Wyłącznik czasowy

Prostowniki, zasilacze, przetwornice, falowniki, stabilizatory oraz pozostałe urządzenia elektroniczno-energetyczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Wyłącznik czasowy

Post autor: nowy_elektryk » śr lut 08, 2017 15:45

Nie znalazłem internecie nic co by mi odpowiadało. Szukam wyłącznika czasowego. Są takie montowane w przełącznikach natynkowych? Chciałbym włączać światło na zewnątrz np. tylko na 5min.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Ramzes2 » śr lut 08, 2017 16:33

Wyłącznik schodowy do puszki albo na szynę TH35.

Jak masz pojęcie o elektronice, to taki wyłącznik można by na bardzo upartego zrobić w wyłączniku natynkowym, tylko nie wiem czy tego nie zabraniają przepisy i w dodatku, jaki w tym w ogóle sens?
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: nowy_elektryk » śr lut 08, 2017 18:23

Słabo, przecież taki wyłącznik w przełączniku nie jest trudno zrobić. Zastanawiam sie jaki przełącznik do tego dokupić.

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Ramzes2 » śr lut 08, 2017 19:14

Pomijając kwestię przepisów, jaki jest sens wpychania przekaźnika czasowego do obudowy wyłącznika natynkowego?
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1814
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Simcode » śr lut 08, 2017 20:59

nowy_elektryk pisze:Chciałbym włączać światło na zewnątrz np. tylko na 5min.
Zapewne koledze chodzi o to by światło się zaświeciło i samo zgasło po tych 5 min jak kolega już sobie pójdzie. Tę funkcję może zastąpić lampa z czujnikiem ruchu.
Lampa załączy się jak tylko ktoś wychyli nosa w polu czujnika i sama zgaśnie po czasie.

nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: nowy_elektryk » śr lut 08, 2017 22:15

W tym miejscu czujnik ruchu nie zda egzaminu. Będę zmuszony zakupić łącznik zwierny i elektryczny automat schodowy.

Boguś1
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 13
Rejestracja: pn maja 01, 2017 6:45

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Boguś1 » wt maja 02, 2017 16:50

Pewnie już po ptakach ale może komuś się przyda:

http://www.pajacyk.pl

duża ofertach różnego typu automatów schodowych, przekaźników, zegarów itp
Ostatnio zmieniony wt maja 02, 2017 17:15 przez opornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie traktuj nas jak idiotów. Dziękuję.

ODPOWIEDZ