Switch czy urzadzenie kombo??

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
michcio
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 123
Rejestracja: sob mar 22, 2008 19:12
Lokalizacja: M-ce

Re: Switch czy urzadzenie kombo??

Post autor: michcio » ndz mar 23, 2008 21:46

Tak na marginesie, to przez WiFi nigdy nie osiągniesz maksymalnych prędkości (np. deklarowanych 54 Mb/s). Tak to już jest w komunikacji radiowej.
Myślę, że te 20 Mb/s to w domowych warunkach maksimum.

Z resztą jakie to ma znaczenie, gdy łącza ADSL w Polsce mają max. 6 Mbps.
Chyba, że chcesz przesyłać przez sieć duże pliki pomiędzy komputerami, tutaj kabel jest idealny.

Ale internet, np. w laptopie - jak najbardziej WiFi.

Co do annexów, to to uzależnione jest od linii.
Na analogowych liniach używa się Annex A (np. Neostrada, Net24).
Na ISDN, czyli cyfrowych używa się Annex B. Ale o ile wiem, to na ISDN nie montują Neostrady (nie wiem, jak u innych operatorów), choć nie ma żadnych niemożliwości technicznych i przeciwwskazań co do tego...
tomek_s pisze:Witam
Przestrzegam przed kupnem routera wifi linksysa . Gdybym wiedział że tak zrywa to bym wolał kuć ściany i kłaść przewód .
Tu bym się nie zgodził do końca. Linksys robi jedne z najlepszych routerów domowych. Oczywiście urządzenia profesjonalne do firm itp. są bardzo stabilne, ale domowe routery, bez względu na markę zawieszają się, np. raz na 2 tygodnie (wtedy reset albo wtyczka z gniazdka 230V).
Często bywa, że po aktualizacji firmware na nowsze rozwiązuje problem.
Ale zawsze można trafić na felerny egzemplarz, wszędzie...

Nie polecam kupowania routerów na Allegro. Mnóstwo tam urządzeń używanych, choć opis wygląda, jak by były nowe. Dokładnie czytaj opisy.
Jeśli chcesz zaoszczędzić, to kup w sklepie internetowym, skorzystaj z porównywarek cen, np. ceneo.pl, skapiec.pl czy 9sekund.pl . Tam możesz poczytaj opinie ludzi na temat sprzętu, a przy okazji dowiesz się, co jest dobre a co szajs.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1137
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: switch czy urzadzenie kombo??

Post autor: Darom » pn mar 24, 2008 20:43

Sylwester pisze:Witam
Przestrzegam przed kupnem routera wifi linksysa . Gdybym wiedział że tak zrywa to bym wolał kuć ściany i kłaść przewód .
A o którym Linksysie kolega mówi?

Ja znam ich kilka (stosuję je w różnych lokalizacjach) i generalnie mam o nich dobre zdanie. A już medalistami są np. WRT-54GL, gdzie dwa z nich mają uptime'y (czasy pracy bez wyłączania i resetowania) bliskie 1 roku. I nic się nie dzieje - można wręcz o nich zapomnieć. Ale tak faktycznie to zapomniałem o jednym. Kiedyś w jednej firmie zainstalowałem router na komputerze Pentium 1, z Linux Redhat chyba 3.1. Chodził na gwarantowanym zasilaniu. Po czterech latach zadzwonili, bo zmieniali łącze. Jego czas ciągłego działania to coś koło 4 lat (bez resetu i wyłączeń). I gdyby nie zmiana konfiguracji to pochodziłby jeszcze drugie tyle.

Z mojego doświadczenia bardziej istotne są "flaki" czyli chipset na jakim wykonany jest dany sprzęt. Np. bardzo lubię AP-ki D-LINKa DWL-2100 - są bardzo stabilne, a nie cierpię DWL-900 - to koszmar (oby dwa tego samego producenta, ale chipsety inne).

pzdr
-DAREK-

Sylwester
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 900
Rejestracja: czw lip 24, 2003 22:18
Lokalizacja: Milanówek
Kontakt:

Re: Switch czy urzadzenie kombo??

Post autor: Sylwester » pn mar 24, 2008 21:41

Witam
Narzekam na routera linksys Wag 54G . Nieraz po kilka razy resetuję i się loguję . Otwiera mi się tylko http://192.168.1.1/ a inna strona nie . Po kilku minutach jest już połączenie tylko , że wolno idzie . Muszą go zmienić tylko nie bardzo wiem na jaki żeby znowu nie było problemu . Ma obsługiwać tylko 2 komputery .
Pozdrawiam , Sylwester

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1137
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Switch czy urzadzenie kombo??

Post autor: Darom » śr mar 26, 2008 22:44

Witam kolegę

Ja wiele do czynienia z WAG-54 nie miałem, więcej z WRT-54(ruter bez modemu ADSL) i AR-641(ruter ADSL ale bez WiFi). Ale to nie zły router. Na pewno normalnie takich objawów nie powinno być. A jeśli są to wskazuje na albo jego uszkodzenie, albo dużo trojanów komputerze, rzadziej złe skonfigurowanie usługi ADSL (ustawienia z rutera "gryzą" się z tymi z DSLAMu).

a tak w ogóle, ja z reguły dla firm nie montuje routerów ADSL. Jeśli już staram się doradzić wybór typu modem ADSL ethernetowy (router ADSL pracujący w trybie bridge) i normalny router ethernetowy (xDSL) najlepiej z zarządzanym pasmem. Dlaczego tak. Otóż te rutery stosowane w urządzeniach łącznie z modemem ADSL z reguły nie są na obsługiwanie wielu połączeń TCP, mają dość małą tablice NAT, słabe zarządzanie pasmem. Oczywiście prosty router ADSL WiFi można kupić już za niewiele ponad 100zł. Zaś np WRT54GL to około 200zł + modem ADSL też jakieś 70zł. No ale jak kolega wrzuci na WRT soft w stylu Tomato to mamy konfigurację naprawdę niewielu ustępującą rozwiązaniom za wiele tysięcy zł. Stabilna praca, komfortowe zarządzanie nie ma co porównywać. Polecić też mogę gorąco router Asus wl500g Premium.


Oczywiście w prostych przypadkach (kilka komputerów, bez ściągaczy P2P generujących wiele połączeń TCP) rutery ADSL dają sobie radę zupełnie dobrze.


pzdr
-DAREK-

ODPOWIEDZ