Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
grosiu24
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 39
Rejestracja: czw kwie 05, 2007 11:16
Lokalizacja: wrocław

Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

Post autor: grosiu24 » śr lip 09, 2008 20:47

Witam kolegów na forum. Jak okablowac prostą instalację alarmową z trzema manipulatorami do uzbrojenia alarmu . Jeden przy wejściu głównym, drugi na piętrze(by na noc zazbroić parter), a trzeci w garażu stojącym obok domu. Wiem, że z każdego czujnika musze dojść przewodem do centralki. Nie wiem tylko czy z każdego manipulatora też do centralki, czy trzeba je połączyć jeszcze między sobą a jak tak to jakim przewodem. Jak koledzy widzą to rozwiązanie ?
z góry dziekuje



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

mcx
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pn sie 04, 2003 9:45
Lokalizacja: Kraków

Re: Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

Post autor: mcx » czw lip 10, 2008 7:01

Po pierwsze jakiej firmy będzie to system, są różne rozwiązania magistral klawiaturowych.
Generalnie klawiatury łączymy na jednej magistrali i jeśli długość odgałęzienia nie będzie większa od bodaj 120 m to można poprowadzić osobne przewody od każdej klawiatury do centralki.
Jeśli jest inaczej to każda klawiatura podłączona do tej samej magistrali idącej od centralki aż do ostatniej klawiatury.
Ale tu uwaga niektóre systemy pierwszą klawiaturę mają na innej magistrali niż następne, dlatego proszę podać typ centralki.

Awatar użytkownika
e-sparks
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 460
Rejestracja: pn mar 03, 2008 22:24
Lokalizacja: Suwałki

Re: Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

Post autor: e-sparks » czw lip 10, 2008 19:11

Bez względu na to, jaka będzie w przyszłości centrala alarmowa, od każdego manipulatora do centrali powinieneś położyć 6 żył. Rzadko która centrala wymaga 8 żył (wątpię, żebyś takiej użył). Dobrym zwyczajem jest układanie kabla typu UTP, czyli skrętki komputerowej nieekranowanej od klawiatur do centrali. Większość współczesnych central mikroprocesorowych komunikuje się z poszczególnymi modułami za pomocą dwuliniowej magistrali + 2 linie zasilania. Nie potrzeba żadnych dodatkowych połączeń pomiędzy klawiaturami. W przypadku użycia centrali typu CA-64, albo Integra, można na jednej magistrali "powiesić" kilka manipulatorów. Tej klasy centrala raczej nie nadaje się do domu jednorodzinnego. Pozdrawiam, Wiesław
Pozdrawiam, Wiesław

grosiu24
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 39
Rejestracja: czw kwie 05, 2007 11:16
Lokalizacja: wrocław

Re: Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

Post autor: grosiu24 » czw lip 10, 2008 21:44

Dzieki . zapytam inwestora jakie firmy alarmu chce urzyć . Jeszcze raz dzięki

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1137
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

Post autor: Darom » czw lip 10, 2008 22:40

e-sparks pisze:Dobrym zwyczajem jest układanie kabla typu UTP, czyli skrętki komputerowej nieekranowanej od klawiatur do centrali
Dobrym zwyczajem jest stosowanie przewodu zalecanego przez producenta danego systemu alarmowego. A akurat skrętka UTP jest w wprawdzie dość popularna (cena) ale przez wielu producentów central alarmowych często odradzana. Dlaczego? Bo nieprawidłowo użyta może być przyczyną błędów transmisji miedzy centralą a manipulatorem.

pzdr
-DAREK-

sp7gpq
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: czw sty 22, 2009 16:58
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

Post autor: sp7gpq » ndz sty 25, 2009 8:42

Jednym z dobrych rozwiązań jest centrala Integra firmy Satel.Mamy do wyboru kilka central tego typu ale osobiście uważam ,że Integra 64 jest rozwiązaniem optymalnym jeżeli chodzi o stosunek cena i możliwości. Do tej centrali możemy dołączyć bez problemu 3 klawiatury i wykorzystać możliwość podłączenia dwóch linii do klawiatury.Ponadto możliwości tej centrali pozwalają na wykonanie instalacji tzw. inteligentnego domu .Elastyczność oprogramowani pozwala w zależności od inwencji i pomysłowości inwestora na sterowanie różnych urządzeń jak np.Podlewanie trawnika załączanie ogrzewania lub światła symulującego obecność.

januszcm
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 89
Rejestracja: sob sty 03, 2009 9:44
Lokalizacja: Kraków

Re: Okablowanie alarmu z 3 manipulatorami

Post autor: januszcm » ndz sty 25, 2009 10:38

e-sparks pisze: Dobrym zwyczajem jest układanie kabla typu UTP, czyli skrętki komputerowej nieekranowanej od klawiatur do centrali. Większość współczesnych central mikroprocesorowych komunikuje się z poszczególnymi modułami za pomocą dwuliniowej magistrali + 2 linie zasilania. Nie potrzeba żadnych dodatkowych połączeń pomiędzy klawiaturami. W przypadku użycia centrali typu CA-64, albo Integra, można na jednej magistrali "powiesić" kilka manipulatorów. Tej klasy centrala raczej nie nadaje się do domu jednorodzinnego. Pozdrawiam, Wiesław

Dobrym zwyczajem jest czytanie instrukcji i zaleceń producenta kol e-sparks oraz nie udzielania rad gdzie wprowadza się pytającego w błąd, no chyba że celem takiej odpoiedzi jest dezinformacja.

instrukcja stael pisze:
4.3 Okablowanie
Do wykonania połączeń przewodowych między urządzeniami wchodzącymi w skład systemu
zaleca się stosowanie kabla prostego nieekranowanego (nie zaleca się używania kabla typu
„skrętka” – UTP, STP, FTP).
Przekrój przewodów zasilających należy tak dobrać, aby spadek napięcia między zasilaczem
a zasilanym urządzeniem nie przekroczył 1 V w stosunku do napięcia wyjściowego.


Źrudło instrukacja instalatora strona 11 instrukcja instalatora znajdująca się http://www.satel.pl/pl/product/87/INTEGRA%2024


A co do samej instalacji magistrala manipulatorów w systemie INTEGRA zapewnia obłsugę od 4 do 8 urządzeń podłączonych do magistrali manipulatorów. (do 4 w przypadku centrali INTEGRA 24 INTEGRA 32 oraz do 8 w przypadku central INTEGRA 64, INTEGRA 128. Należy jeszcze przygotować założenia jakie ma spełniać centrala (ilość stref/partycji oraz czujek) i dobrać najbardziej odpowiednią do zakładanych warunków. W domkach jednorodzinnych może się okazać że np INTEGRA 32 będzie za "mała" nie wspominając już o CA16, a te centrale będą spełniały sie idealnie w małych "domkach", mieszkaniach oraz biurach.
Manipulatory można podłączać albo równoloegle w centrali albo też można podłaczyć szeregowo, w przypadu podłaczenia szeregowego może zdarzyć się iż przerwanie przewodu (awaria) pozbawić może sterowania centrali.
Niech krawiec szyje ubrania,
a szewc naprawia buty,
poeta zaś pisze wiersze,
dentysta rwie ząb zepsuty

ODPOWIEDZ