Megafony przez sieć lokalną?

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
kingstonnn
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 19
Rejestracja: sob gru 06, 2008 9:15
Lokalizacja: Pszczyna

Megafony przez sieć lokalną?

Post autor: kingstonnn » sob gru 06, 2008 9:16

Witam

Nie doszukałem się tematu więc może zapytam wprost expertów.

Jest hala z biurowcem ,jest zrobiona sieć logiczna ,moje zapytanie ,czy jest możliwość podłączenia megafonu na hali przez sieć logiczną? Czyli siedzi sobie powiedzmy prezes w biurze przed komputerem, załącza mikrofon i wzywa kogos przez megafon do biura. Podobno wiele marketów tak ma, ponieważ nie miałem z tym do czynienia prosiłbym o jakieś informacje na ten temat, jaki sprzęt, co i jak?

Moje drugie pytanie, jakie kamery IP Panstwo za w miare rozsądne pieniadze by polecili, potrzebuje kupić 2 kamery IP zewnętrzne oraz 3 kamery na hale z dobrym zoomem.

z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

william
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 330
Rejestracja: śr mar 26, 2008 19:06
Lokalizacja: Katowice

Re: megafony przez sieć lokalną?

Post autor: william » sob gru 06, 2008 10:19

Tak, okablowanie sieci strukturalnej (skrętka) może zostać bez problemu wykorzystane do instalacji radiowęzłowej (120V)

Piotr_CT
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 232
Rejestracja: śr sie 09, 2006 9:33
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: megafony przez sieć lokalną?

Post autor: Piotr_CT » sob gru 06, 2008 11:13

A to nie chodzi przypadkiem o podanie sygnału DO!! sieci LAN a nie tylko wykorzystanie wolnej skrętki ??

My używamy podobnych sprzętów ale są to znacząco drogie bo Extron kosztuje ponad 700$ za moduł. Ale dzięki temu każde urządzenie posiada swój adres i na każdy głośnik można podać inny sygnał.
Może dało by rade zaadoptować urządzenia Apple czy Linksys.
Ale na pewno są inne tańsze systemy rozgłoszeniowe po sieciach LAN.

No chyba że kolega ma na myśli użycie skrętki jako kabla do megafonu to jak najbardziej będzie działało ... u nas na magazynach kiedyś tak kolega zrobił radiowęzeł na głośnikach 4Ohm i nawet to działało.

Pozdrawiam

kingstonnn
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 19
Rejestracja: sob gru 06, 2008 9:15
Lokalizacja: Pszczyna

Re: megafony przez sieć lokalną?

Post autor: kingstonnn » pn gru 15, 2008 23:07

Piotr_CT pisze:A to nie chodzi przypadkiem o podanie sygnału DO!! sieci LAN a nie tylko wykorzystanie wolnej skrętki ??

My używamy podobnych sprzętów ale są to znacząco drogie bo Extron kosztuje ponad 700$ za moduł. Ale dzięki temu każde urządzenie posiada swój adres i na każdy głośnik można podać inny sygnał.
Może dało by rade zaadoptować urządzenia Apple czy Linksys.
Ale na pewno są inne tańsze systemy rozgłoszeniowe po sieciach LAN.

No chyba że kolega ma na myśli użycie skrętki jako kabla do megafonu to jak najbardziej będzie działało ... u nas na magazynach kiedyś tak kolega zrobił radiowęzeł na głośnikach 4Ohm i nawet to działało.

Pozdrawiam
nie mam na myśli użycie skrętek jako przewodów do megafonu ale zastosowanie sieci lan jak system rozgłoszeniowy, szukam jaknajtańszego rozwiązania

william
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 330
Rejestracja: śr mar 26, 2008 19:06
Lokalizacja: Katowice

Re: megafony przez sieć lokalną?

Post autor: william » wt gru 16, 2008 18:57

kingstonnn pisze:nie mam na myśli użycie skrętek jako przewodów do megafonu ale zastosowanie sieci lan jak system rozgłoszeniowy, szukam jaknajtańszego rozwiązania
Najtańsze będzie po prostu wykorzystanie nieużywanych par w skrętce. Konwerter LAN -> audio + końcówka mocy to kilkatest złotych za punkt. Jest to akceptowalne ?

bresland
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 65
Rejestracja: ndz lut 27, 2005 22:26
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: megafony przez sieć lokalną?

Post autor: bresland » pt lut 27, 2009 9:10

Najtańszym rozwiązaniem będzie kupienie kamery internetowej z dupleksem fonii np. vivotec ip 7138 (najtańsza megapikselowa z dźwiękiem w obie strony - ok 1000 zł). Kamerę podłączamy do sieci i ją konfigurujemy. Do kamery podłączamy aktywne głośniki (gdyż sama w sobie nie ma wzmacniacza) i mamy megafon obsługiwany przez www z dowolnego komputera w sieci lokalnej (i nie tylko lokalnej), a dodatkowo obraz. W kamerze jest wbudowany także mikrofon, oraz wyjście na mikrofon zewnętrzny. Dodatkowo mamy w kamerze przekaźnik sterowany z poziomu WWW. Jeżeli ktoś zna tańsze rozwiązanie to ja bardzo chętnie poznam.

mastersecurity
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: czw mar 12, 2009 16:54
Lokalizacja: Mysłowice

Re: megafony przez sieć lokalną?

Post autor: mastersecurity » czw mar 12, 2009 17:00

Ja zapytam tak. Dlaczego MUSI to być po skrętce. Pewnie takie rozwiązania istnieją, ale są drogie.
Podobno wiele marketów tak ma, ponieważ nie miałem z tym do czynienia prosiłbym o jakieś informacje na ten temat, jaki sprzęt, co i jak?
Najtańszy i niezawodny sposób to rozciągnięcie po hali jednego przewodu od głośnika do głośnika (np. OMY 2x1mm2) i połączenie głośników/megafonów równolegle. Dokładamy wzmacniacz z wyjściem 100V i mikrofon pulpitowy na biurku kierownika. Koszty:
- przewód ok. 1 zł /mb
- głośnik od 80 zł/szt.
- wzmacniacz od 400 zł za 45W
- mikrofon pulpitowy 80 zł szt.
dodatkowo można podłączyć odtwarzacz CD lub tuner FM i umilić atmosferę pracy.
Wykonuję takie instalacje na co dzień i wiem, że to by było najlepsze rozwiązanie.
Właśnie tak mają markety.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ