Przyłącze audiowizualne

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Piotr_CT
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 232
Rejestracja: śr sie 09, 2006 9:33
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: Piotr_CT » wt lip 21, 2009 7:07

Witam

Jeśli sprawa jest nadal aktualna to i ja zabiorę głos ponieważ pracuję w firmie m.in. audiowizualnej która robi dość duże projekty ...

Pierwsze co mnie zaskakuje to VGA po skrętce:
- zgadza się po skrętce można przesłać wszystko, są do tego odpowiednie terminale ... ale ile to kosztuje, konwerter kramera np. 370USD. a przewód VGA 30m 129zł.

Kolego Stanisławie ... wiele razy karciłeś mnie i innych za kiepskie pomysły, sam wiesz że nie warto odstawiać maniany!!

Moje zdanie jest takie:
Nie musi do być Kramer, Extron, ... może to być Manhattan itp.
Przewód VGA wcale nie jest taki drogi, a po obu stronach masz końcówki VGA 15pin bez kombinowania.

Trzeba pamiętać że to miejsce publiczne i tam cuda dzieją się codziennie, wiem ponieważ konserwuję kilka wydziałów UMK, UW, itp...

PS. Jeśli będzie miał kolega problem z załatwieniem przewodu VGA to proszę o kontakt, coś zaradzimy :)



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: STANCA » wt lip 21, 2009 16:27

Witam
Dzięki za wszelkie uwagi.
Wiecie, że "kaszanki nie lubię" więc staram się by wszystko było jak należy. O skrętce jakoś nie myślałem i nie mam przekonania. Jeżeli mogę zapytać bardziej doświadczonych w danym temacie to nie wstydzę się tego

Głośniki wiszą podłączone do końcówki właściwym przewodem i dzialają. Zabawek mamy już sporo.
Problem jest jak napisałem już tylko w przyłączu audiowizualnym-skrzynka i elementy do niej, która zapewne będzie zamontowane w podłodze na scenie.
Szukam jak to zrobić w miarę tanio, bo fundusz sołecki na ten rok się skończył.

Brakuje tylko przewodu do projektora, będzie wisiał pod sufitem, miejsce i wysokość już sprawdzone. Właśnie uchwyt jest wykonywany na miarę.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Piotr_CT
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 232
Rejestracja: śr sie 09, 2006 9:33
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: Piotr_CT » wt lip 21, 2009 17:22

Przyłącze audiowizualne najczęściej wykonuje się gotowymi produktami, niestety koszt box'a jest dość wysoki.

Można jedynie poprosić któregoś z mieszkańców o pomoc w dorobieniu miejsca w podłodze oraz dostosowanie do poziomu podłogi tak by wyglądało to dobrze, a w środek zainstalować odpowiednią ilość ramek Legranda, bo to właśnie najczęściej w nich się montuje takie zabawki.

Pozdrawiam,
Piotr

kanaka
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 22
Rejestracja: sob sty 26, 2008 18:49
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: kanaka » śr lip 22, 2009 9:53

Nie wiem czy sprawa jest wciąż aktualna, ale kasety podłogowe, w miarę tanie można znaleźć tutaj http://www.kontakt-simon.com.pl/upload/ ... niczne.pdf. Raczej nie robiłbym żadnych samoróbek, miejsce publiczne, ryzykowna sprawa. Lepiej poszukać sponsora :).
Pozdrawiam Marek

kanaka
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 22
Rejestracja: sob sty 26, 2008 18:49
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: kanaka » śr lip 22, 2009 10:08

kasety są na stronie 187, dalej są elementy audio video, na pewno coś można zestawić.
Marek

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: STANCA » pt lip 24, 2009 12:30

Dziękuję wszystkim za zabranie głosu.
kanaka pisze: ........
Lepiej poszukać sponsora :).
Pozdrawiam Marek
Po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw skłaniamy się do tego. Sprzęt jest porządny to reszta musi być podobna. Już kilka groszy zadeklarowano.

może innym podane linki też się przydadzą.
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

mar_cik
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 701
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 10:53

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: mar_cik » sob lip 25, 2009 9:36

Robiłem parę lat temu (projekt a czasem i wykonanie) takie instalacje.
Do projektora wizyjnego układałem kabelek VGA długości nawet ponad 30m i działał bez zarzutu. Kabelki kupowaliśmy nie najtańsze Zeck.
Zakończenia przewodów projektora wtykami - do bezpośredniego podłączenia, bez żadnych gniazdek.
Oprzewodowanie Zeck (czasem nawet Klotz) stosowaliśmy zresztą na całe audio, głośnikowe, multicore, pojedyncze. Znakomite przewody.
Gniazda i wtyki kupowaliśmy przyzwoite aczkolwiek nie zawsze renomowanych firm. Neutrik (poprawka, napisałem z rozpędu Speakon) miał tak drogie gniazda że zawsze kupowaliśmy zamienniki.
Gniazdo można wymienić jak się zużyje, przewód musi być dobry od początku do końca.

MAGBAR_System
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: wt sie 18, 2009 20:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przyłącze audiowizualne

Post autor: MAGBAR_System » wt sie 18, 2009 20:53

Witam,

Jeśli jest Pan ciągle zainteresowany tematem to proszę o kontakt mailowy biuro@magbar.pl
Jestem producentem modułów do przyłączy podłogowych, ściennych i meblowych.

ODPOWIEDZ