Polski system Inteligentnego domu

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Dareko
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: pn lut 04, 2008 20:40
Lokalizacja: Płońsk

Polski system Inteligentnego domu

Post autor: Dareko » pn lip 07, 2008 22:57

Jest to mój pierwszy post na forum. Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich userów forum.

Czy ktoś z szanowanych użytkowników forum zna system inteligentnego domu

http://www.domito.pl

Jest to podobno całkowicie polska realizacja i jeżeli jest prawdą co piszą na swoich stronach internetowych to jest to bardzo interesująca oferta np to że oferuję takie same możliwości za znacznie niszą ceną, która jest tylko droższa o 20% od instalacji tradycyjnej.

Trochę zbyt piękne żeby było realne. Ciekawy jestem waszych opinii



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
Rariusz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 375
Rejestracja: czw lip 05, 2007 13:29
Lokalizacja: Żary

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: Rariusz » czw sie 28, 2008 22:14

Witam


Obejrzałem prezętacje multimedialną tego produktu i widać że w tej instalacji
zastosowano poprostu sterownik PLC i nic poza tym. Jeśli chodzi o inteligętne instalacje

http://www.xcomfort.pl/


Pozdrawiam.
Problemów nie ma są tylko rozwiązania - chcieć znaczy móc.

nekoyasume
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: sob lut 07, 2009 0:10
Lokalizacja: Kraków

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: nekoyasume » sob lut 07, 2009 0:16

Dzisiaj to znalazłem. Lepiej pozno niz wcale. Pisza tam ze za 6000 robi sie cala elektryke w chalpie. Chcialbym to widziec ? H.

grosiu24
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 39
Rejestracja: czw kwie 05, 2007 11:16
Lokalizacja: wrocław

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: grosiu24 » pt maja 08, 2009 20:09

Bujają trochę klienta. Byłem u nich na szkoleniu z programowania, cena ok 350zł, 2 dni, certyfikat bez egzaminu. I wcale się nie dziwie,bardzo łatwe. Jeśli chodzi o sam system to dla kogoś kto chce mieć trochę bajerów w domu,a nie dysponuje nieograniczonymi finansami nawet bym polecił. Ale na pewno bym nie wykonał tej instalacji za cene przez nich podawaną. Było to moje pierwsze szkolenie z instalacji inteligentnych, ale byłem tam z kolegą który ma certyfikaty EIBKNX i pare innych i jest po wykonaniu paru obiektów. Podczas szkolenia pan prowadzący nie potrafił odpowiedzieć na kilka jego pytań. Jak sam prowadzący powiedział na początku cały czas pracują jeszcze nad tym systemem.

visst
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 29
Rejestracja: ndz sty 13, 2008 20:29
Lokalizacja: WOLA
Kontakt:

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: visst » śr cze 24, 2009 21:53

Najlepiej sobie samemy zrobić inteligentny dom , robie co potrzebuje ,kolega sobie taki zrobił, kosztowało go to własna robota i 16.000 zł materiał, zeszło w domu prawie 5 km kabla ale ma wszystko.

Zadzwniłem do firmy która się specjalizuje i zapytałem ile by mnie kosztowało to a to, wymieniłem to co było zrobione u nas, oszacowali na prawie 80.000 zł

gdyby Cie temat interesował ,daj znać

PPiotrek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 12
Rejestracja: śr mar 26, 2008 17:32
Lokalizacja: Skawina

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: PPiotrek » śr kwie 14, 2010 8:52

Mogę polecić system automatyki domu firmy INGENIUM (www.ingenium-system.pl), daje duże możliwości i oferowany jest po bardzo atrakcyjnych cenach

pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Solberg123
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pn lis 15, 2010 16:07

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: Solberg123 » pn lis 22, 2010 8:44

Natknąłem się na bardzo podobny temat na innym forum. Z tym, że tam wypowiedział się ktoś, kto już montowanie tego systemu za sobą. Może komuś relacja z pierwszej ręki się przyda:
Cześć. Każdy wybór to pewne obawy.... Ja, z racji lokalizacji (Żywiecczyzna), zaryzykowałem i zainstalowałem początkiem 2009 roku 4 moduły (2 ściemniacze do scen świetlnych i sterowania wentylatorem w łazience) i 2 przekaźnikowe do sterowania głównie ogrzewaniem (głowice termostatyczne przy kaloryferach) i podświetlaniem korytarza. Do tej pory nie ma problemów, choć jeszcze trochę, w wolnym czasie, eksperymentuję z konfiguracją. Jak fundusze pozwolą kupię żaluzje i dołożę kolejne moduły pod sterowanie. Myślę też o ogrodzie i podjeździe -podobno niebawem będzie łatwo podłączyć lampki przy chodniczku.
Nie ma co martwić się zawczasu a ja mam nadzieję na wygodne użytkowanie chociażby 20lat. Czas pokaże....
Fachowa strona dla fachowych elektryków ;]

adam_mlodnicki
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 11
Rejestracja: pt kwie 08, 2011 20:14

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: adam_mlodnicki » pt kwie 08, 2011 20:22

Zamiast przepłacać za drogie systemy "inteligentny dom" kup sobie na Allegro internetowy przekaźnik programowalny PLC. Takim urządzeniem sterujesz domem i z internetu, z komórki, laptopa i przyciskami, czujnikami, ma wbudowany zegar astronomiczny.
Nie wiem co to warte ale zdecydowanie tańsze i nie wymaga umiejętności programowania czy płacenia za usługi konfiguracji.
Na youtube jest ze 30 filmów.
http://tanieogrzewanie.istore.pl/pl/prz ... ernet.html

Trogad
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: czw kwie 21, 2011 14:14

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: Trogad » czw kwie 21, 2011 14:22

Po nazwie i z tego co zdążyłem poczytać wynika, że jednak trzeba umieć programować żeby to cudo u siebie odpalić. Ale mimo wszystko wygląda ciekawie. Wiesz może coś więcej w tym temacie? Jak z awaryjnością, czy da się do tego dodać jakąś fajną wizualizację?

Czy ktoś się orientuje ile mogło by kosztować zaprogramowanie takiego urządzenia przez osobę która się na tym zna?

adam_mlodnicki
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 11
Rejestracja: pt kwie 08, 2011 20:14

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: adam_mlodnicki » wt kwie 26, 2011 20:21

Sam sobie zaprogramujesz, a jak nie to powiedz sprzedającym, że owszem kupisz jak ci zaprogramują :-) Myślę że to uczciwe podejście :-)

ODPOWIEDZ