 3f a za nią zabezpieczenia nadmiarowe do obwodów gniazd. Jak koledzy tu na forum to praktykują?
pozdrawiam
Karol



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

ELEKTROMONTER2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 34
Rejestracja: pt lut 12, 2010 22:08

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: ELEKTROMONTER2 » ndz cze 12, 2011 10:41

Może nie tyle błędem , co niezbyt dobrą praktyką . Ten kto Ci zarzucił stosowanie RCD 3 faz na obwody jednofazowe ma rację i świadczy to o jego kompetencji .

Pozdro dla niego !

grzpuc9709
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 73
Rejestracja: sob gru 09, 2006 16:39
Lokalizacja: Goleszów

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: grzpuc9709 » ndz cze 12, 2011 20:35

To może kolega ELEKTROMONTER2 na każdy obwód 1f w budynku jednorodzinnym stosuje osobny wyłącznik różnicowopradowy 1fazowy ??? Elektro_KCH napisał:Jedna różnicówka 3f a za nią zabezpieczenia nadmiarowe.Stwierdzenie zabezpieczenia wyklucza jeden obwód.
A stosowanie wyłącznika róznicowego 3f na kilka obw.1f - to standard.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » ndz cze 12, 2011 20:46

Witam!
A stosowanie wyłącznika róznicowego 3f na kilka obw.1f - to standard.
Który cofa nas do poziomu Bangladeszu lub innej Białorusi.
Jest to kolego bezmyślna oszczędność i brak wyobraźni instalatora lub projektanta.
Ewentualna przerwa w torze N wyprostuje pozorne oszczędności.
pozdrawiam
Krzysiek

Marcus
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 159
Rejestracja: pn paź 17, 2005 13:45
Lokalizacja: Wrocław - okolice

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: Marcus » pn cze 13, 2011 7:35

Witam

Nie zgadzam się z opinią kolegi kkas12. Im więcej RCD tym lepiej? Na pewno dużo drożej. Stosowanie jednego wyłącznika różnicowoprądowego na kilka obwodów nie jest bezmyślnością chociaż może powodować pewne problemy (praktycy więdzą o czym mówię). Moim zdaniem pakowanie w każdy obwód osobnego wyłącznika różnicowego jest jak najbardziej poprawne i pożądane z technicznego punktu widzenia ale czy nie jest to nadgorliwością?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rariusz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 375
Rejestracja: czw lip 05, 2007 13:29
Lokalizacja: Żary

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: Rariusz » pn cze 13, 2011 9:37

Witam
Marcus pisze:Moim zdaniem pakowanie w każdy obwód osobnego wyłącznika różnicowego jest jak najbardziej poprawne i pożądane z technicznego punktu widzenia ale czy nie jest to nadgorliwością?
Na pewno łatwiej zlokalizować awarię w obwodzie niż jak by się miało
jedno RCD. Myślę że może to być nadgorliwość ale to zależy od sieci itd.


Pozdrawiam
Problemów nie ma są tylko rozwiązania - chcieć znaczy móc.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » wt cze 14, 2011 19:49

Witam!

Oczywiście, że
...pakowanie w każdy obwód osobnego wyłącznika różnicowego jest jak najbardziej poprawne i pożądane z technicznego punktu widzenia ale czy nie jest to nadgorliwością?
Nie jest poprawne i jest zwykłą nadgorliwością, ponieważ RCD wcale nie musi się znajdować w każdym obwodzie.

Zawsze można coś zrobić poprawnie, ale można zrobić też lepiej, dobrze czy wręcz wzorowo.
A jeżeli ktoś martwi się o finanse (tylko czyje?) to powinien zmienić zawód i forum

Pytanie do kolegi Marcus?
Co zarzuci kolega projektantowi który w każdym obwodzie tego wymagającym zastosował oddzielny wyłącznik różnicowoprądowy niezależnie od tego czy jest to obwód jedno czy trójfazowy?
Jaki błąd w sztuce popełnił?
pozdrawiam
Krzysiek

elplum
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 146
Rejestracja: śr lip 30, 2008 18:53
Lokalizacja: Ciecierzyn
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: elplum » wt cze 14, 2011 21:15

Miałem okazje wykonywać instalacje, gdzie w 2 szafach ( możecie wierzyć lub nie), jest około 120 róznicówek, każda z członem nadmiarowym.

Powierzchnia lokalu zasilanego z tych rozdzielni to niecałe 100mkw.




pozdrawiam

Marcus
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 159
Rejestracja: pn paź 17, 2005 13:45
Lokalizacja: Wrocław - okolice

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: Marcus » śr cze 15, 2011 9:19

Kol. kkas12 napisał:
Pytanie do kolegi Marcus?
Co zarzuci kolega projektantowi który w każdym obwodzie tego wymagającym zastosował oddzielny wyłącznik różnicowoprądowy niezależnie od tego czy jest to obwód jedno czy trójfazowy?
Jaki błąd w sztuce popełnił?
Panie kolego, nie zarzucam błędu nikomu, kto daje wyłącznik różnicowy osobno do każdego obwodu. Jest to jak najbardziej poprawne ale czy rzeczywiście potrzebne? Moje zdanie jest takie, że nie poprawi to bezpieczeństwa w porównaniu z układem w którym pogrupujemy obwody i damy wspólny wyłącznik dla każdej takiej grupy. Nawet przepisy nie nakazują takiej nadgorliwości i pakowania RCD dla każdego obwodu osobno choć oczywiście tego nie zabraniają.
A co do finansów, to powiem tak, że dobry fachowiec ma to też na względzie, chociaż może nie na pierwszym miejscu. Teraz panuje prawo wolnego rynku (czyt. prawo pieniądza). Jeżeli Pan przegnie z ceną to może pan wykonywać nawet i wzorowo swoją robotę, a zleceń nie będzie albo prawie nie będzie. Oczywiście nie wolno wykonywać ,,fuszerki'' byle najtaniej, ale czasami jest potrzeba zejścia z kosztami, choćby minimalnie, żeby zmieścić się w budżecie. Po to nabywa się wiedzy fachowej aby niektóre rzeczy móc ocenić i przyjąc odpowiedni kompromis albo nie, jeżeli jest to uzasadnione. Jeżeli będziemy się twardo upierać, że zawsze tylko i wyłącznie różnicówki do każdego obwodu i koniec to klient (jeżeli będzie musiał kupić 120szt. RCD zamiast 40szt.) może i zgodzi się na to ale kupi np. różnicówki ,,made in china'' albo jakieś z demobilu i zamontuj takie barachło. Będzie wzorowo?
Pozdrawiam

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » ndz cze 19, 2011 14:49

Witam!

Bezpieczeństwo to nie wszystko. Pozostaje jeszcze kwestia funkcjonalności instalacji.
Na pewno nie będzie ona funkcjonalna gdy uszkodzenie w jednym obwodzie pozbawi napięcia minimum dwa obwody sprawne.

Finanse proszę zostawić w spokoju. Nie idą one bowiem w parze z profesjonalizmem. Szczególnie nad Wisłą.
Jeden z kolegów w innym wątku napisał
Jeszcze raz przypomnę "Tanio i dobrze" te dwie promocje nigdy nie występują razem w przyrodzie.
Jednak to jest Twoje stwierdzenie kolego Markus:
Nie zgadzam się z opinią kolegi kkas12.
Po tym co napisałeś to już nie wiem czy jesteś przeciw, czy nawet za?
Moim zdaniem stosowanie trójfazowego RCD do ochrony kilku obwodów jednofazowych jest błędem w sztuce, który w pewnych okolicznościach może "zaowocować" stratami wielokrotnie przewyższającymi wartość kilkunastu jednofazowych wyłączników RCD.
pozdrawiam
Krzysiek

ODPOWIEDZ