Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Swift
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 28
Rejestracja: wt kwie 22, 2008 17:11
Lokalizacja: Warszawa

Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: Swift » wt lut 21, 2012 16:29

Witam
Temat nieco z pogranicza, nie mniej byłem kiedyś na prezentacji systemu umożliwiającego przesyłanie sygnału internetowego po sieci NN, który to odbiera się za pośrednictwem specjalnego domowego adaptera. Czy gdzieś u nas ktoś stosuje taki system, nawet na niewielką skalę ?
PP



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

melon
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1901
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 13:33
Lokalizacja: Piękna Polska Nasza

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: melon » wt lut 21, 2012 16:40

Swift pisze:Czy gdzieś u nas ktoś stosuje taki system, nawet na niewielką skalę ?
Tak od wielu lat, podobno na jakimś tam osiedlu w Warszawie sygnał interenetowy rozprowadzany jest gniazdami elekrycznymi 230V. Ale dokładnie nie wiem, może ktoś ze stolicy potwierdzi.

Awatar użytkownika
pm001
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 293
Rejestracja: śr mar 03, 2010 11:46
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Kontakt:

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: pm001 » wt lut 21, 2012 17:37

Witam
Swift pisze:... przesyłanie sygnału internetowego po sieci NN...
Nie abym się czepiał ale IMHO:
NN - najwyższe napięcia
nN - niskie napięcia
pozdrawiam
pm001

"Nauka służy jedynie temu by dać nam wyobrażenie o rozmiarach naszej niewiedzy" - Lammenais

Awatar użytkownika
piotrp
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 905
Rejestracja: wt sie 02, 2005 13:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: piotrp » wt lut 21, 2012 21:42

Pozdrawiam Piotrek

Awatar użytkownika
e-sparks
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 466
Rejestracja: pn mar 03, 2008 22:24
Lokalizacja: Suwałki

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: e-sparks » śr lut 22, 2012 8:26

Swift pisze: Czy gdzieś u nas ktoś stosuje taki system, nawet na niewielką skalę ?PP
Ja stosuję u siebie w domu. Paru moich klientów ma wykonane przeze mnie "sieci" komputerowe tego typu.
Najtańsze i całkiem niezłe adaptery sprzedaje tpsa, co ciekawe można użyć kilku na raz w jednym budynku, niekoniecznie na jednej fazie.

Pozdrawiam, Wiesław
Pozdrawiam, Wiesław

kondensator
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 126
Rejestracja: pn lis 12, 2007 12:06
Lokalizacja: polowa

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: kondensator » śr lut 22, 2012 23:58

Niestety, dla wielu cel (czytaj kasa) uświęca środki.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1978065.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1069379.html i linki tam

Awatar użytkownika
marcin714
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1665
Rejestracja: sob lip 09, 2005 19:16
Lokalizacja: Kraków-Lublin_wawa

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: marcin714 » czw lut 23, 2012 13:29

Ja na Śląsku mam inteligętny licznik od Vattenfalla, który to za pomocą internetu po drutach miał przekazywać dane do centrali. Myślałem nawet, że to działa ale niedawno odwiedził mnie pan z notesikiem i po prostu spisał sobie licznik.
Myślę, że o PLC zapomniano i już nie wróci. Z internetem będzie tak jak z telefonią. Wyobraża sobie ktoś, że ma telefon na jakimś sznurku i działa tylko w domu?
pozdrawiam

marcin714

Awatar użytkownika
piotrp
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 905
Rejestracja: wt sie 02, 2005 13:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: piotrp » czw lut 23, 2012 13:44

marcin714 pisze:Myślę, że o PLC zapomniano i już nie wróci.
Właśnie w tamtym roku miałem info że wraca PLC - jakaś nowa odmiana bo z poprzednią były kłopoty, a jak bedzie sami sie przekonamy.
Pozdrawiam Piotrek

melon
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1901
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 13:33
Lokalizacja: Piękna Polska Nasza

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: melon » pt lut 24, 2012 6:32

piotrp pisze:z poprzednią były kłopoty,
Właśnie, kłopoty sprawiały stare, indukcyjne liczniki kWh. Z tych nowych to nie wiem, bowiem fascynacja PLC jakoś minęła.
Obawiam się że nasza sieć elektroenergetyczna jest za bardzo zaśmiecona i niezrównoważona do wykorzystania dla PLC. Pożyjemy zobaczymy, może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1139
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Internet po sieci NN, czy gdzieś u nas działa ?

Post autor: Darom » pt lut 24, 2012 20:27

Witam

Te paskudztwa powinny być dawno zabronione. Tak jak inne technologie świeciowe powodujące ogólne zanieczyszczenie. Należy dbać o otoczenie, a tzw. PLC powinno dawno spocząć w muzeum techniki.

pzdr
-DAREK-
谦虚 使 人 进步

ODPOWIEDZ