Pomocy w pisaniu protokołu!

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
pawel33
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: pt kwie 17, 2009 17:54
Lokalizacja: Jarosław

Pomocy w pisaniu protokołu!

Post autor: pawel33 » pt kwie 17, 2009 18:30

witajcie wszyscy elektrycy,mam poważny problem ale dla innych bedzie to blachostka. Otóz zostalem wybrany w swojej firmie na elektryka no i posiadam wszelkie uprawnienia montuje wszystko co sie da i...liczniki w sumie podliczniki w klatkach schodowych no które zasilaja nasze instalacje internetowe i problem w tym ze potrzebuje wzoru napisania protokolu na ten czyn bo nie moge sobie z tym poradzic.

montuje liczniki 1-fazowe,przewod od głownego licznika zasilania klatki sch to 3x2,5 drut
zabezpieczenie przedlicznikowe to B-6 po licznikowe B-4 i rozchodza sie przewody do urzaden czyli linka 2x0,75 a urzadzenia sa rozne 5v/2a 12v/500ma .
potrzebuje pomocy moze ktos by mi wyslal taki wzor protokolu bylbym bardzo wdzieczny
ale z wypelnionym bo pusty posiadam,POMIAR SKUTECZNOSCI ZEROWANIA-UZIEMIENIA URZADZEN ELEKTRYCZNYCH ORAZ OPORNIOSCI IZOLACJI INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ U ODBIORCY
jest tu wszystko,pogoga,rodzaj gleby nazwa urzadzenia chronionego,moc urzadzenia w kw,wielkosc typ wkladek,opornosc petli zwarcia uziemienia w am no standard BARDZO PROSZE OPOMOC JAKIS PRZYKLAD MOŻE KTOS MI NAPISZE BYLBYM WDZIECZNY,POZDRAWIAMto poprostu wszystko dla spóldzielni



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
Elektro-Serwis
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 268
Rejestracja: pn lip 28, 2003 10:01
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: pomocy w pisaniu protokołu!!!

Post autor: Elektro-Serwis » pt kwie 17, 2009 18:39

A do czego te protokoły mają być ?
Masz uprawnienia pomiarowe ?
Pozdrawiam DareckY

mezan1
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: wt mar 06, 2007 18:48
Lokalizacja: piasek

Re: pomocy w pisaniu protokołu!!!

Post autor: mezan1 » pt kwie 17, 2009 19:32

do napisania protokołu z pomiarow są programy komputerowe np "proton"
ale żeby wykonać pomiary to po pierwsze musisz posiadac uprawnienia i posiadać do tego odpowiednie i legalizowane przyrzady pomiarowe.
żeby napisac protokól powinieneś mieć uprawnienia dozorowe

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: pomocy w pisaniu protokołu!!!

Post autor: elpapiotr » pt kwie 17, 2009 20:01

Witam.
Kolega mezan1 pisze:żeby napisac protokól powinieneś mieć uprawnienia dozorowe
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

pawel33
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: pt kwie 17, 2009 17:54
Lokalizacja: Jarosław

Re: pomocy w pisaniu protokołu!!!

Post autor: pawel33 » pt kwie 17, 2009 20:05

tak posiadam uprawnienia do wszystkiego wszystko i 15kv ale bez dozoru,
potrzebuje tylko wypisac i zdac protokol z zamontowanego podlicznika i rozliczyc ze spółdzielnia mieszkaniową
prosze nadal o pomoc
a gdzie moge znalezc jakis chociaz maly darmowy program do wypisania uproszczonego
protokolu ?

pawel33
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: pt kwie 17, 2009 17:54
Lokalizacja: Jarosław

Re: pomocy w pisaniu protokołu!!!

Post autor: pawel33 » pt kwie 17, 2009 20:11

aha to jeszcze ja oczywiscie posiadam swoja legalna plombownice i mierniczek fajowy z którego korzystam mzc-303 tyle ze mam problem z tym protokolem

Awatar użytkownika
cezar100
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 240
Rejestracja: śr sie 13, 2003 20:05
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: pomocy w pisaniu protokołu!!!

Post autor: cezar100 » pt kwie 17, 2009 20:39

elpapiotr pisze:Witam.
Kolega mezan1 pisze:żeby napisac protokól powinieneś mieć uprawnienia dozorowe
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.

Witam Kolegów .

Ja również, napisać protokół można posiadając "E" - zatwierdza "D"

Kolego pawel33 .Nie można Ci pomóc na odległość bez wykonania pomiarów. Co do wzorów protokołów w sieci jest tego nie mało i zresztą napisałeś że takie wzory posiadasz.Wykonaj pomiary i wartości wpisz już sam.Napisałeś, że posiadasz uprawnienia - w takim razie Twoja prośba jest troszkę dziwna.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ