Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Forum porusza kwestie związane z zachowaniem jakości oraz problemy eksploatacyjne przy złej jakości energii elektrycznej.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
destylates
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 157
Rejestracja: pn lut 16, 2009 10:34
Lokalizacja: świebodzice

Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: destylates » wt lut 04, 2014 20:31

Witam. Może ktoś z kolegów bawi sie w w analizy jakości zasilania. Mam dziwny przypadek. Pologowałem sobie jedną maszynkę ( w sumie chodziło o pomiar energii i mocy). Dziwnie mi program Sonel Analiza wylicza moc

Przykład :
Prąd średni fazy L1 - 37,5A
Napięcie 236 V
Cos fi - 0,87
Moc czynna - 1,9 KW

Poświęciłem się i dane powyżej spisałem z dokładnością do tysięcznej sekundy ( są to dane z jednej i tej samej tysięcznej sekundy)

Moc wylicza program, ale za chiny mi to nie pasuje. Sonel Analiza 2.0 robi to samo.

Gdzie jest haczyk ? Moze ktoś wie. Może jest jakis problem w metodzie obliczania mocy przez program. Dodam, że prąd nie jest sinusoidalny (maszynka to robot+ zgrzewarka). Kształt prądu zapewne ma wpływ, ale ta moc wogóle mi nie gra.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

Awatar użytkownika
EnergoTools
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 904
Rejestracja: sob kwie 03, 1999 14:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: EnergoTools » wt lut 04, 2014 20:44

Witam,

Trzeba uporządkować o czym mówimy: wartości średnie, skuteczne maksymalne, czy chwilowe? Może kolega załączy rysunek z przebiegami to będzie więcej wiadomo i będzie można zinterpretować.

Pozdrawiam,
Jacek.
Jacek Gońka (Admin)
EnergoTools jest operatorem ISE.pl - aby być Elektrykiem oraz Eltarg.PL - rynek elektrotechniki
Więcej informacji o mnie...

destylates
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 157
Rejestracja: pn lut 16, 2009 10:34
Lokalizacja: świebodzice

Re: Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: destylates » wt lut 04, 2014 20:49

Tak jak napisałem - wartośc średnia prądu L1, napięcie też wartośc średnia. Moc przy logu 8h nie przekracza mi 1,9KW, a prądy bywają do 40A. Cos fi trzyma się od 0,82 - 0,88.

Rysunek mogę załączyć dopiero jutro. Program jest darmowy - więc mogę też ewentualnie przesłać plik z logiem.

akerwis
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 387
Rejestracja: pn lip 28, 2003 9:05
Lokalizacja: Szczecin

Re: Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: akerwis » wt lut 04, 2014 23:11

Witam

Program liczy moc rożnie w zależności od kształtu przebiegu....ciekawy opis sposobu pomiaru mocy jest opisany w instrukcji obsługi.
Jak możesz podeślij plik na mój e-mail.
Czy pomiar w pozostałych fazach jest podobny?.
Obliczona wartość srednia jest zalezna od czasu agregacji pomiarów (sumowania).

pozdr

Andrzej

Elineusz
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: wt sie 04, 2015 9:24

Re: Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: Elineusz » wt sie 04, 2015 11:29

Odpowiedź jest prosta.

Prąd masz podawany cały.

Do liczenia mocy czynnej tylko 50 Hz. (Odpadają harmoniczne i interharmoniczne)

Jak się bierzesz za jakość energii wszystkie podstawowe wzory możesz wyrzucić. Przez to, że nie ma ładnej sinusoidy wszystkie obliczenia znacznie się skomplikowały.

Awatar użytkownika
Rosol44
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 408
Rejestracja: śr sie 27, 2014 15:40

Re: Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: Rosol44 » pt sie 14, 2015 19:49

Na pewno jest to wartość średnia prądu? Moc liczona jest z wartość skutecznej przebiegu napięcia i prądu. Odpowiedź jest w algorytmie programu.

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1139
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: Darom » śr sie 19, 2015 8:53

Witam
Nic nie rozumiem.
Piszesz:
destylates pisze: ( są to dane z jednej i tej samej tysięcznej sekundy)
a podajesz wartości, które są za okres.

Prawdopodobnie masz na tyle zniekształcony przebieg, że cosfi<>PF.

Czy ten analizator może zapisać do pliku wartości chwilowe za okres 1/f. ?

pzdr
-DAREK-
谦虚 使 人 进步

karolk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 22, 2005 11:07
Lokalizacja: Tczew

Re: Analizator jakości zasilania PQM701 - problem z obliczeniem

Post autor: karolk » pn lis 02, 2015 22:02

Średnia wartość prądu nie jest informacją, maszyny zgrzewające mają to bardzo szeroki zakres wartości. Skuteczna analiza musi być powiązana z czasami występowania co najmniej trzech przedziałów ich wartości przy pracy minimalnej, opisywanej średniej i maksymalnej. Intensywność pracy urządzenia trzeba też odnieść do parametrów sieci wewnętrznej, bo wystarczy mieć zbyt małe parametry zasilania, aby cały pomiar tracił wszelki sens. Chyba, że sprawdza się występowanie konieczności wymiany kabli zasilających (bądź źródła zasilania), czy kondensatorów kompensacyjnych.

ODPOWIEDZ