Podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Elektryk myli się dwa razy, po raz pierwszy pomylił się podczas wyboru zawodu :) W tym miejscu prezentujemy przykłady, z którymi warto się zapoznać ale zdecydowanie nie polecamy naśladować.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » sob mar 10, 2012 10:31

A co ma użytkownik do grzebania w "dobrze" wykonanej instalacji?
A skoro instalacja jest "dobrze" wykonana to może wystarczy RCD montować w gniazdach?
Wtedy ochrona (jak napisałeś kolego) ...w razie awarii urządzenia podłączonego do instalacji elektrycznej czyli przebicia izolacji do obudowy... będzie spełniona.
A "od przebicia do obudowy" to jeszcze chyba jest przewód PE kolego?
No chyba, że się mylę.
pozdrawiam
Krzysiek



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

melon
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1901
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 13:33
Lokalizacja: Piękna Polska Nasza

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: melon » sob mar 10, 2012 11:55

kkas12 pisze:A co ma użytkownik do grzebania w "dobrze" wykonanej instalacji?
W Polsce każdy jest elektrykiem, majsterkowiczów nie brakuje.
kkas12 pisze:A skoro instalacja jest "dobrze" wykonana to może wystarczy RCD montować w gniazdach?
Jak będę miał dużo kasy to może rozpatrzę kolegi pomysł u siebie w domu.
kkas12 pisze:A "od przebicia do obudowy" to jeszcze chyba jest przewód PE kolego?
To jest tylko środek pomocniczy. Sam PE bowiem nie odłączy zasilania od uszkodzonego odbiornika.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » sob mar 10, 2012 13:19

I co tym razem kolega chce przekazać?
pozdrawiam
Krzysiek

melon
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1901
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 13:33
Lokalizacja: Piękna Polska Nasza

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: melon » sob mar 10, 2012 13:41

kkas12 pisze: co tym razem kolega chce przekazać?
A to, że tak jak w tytule tematu podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f nie jest błędem ( może być jedynie co dla niektórych nierozważne ). Takie są projekty nie tylko polskie. I nie należy trąbić cały czas że jest to złe wykonanie. Bo oprócz irlandzkich projektantów istnieją jeszcze projektanci innych narodowości, którzy ten system stosują.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » sob mar 10, 2012 14:28

I co z tego, że inni stosują.
Na temat Irlandii już coś Ci pisałem więc do tego nie wracaj.

A gdyby taka konfiguracja nie była błędem to nie byłoby ani tego tematu, ani strat.
Więc to czy jest to błąd pozostaw do oceny tym co przewidywać potrafią lub inwestorowi który wskutek krótkowzroczności wykonawcy poniósł wymierne straty.
Może ich wycena z żądaniem ich pokrycia przez "krótkowidza" zmusi go do myślenia i weryfikacji swego punktu widzenia.
pozdrawiam
Krzysiek

melon
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1901
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 13:33
Lokalizacja: Piękna Polska Nasza

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: melon » sob mar 10, 2012 15:26

kkas12 pisze:Więc to czy jest to błąd pozostaw do oceny tym co przewidywać potrafią
Gdybym umiał przewidywać to bym do prądu się nie dotykał coby mnie nie rypnęło.
Można tak długo jeszcze polemizować a i tak kkas12 się nie zaspokoi jeżeli na jego nie będzie postawione. Na podstawie jednego przykrego zdarzenia wyrobił sobie opinię na całe życie. A nie wie ile może istnień ludzkich ten 3f RCD uratował zanim kilka sprzętów popalił.
Tytuł Napięcie 350 V na wyjściu z różnicówki 3-fazowej
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... =#10633248
I to jest ten jeden jednostkowy kolegi argument. A we własnej twórczości kkas12 zapewne osobiście nie spotkał się z takim problemem.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: kkas12 » sob mar 10, 2012 15:55

Ja skończyłem z Tobą dyskusję i swoje argumenty przedstawiłem.
Więc dlaczego na siłę chcesz ją przedłużać skoro argumentów żadnych nie masz i na siłę usiłujesz przedstawić moją osobę w niekorzystnym świetle?
Odpowiadać nie musisz.
ocenzurowano

Ale w jednym masz rację, że we własnej twórczości z takim problemem (a jednak!) się nie spotkałem.
Wiesz dlaczego?
Bo nie stosuję uproszczonych i połowicznych rozwiązań.
Ostatnio zmieniony sob mar 10, 2012 16:23 przez opornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę trzymać język za zębami ;)
pozdrawiam
Krzysiek

melon
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1901
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 13:33
Lokalizacja: Piękna Polska Nasza

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: melon » sob mar 10, 2012 16:11

[........................]
Ostatnio zmieniony sob mar 10, 2012 16:25 przez opornik, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wobec ocenzurowania wcześniejszego postu ten nie ma sensu.

koczab
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 11
Rejestracja: ndz sie 10, 2003 12:38
Lokalizacja: Zielonka

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: koczab » czw wrz 27, 2012 23:58

Niektórym instalatorom wydaje się, że RCD to panaceum na wszystko.
Należy pamiętać, że RCD jest zabezpieczeniem dodatkowym, a podstawa to dobre uziemienie ochronne. Ponadto każda RCD posiada swoje parametry.
I tak ta np. 25 A może max.przewodzić 25 A i obojętne czy to 1 czy np. 10 obwodów (pomijam kłopot przy ew.serwisie) do tego dochodzi typ, czułość czy selektywność.
Jest dużo domów np. z lat 90 gdzie RCD było drogie i stosowano 1 szt 3 F na cały dom. Ogólnie dokłada się RCD w miejsca potencjalnie zagrożone awaryjnością, lodówki czy np. łazienki
Wydaje się też, że zastosowanie wył. RCD przy zasilaniu alarmu czy np CCTV jest błędem.

Bogdankiz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 491
Rejestracja: śr lut 18, 2004 22:42
Lokalizacja: Pomorze

Re: podłączenie różnicówki 3f do obwodów 1f

Post autor: Bogdankiz » ndz paź 16, 2016 11:54

Hi

Podbijam temat i przypominam czy w dobie dzisiejszych przepisów jest zasadne stosowania RCD 3-fazowych na obwodach jednofazowych ?
Pozdrawiam Bogdan :)

ODPOWIEDZ