Danfoss FC-200P75KT4E00H1

Prostowniki, zasilacze, przetwornice, falowniki, stabilizatory oraz pozostałe urządzenia elektroniczno-energetyczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
AndrzejG
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: czw lut 15, 2018 6:55

Danfoss FC-200P75KT4E00H1

Post autor: AndrzejG » czw lut 15, 2018 8:08

Mam mały problem z jednym z układów pompowych.
W układzie jest zamontowana pompa– silnik 63 kW cos  0,59 prąd 181A . Pompa jest zasilana falownikiem firmy Danfoss FC-200P75KT4E00H1 – falownik w zasadzie do 75 kW ale prąd tylko 147/130 A . Niektórzy twierdzą, że ten układ wcześniej działał ja tego nie widziałem . Do mnie pompa trafiła do remontu – uszkodzenie uszczelnienia mechanicznego i wyciek oleju z komory olejowej.
Pompa przeszła remont mechaniczny ( wymiana łożysk, uszczelnień mechanicznych itp. ) elektrycznie wszystkie pomiary silnika są prawidłowe .
Niestety ale po zamontowaniu wyremontowanej pompy układu nie da się uruchomić. Za każdym razem podczas próby rozruchu na falowniku pojawia się komunikat o przeciążeniu .
Klient sprawdzał falownik w serwisie gwarancyjnym . Serwis stwierdził , że falownik jest sprawny jednak z dokumentów wynika, że był testowany z silnikiem o mocy 15 kW ( trochę za małym moim zdaniem ) . Pod ten falownik już po zamontowaniu w rozdzielni był podłączony silnik 63 kW ale bez żadnego obciążenia – dział – na wyświetlaczu było wyświetlone 140 A przy 30 Hz.
Moim zdaniem od razu rzuca się w oczy zły dobór falownika który został dobrany kierując się tylko mocą silnika a nie prądem – przynajmniej takie jest moje zdanie . Klient jednak twierdzi, że to było celowe działanie ponieważ omawiana pompa nie będzie nigdy pracowała z pełną wydajnością .
Może ktoś z was ma jakiś pomysł gdzie może być problem w tym układzie ?? Czy to może być problem falownika czy też należy szukać problemu w silniku ??



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1814
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Danfoss FC-200P75KT4E00H1

Post autor: Simcode » czw lut 15, 2018 17:28

AndrzejG pisze: Za każdym razem podczas próby rozruchu na falowniku pojawia się komunikat o przeciążeniu .
Na sucho też?

AndrzejG
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: czw lut 15, 2018 6:55

Re: Danfoss FC-200P75KT4E00H1

Post autor: AndrzejG » pt lut 16, 2018 8:10

Przyznam, że na sucho nie miałem możliwości spróbować ponieważ automatyk i elektryk u klienta nie chcieli mnie nawet dopuścić do rozdzielni . Dopiero teraz mam zgodę na dostęp do rozdzielni . Wybieram się do nich w przyszłym tygodniu i szukam informacji na temat możliwych przyczyn takiej sytuacji .

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1814
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Danfoss FC-200P75KT4E00H1

Post autor: Simcode » pt lut 16, 2018 19:58

Od tego potrzeba zacząć . Podczas pracy na sucho zmierzyć prąd na wszystkich fazach, sprawdzić kierunek wirowania . Jeśli jest Ok to niech szukają problemu u siebie.

Awatar użytkownika
macbrz
Jestem Elektrykiem
Jestem Elektrykiem
Posty: 29
Rejestracja: sob kwie 25, 2015 10:48
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Re: Danfoss FC-200P75KT4E00H1

Post autor: macbrz » ndz mar 25, 2018 14:57

Prąd 140 A bez obciążenia?
Czy na sucho to znaczy silnik bez obciążenia pompą?

AndrzejG
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: czw lut 15, 2018 6:55

Re: Danfoss FC-200P75KT4E00H1

Post autor: AndrzejG » ndz mar 25, 2018 20:48

To jest pompa zanurzeniowa - podczas tych testów była wyjęta z wody .
Zaznaczam, że te 140 A to było na identycznej pompie - test bez wody .

Pompa remontowana przez nas jednak się nie uruchomiła . Podczas każdej próby rozruchu prąd na falowniku rośnie do 170 A i falownik włącza przeciążenie . A pompa obraca się tylko takimi skokami.

ODPOWIEDZ