Polski system Inteligentnego domu

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Awatar użytkownika
TURBOEGG
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: śr paź 21, 2015 9:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: TURBOEGG » śr paź 21, 2015 11:38

Dzień dobry Forumowicze!

Jeśli przerażają Was ceny oferowanych systemów, warto pomyśleć nad stworzeniem własnych urządzeń- wystarczy samodzielne zamontowanie Chipa w dowolnie wybranym miejscu i ściągnięcie bezpłatnej aplikacji na swojego smartfona. Tyle wystarczy, żeby cieszyć się "inteligentnym" domem (ale nie tylko domem!). Nie trzeba kuć ścian, kupować dodatkowych kosztownych urządzeń. Warto wypróbować to co oferuje polski producent TURBOEGG. Jeśli ktoś chciałby uzyskać więcej informacji- zapraszam do kontaktu :)
Tworzymy środowisko dla własnych i wymyślanych przez naszą społeczność produktów, które odmieni sposób w jaki żyjesz, uczysz się i pracujesz. Ograniczeniem będzie tylko wyobraźnia.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
disaster
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 659
Rejestracja: śr gru 28, 2005 1:31

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: disaster » śr paź 21, 2015 13:51

Mnie osobiście przeraża odgrzewanie półtora rocznego wątku dla nachalnej reklamy.

puharzet
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 15
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 3:38

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: puharzet » pn lis 23, 2015 14:17

Odgrzewam kotleta ale nie dla reklamy :)
Polecam centrale alarmowe Satela. Mają naprawdę olbrzymie możliwości bez konieczności programowania. U siebie zrobiłem proste sterowanie : ogrzewaniem, roletami, odcięciem zasilania oświetlenia i gniazd, oświetlenie zewnętrzne , otwieranie bramy i parę innych udogodnień za jakieś 1600 zł więcej niż standardowa instalacja. Oczywiście nie liczę centrali alarmowej i swojej roboty ale jak ktoś chce mieć alarm to i tak ją musi kupić. Ceny preferowanych systemów inteligentnego domu są obłędnie wysokie i tak naprawdę niema w nich nic poza modułami przekaźnikowymi i sterownikiem plc.
JA pytałem o rozwiązania które mnie interesowały do własnego domu to nie raz z krzesła spadłem ( ponad 10 000zł za sterowanie oświetleniem i roletami).
Moda na inteligentne domy dopiero się rozpoczyna i stąd te kosmiczne ceny ale może już niedługo systemy te stanieją.

machowskitadeusz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: czw lut 19, 2015 15:51

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: machowskitadeusz » pt sty 15, 2016 15:03

Dla mnie to " inteligentny " brzmi jak " dla idiotów". Tym nie mniej położyłem u dzieci parę km kabli w domku ( w tym szereg automatyki). Moje doświadczenia są takie: im tego więcej tym więcej problemów.

Przykład: Jeden pilot otwiera, bramę, furtkę, żaluzję w garażu, steruje autem - a dzieci wolą używać 4 pilotów. 2. Bramę, furtkę można otworzyć z przycisku pod monitorem podglądu sytuacji wokół domu a i tak dzieci wychodzą do drzwi (gdzie mają dodatkowe przyciski.)

Oczywiście można automatycznie spuszczać wodę w kiblu, zasłaniać zasłony, czy żaluzje i wszystkim sterować smartfonem. Radiowe sterowanie ma jednak wadę. MOŻNA JE ZABLOKOWAĆ (w tym alarmy) urządzeniem wielkości pudełka zapałek/byle jaki generator na MOS-FET.

Zastosowałem bardzo wyrafinowane alarmy, system ppoż i przez pół roku nie mogę ich właściwie ustawić. Byle mikrosekundowa przerwa w zasilaniu, albo przepięcie a system wysyła mi szereg ostrzeżeń radiowych (a odporny jest na co najmniej miesiąc bez prądu).

dar1982
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 28
Rejestracja: ndz sie 09, 2015 7:51

Re: Polski system Inteligentnego domu

Post autor: dar1982 » pt lip 01, 2016 6:57

machowskitadeusz pisze: Przykład: Jeden pilot otwiera, bramę, furtkę, żaluzję w garażu, steruje autem - a dzieci wolą używać 4 pilotów. 2. Bramę, furtkę można otworzyć z przycisku pod monitorem podglądu sytuacji wokół domu a i tak dzieci wychodzą do drzwi (gdzie mają dodatkowe przyciski.)
W moim odczuciu jest to źle stworzona instalacja "mało intuicyjnie" mam w domu KNX( min.zajmuje się tym) i moje dzieci nie maja takich problemów.

machowskitadeusz pisze:Zastosowałem bardzo wyrafinowane alarmy, system ppoż i przez pół roku nie mogę ich właściwie ustawić. Byle mikrosekundowa przerwa w zasilaniu, albo przepięcie a system wysyła mi szereg ostrzeżeń radiowych (a odporny jest na co najmniej miesiąc bez prądu).
Jesteś pewien że to mikrosekundowa przerwa w zasilaniu A nie impuls z sieci?? Przy problemach z PPOZ i alarmem może być kilka przyczyn nawet czujniki mogą się zakłócać wzajemnie. Niestety trzeba więcej opisać.
Jedno jest pewne, porządnie zdobiona automatyką nie sprawia problemu.

ODPOWIEDZ