SOFTSTART Sterowanie, bezpieczeństwo.

Prostowniki, zasilacze, przetwornice, falowniki, stabilizatory oraz pozostałe urządzenia elektroniczno-energetyczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
jakubb
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: ndz lip 26, 2015 11:00

SOFTSTART Sterowanie, bezpieczeństwo.

Post autor: jakubb » pt lip 20, 2018 17:38

Witam,

Mam do podłączenia układ z softstartem Altistart 22 - Sofstart
https://www.schneider-electric.pl/pl/do ... ent/Katiu/ <---instrukcja
Chciałem dopytać o sterowanie, strona 38 w pliku.
Analizując schemat i przebiegi to mam nacisnąć S3 i trzymając go nacisnąć S2 aby układ wystartował. Nie bardzo rozumiem co miał autor na myśli? bezpieczeństwo? Operator ma obie ręce zajęte (2 przyciski)

Pierwszy raz podłączam taki softstart wiec chciałem zapytać jak wy to robicie. Bo mnie aż kusi żeby przyciski S2 i S3 zastąpić jednym z dwoma stykami NO.

Chciałem jeszcze zapytać o układy bez stycznika. Softstarty małej mocy maja tylko 2 tory z tyrystorami, a trzeci jako przelot czyli silnik cały czas jest pod napięciem. Czy z praktycznego punktu widzenia jest to bezpieczne? U mnie koledzy elektrycy to jak widzą, że silnik nie pracuje to można pchać palce na zaciski np. do zrobienia pomiaru izolacji silnika. Bo kaseta sterująca jest obok nich i nikt nie załączy :)

Ostatnie pytanie gdy chce zrobić pomiar stanu izolacji kabla softstart-silnik. Czy muszę wykonać rozwarcie obwodu przy softstarcie(W teorii tak, bo mam zmierzyć sam kabel). Nie znalazłem informacji czy napięciem probierczym 500 czy 1000V mogę zniszczyć tyrystory.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

sq9mem
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 30, 2010 18:45

SOFTSTART Sterowanie, bezpieczeństwo.

Post autor: sq9mem » śr maja 08, 2019 21:19

Sposób działania układu jest inny. Po podaniu zasilania naciskasz S2, załącza się KM1 i zamykają się w nim styki 13-14, co przy zwartych stykach przekaźnika R2 powoduje, że układ staję się samopodtrzymujący i można puścić S2. Wtedy układ jest gotowy do pracy i można nacisnąć S3 w celu uruchomienia silnika. Reasumując - S2 tylko po zaniku (odłączeniu zasilania) lub rozłączeniu przekaźnika R2 (zgodnie z opisem R2 rozłącza się w przypadku zaniku napięcia zasilającego), S3 i S4 do uruchamiania i zatrzymywania silnika.

smugrus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 28, 2012 9:01

SOFTSTART Sterowanie, bezpieczeństwo.

Post autor: smugrus » śr paź 23, 2019 10:32

jakubb pisze:
pt lip 20, 2018 17:38
Chciałem jeszcze zapytać o układy bez stycznika. Softstarty małej mocy maja tylko 2 tory z tyrystorami, a trzeci jako przelot czyli silnik cały czas jest pod napięciem. Czy z praktycznego punktu widzenia jest to bezpieczne? U mnie koledzy elektrycy to jak widzą, że silnik nie pracuje to można pchać palce na zaciski np. do zrobienia pomiaru izolacji silnika. Bo kaseta sterująca jest obok nich i nikt nie załączy :)
Spotkałem się z nowoczesnymi maszynami (włoskimi), z rozruchem gwiazda-trójkąt, gdzie silniki są cały czas pod napięciem (brak stycznika sieci). Także koledzy "elektrycy" może niech uważają.
Trzeba pamiętać że normalny softstart bez specjalnych wejść bezpieczeństwa nie jest urządzeniem mogącym bezpiecznie wyłączyć silnik w rozumieniu dyrektywy maszynowej. Czyli łopatologicznie: nie można go używać jako element odcinający napięcie po wciśnięciu "grzyba".
A czy trzeba stosować stycznik to już zależy od konkretnego urządzenia, zagrożenia jakie powoduje i jego konstrukcji.
jakubb pisze:
pt lip 20, 2018 17:38
Ostatnie pytanie gdy chce zrobić pomiar stanu izolacji kabla softstart-silnik. Czy muszę wykonać rozwarcie obwodu przy softstarcie(W teorii tak, bo mam zmierzyć sam kabel). Nie znalazłem informacji czy napięciem probierczym 500 czy 1000V mogę zniszczyć tyrystory.
Teoretycznie nie, w praktyce lepiej nie sprawdzać, troszkę za drogi sprzęt ;)

ODPOWIEDZ