Podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Elektryk myli się dwa razy, po raz pierwszy pomylił się podczas wyboru zawodu :) W tym miejscu prezentujemy przykłady, z którymi warto się zapoznać ale zdecydowanie nie polecamy naśladować.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Awatar użytkownika
ppeisjw
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 335
Rejestracja: czw lip 31, 2003 8:06
Lokalizacja: Gowidlino

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: ppeisjw » ndz cze 19, 2011 17:37

Witam.
Kolego kkas12 ...strachy na lachy...popieram kol.Marcusa , ponieważ "różnicówka " działa tylko w wybranej grupie zabezpieczanych odbiorników. I nie musi działać przy zwarciu faza -N, we wszystkich odbiorach grupy ..."wyrzuci nadprądówka" w tym zwartym obwodzie a reszta grupy ma czyste konto i pracuje dalej.
Stosuję grupowe "różnicówki, bez ich nadużywania w pojedynczych obwodach bez potrzeby ....a reszta na stronie dr Musiała.
Pozdrawiam, Janusz.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » ndz cze 19, 2011 18:08

Witam!
..."różnicówka " działa tylko w wybranej grupie zabezpieczanych odbiorników. I nie musi działać przy zwarciu faza -N, we wszystkich odbiorach grupy ..."wyrzuci nadprądówka" w tym zwartym obwodzie a reszta grupy ma czyste konto i pracuje dalej.
Skoro nie bierze kolega pod uwagę uszkodzenia izolacji L-PE (doziemienia) to w jakim celu stosuje wyłączniki RCD?
Czy dlatego iż w takim przypadku nie będzie mowy o czystym koncie?
pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
ppeisjw
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 335
Rejestracja: czw lip 31, 2003 8:06
Lokalizacja: Gowidlino

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: ppeisjw » pn cze 20, 2011 8:32

Witam.
Cel jest oczywisty......chronić życie ludzkie.Są warunki pracy człowieka w pomieszczeniach gdzie zagrożenia dla życia jest podwyższone-łazienki, kuchnie [podwyższona temperatura i duża wilgotność] .O potrzebie stosowania "różnicówek " już tyle napisano ,że dalsze pisanie n/t temat będzie tylko biciem piany.Ja trzymam się logicznego uzasadnienia dr Musiała i stoję na tym stanowisku ,że grupowe zabezpieczenie obwodów wył. różnicowym jest wystarczające.
A przerwa żyły N zawsze się może zdarzyć i przed złączem i za złączem...ale to są sytuacje awaryjne bądź błędy w sztuce.Nie ma zabezpieczeń 100% , bo nawet "różnicówka w potrzebie" też może nie zadziałać.
Pozdrawiam , Janusz.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » pn cze 20, 2011 15:05

Witam!

W kwestii bezpieczeństwa ilość wyłączników RCD nie ma żadnego znaczenia.
Ale ma znaczenie w kwestii funkcjonalności instalacji a także może mieć znaczenie w kwestii bezpieczeństwa samych odbiorników gdy zastosujemy ochronę grupową z trójfazowym RCD.

Oczywiście że przerwa w torze N może nastąpić wszędzie. Ale to my w przypadku grupowej ochrony jednym trójfazowym RCD niejako "wskazujemy" czy udostępniamy zupełnie niepotrzebnie kolejne możliwe miejsce wystąpienia potencjalnej awarii.
I z tego względu oraz z powodu nieuchronnego wyłączenia zasilania w sprawnych obwodach z powodu uszkodzenia w tylko jednym obwodzie uważam takie rozwiązanie za błąd w sztuce.
pozdrawiam
Krzysiek

Yeti55
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1487
Rejestracja: wt mar 09, 2004 23:12
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: Yeti55 » śr cze 29, 2011 9:40

Nowe przepisy które nakazują stosowanie RCD do prawie wszystkich obwodów gniazdowych będzie prowokować do stosowania jednego RCD 3 fazowego na jedno mieszkanie czy nawet cały domek. Przy okazji taki RCD najchętniej AC będzie robił za wyłącznik główny w rozdzielni.
To chory pomysł, z uwagi na brak selektywności, a także zagrożenie spowodowane nieciągłością (uszkodzeniem) N za RCD dla obwodów jednofazowych. O ile o nieciągłości N w przepisach nie ma mowy to zapis o selektywności w obwodach chyba został w prawie budowlanym (koledzy poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie, bo nie mam pod ręką aktualnego stanu prawnego). Właśnie zapis o selektywności dawał możliwość uzasadnienia, że stosowanie jednego RCD jest błędem. Przepisy nie nakazują stosowanie dla każdego obwodu wydzielonego RCD, zatem można grupować obwody i łączyć do jednego RCD kilka obwodów, ale trzeba to robić z głową. Czasami przeszkadzają prądy upływu, czasami wymuszają prądy impulsowe filtrów p-zakłóceniowych, czasami niezawodność/priorytet zasilania. Grupować można, ale nie zawsze i wszędzie, bo niepotrzebna zadziałania RCD bywają szkodliwe, często najbardziej dla zdrowia poirytowanych ludzi.
pozdrawiam Paweł

ronin929
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: pn kwie 25, 2011 16:00

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: ronin929 » ndz sie 28, 2011 19:38

ppeisjw pisze:Witam.
Kolego kkas12 ...strachy na lachy...popieram kol.Marcusa , ponieważ "różnicówka " działa tylko w wybranej grupie zabezpieczanych odbiorników. I nie musi działać przy zwarciu faza -N, we wszystkich odbiorach grupy ..."wyrzuci nadprądówka" w tym zwartym obwodzie a reszta grupy ma czyste konto i pracuje dalej.
Stosuję grupowe "różnicówki, bez ich nadużywania w pojedynczych obwodach bez potrzeby ....a reszta na stronie dr Musiała.
Pozdrawiam, Janusz.
W ubiegłym roku miałem okazję oglądać francuskie nowoczesne tablice przygotowane fabrycznie, osznurowane, gotowe do podłączenia zasilania i obwodów odbiorczych. Francuzi mają układy zasilania bardzo podobne parametrami do polskich. Jeśli chodzi o zabezpieczenia, stosują przeważnie kilka grup w składzie: jeden wyłącznik różnicowo-prądowy na 4-6 zabezpieczeń nadprądowych (otwierających tory fazowe oraz neutralne). Takie rozwiązanie jest chyba najbardziej sensowne i ekonomiczne.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2255
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: gruhaa » ndz sie 28, 2011 20:20

ronin929 pisze: Jeśli chodzi o zabezpieczenia, stosują przeważnie kilka grup w składzie: jeden wyłącznik różnicowo-prądowy na 4-6 zabezpieczeń nadprądowych (otwierających tory fazowe oraz neutralne).
Przy układzie TT to raczej konieczność.
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:

Sylwester
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 900
Rejestracja: czw lip 24, 2003 22:18
Lokalizacja: Milanówek
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: Sylwester » ndz sie 28, 2011 21:28

otwierających tory fazowe oraz neutralne). Przy układzie TT to raczej konieczność.
A dlaczego ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę.

le.mar
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 131
Rejestracja: pn sie 21, 2006 21:03
Lokalizacja: Zielona Gora, Lubuskie (Poland)

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: le.mar » pt sty 06, 2012 19:39

witam kolegów i koleżanki ..
Wszystkiego Dobrego w NOWYM ROKU .
Wracając do tematu .. ja staram się robić to tak , że stosuję różnicówki 1-no fazowe, które odpowiadają za np 1-3 zabezpieczeń nadmiarowych.
wiadomo , że jeśli układ 3-fazowy to musi takowa być , jednak nie zasilam z niej obwodów 1no fazowych.
Powodzenia na pomiarach skuteczności SWZ z miernikiem , który nie pracuje poniżej progu IF ..

JohnySpZOO
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 33
Rejestracja: pt lut 18, 2011 9:37

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: JohnySpZOO » czw lut 23, 2012 21:33

kkas12 pisze:Po tym co napisałeś to już nie wiem czy jesteś przeciw, czy nawet za?
Moim zdaniem stosowanie trójfazowego RCD do ochrony kilku obwodów jednofazowych jest błędem w sztuce, który w pewnych okolicznościach może "zaowocować" stratami wielokrotnie przewyższającymi wartość kilkunastu jednofazowych wyłączników RCD.
Typowa przemysłówka czy różnorodne wyposażenie zasilane z jednej TR to jedno a zwykła domówka to drugie. Kwestia znalezienia optimum funkcjonalnego w stosunku co ceny.

ODPOWIEDZ