Falownik zakłócający sieć

Forum porusza kwestie związane z zachowaniem jakości oraz problemy eksploatacyjne przy złej jakości energii elektrycznej.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1137
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Falownik zakłócający sieć

Post autor: Darom » ndz lis 27, 2005 9:49

Chciałem poinformować kolegów, że sprawa zakłóceń znów wróciła mi na tapetę. Oczywiście wnerwiłem się i zacząłem szukać jeszcze raz co jest przyczyną zakłóceń. Okazało się, że jest nim napęd SIMODRIVE simensa dla silnika 40kW. Wcześniejsze poszukiwania były nieskuteczne, gdyż falownik był dość ukryty. Poza tym, zakłócenia były generowane, przy załączeniu innych elementów maszyny (bez załączenia silnika głównego- sterowanego tym falownikiem), co mnie zmyliło.

Od razu co mnie uderzyło to bardzo mały filtr. Myslę o rozmiarach. Taka kostka o długości krawędzi 3cm. wychodzące przewody chyba o przekroju co najwyżej 1mm2. Śmiesznie to wygląda, jak są podłączone do zacisków,gdzie równocześnie "przychodzi" zasilanie kablem o przekroju co najmniej 16mm2.
Własnie zacząłem drązyć temat tego filtru. Bo coś mi się wydaje podejrzany (nie mówiąc, że jego specyfikacja nie jest zgodna z tym co mam na schemacie).

pzdr
Darek



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Falownik zakłócający sieć

Post autor: STANCA » ndz lis 27, 2005 10:50

kol markcc
napisał:

Może jednak warto dokupić do dużego falownika orginalny filtr na zasilaniu i na wyjściu niż się potem bawić w usuwanie skutków po całym zakładzie - tylko w polsce świadomość niektórych inwestorów i ich mania nieomylności i "oszczędnych" rozwiązań jest wszechobecna. O ile miniaturowy falownik jest pchełką to już falowników większej mocy bym nie lekceważył.


Tylko orginalny filtr do konkretnego falownika zapewni wytłumienie zniekształceń. W instrukcjach obsługi często podany jest typ takiego filltru, zalecanego dla konkretnego falownika. Jeszcze raz podkreślam prawidłowe ekranowanie przewodów.
Coraz częściej będziemy mieli wszyscy podobne problemy. Prowadzę temat na forum dotyczący zniekształceń napięcia.

STANCA

Guest

Falownik zakłócający sieć

Post autor: Guest » ndz lis 27, 2005 10:52

Kolega Teodor P daje bardzo cenne rady, oglądanie przebiegów może być ciekawym doznaniem wizualnym, problem leży w sposobie wykonania instalacji falownika. Sprawa będzie trudna do opanowania i dobrze było by poprosić o pomoc jakiegoś speca od EMC to znacznie skruci czs potrzebny do opanowania problemu.

Pierwszą czynnością powinno być chyba sprawdzenie czy falownik jest wyposażony w filtr w obwodzie zasilania.
Od jakiegoś czasu obowiązuje wymóg że urządzenia przekształtnikowe muszą być tak konstruowane aby sić widziała je jako odbiornik " liniowy" cos φ powinien być gdzieś w okolicy 1. To może być podstawą do wymuszenia na producencie zmian konstrukcyjnych.

Pewien wpływ na poziom zakłuceń wprowadzanych do sieci ma również tor zsilający falownik, ale to wymaga analizy zaistniałej sytuacji.

Guest

Falownik zakłócający sieć

Post autor: Guest » ndz lis 27, 2005 10:56

Można jeszcze dodać że jako osoba odpowiedzialna za sprzęt teleinformatyczny w tej firmie możesz całą odpowiedzialność za taki stan sieci elektrycznej firmy powieżyć jej służbom technicznym.

Z punktu widzenia serwisu może to być kożystne - sporo usterek zasilaczy to stały dopływ gotówki

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Falownik zakłócający sieć

Post autor: STANCA » ndz lis 27, 2005 18:06

Mam do tego tematu jeszcze:

Zaburzenia napięcia
Norma EN 50160 Parametry napięcia zasilającego w publicznych sieciach rozdzielczych
Prof. dr hab. inż. Henryk Markiewicz i Dr inż. Antoni Klajn
Politechnika Wrocławska
Lipiec 2004

http://www.lpqi.org/lpqi_archive_contri ... e-book.pdf

STANCA

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1137
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Falownik zakłócający sieć

Post autor: Darom » ndz lis 27, 2005 20:07

Dziekuję Kolego Stanisławie za link.
Muszę przyznać, że problem jakości energii elekrycznej też jest dla mnie
interesujący. Niebawem (jak znajdę trochę czasu) to chciałbym przedstawić własne przemyślenia na temat "pomiarów" jakości. Ale to już w wątku kolegi.

pzdr
Darek

janb
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 17
Rejestracja: wt sie 31, 2004 18:32
Lokalizacja: Poznan

Falownik zakłócający sieć

Post autor: janb » pt gru 16, 2005 8:41

Jeszcze nie raz będzie trzeba pokłonić się z wdzięczną pokorą Panu dr. Edwardowi Musiałowi za skierowanie sprawy falowników na prostą drogę.
Ale do rzeczy.
Falownik należy stawiać możliwie blisko odbiornika.
Falownik musi mieć fabryczne filtry na we i wy.
Falownik musi być uziemiony do otoku, własnym odprowadzeniem.
Kabel z falownika do odbiornika musi być wielożyłowy i ekranowany-jest paskudnie drogi i trzeba jeszcze wiedzieć jak oprawić ekrany.
Odbiornik musi być uziemiony do otoku.
A jak to wszystko będzie zrobione z nalezytą starannością to komputer może stać obok ii nic się złego nie będzie działo.Są przecież takie duże maszyny sterowane z komputera i działają.
Ja instalowałem silniki 700 kV i wszystko było OK.
Pozdrawiam Kolegów JanB.

janb
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 17
Rejestracja: wt sie 31, 2004 18:32
Lokalizacja: Poznan

Falownik zakłócający sieć

Post autor: janb » pt gru 16, 2005 8:57

Jeszcze nie raz będzie trzeba pokłonić się z wdzięczną pokorą Panu dr. Edwardowi Musiałowi za skierowanie sprawy falowników na prostą drogę.
Ale do rzeczy.
Falownik należy stawiać możliwie blisko odbiornika.
Falownik musi mieć fabryczne filtry na we i wy.
Falownik musi być uziemiony do otoku, własnym odprowadzeniem.
Kabel z falownika do odbiornika musi być wielożyłowy i ekranowany-jest paskudnie drogi i trzeba jeszcze wiedzieć jak oprawić ekrany.
Odbiornik musi być uziemiony do otoku.
A jak to wszystko będzie zrobione z nalezytą starannością to komputer może stać obok ii nic się złego nie będzie działo.Są przecież takie duże maszyny sterowane z komputera i działają.
Ja instalowałem silniki 700 kV i wszystko było OK.
Pozdrawiam Kolegów JanB.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Falownik zakłócający sieć

Post autor: STANCA » ndz gru 18, 2005 17:19

kol. janb napisał:

Kabel z falownika do odbiornika musi być wielożyłowy i ekranowany-jest paskudnie drogi i trzeba jeszcze wiedzieć jak oprawić ekrany.


na temat kabli jest doskonała publikacja Roberta Pastuszka i Marka Trajdosa
http://www.helukabel.pl/index.php?func= ... d=19&exe=1

Jakie kable lubią falowniki cofnij drukuj pobierz plik

--------------------------------------------------------------------------------

Rozważania na temat zastosowania właściwych kabli łączących falownik z silnikiem należy rozpatrywać w następujących aspektach:

- wpływu rodzaju kabla na wypadkowe obciążenie falownika,
- kompatybilności elektromagnetycznej kabla,
- odporności izolacji kabla na oddziaływanie impulsów napięcia o stromych zboczach,
- jakości i budowy żył przewodzących kabla

Zapraszam do zapoznania się

Stanisław C.

profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1363
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Falownik zakłócający sieć

Post autor: profus » ndz gru 18, 2005 18:39

janb pisze: ...
Ja instalowałem silniki 700 kV i wszystko było OK.
....


gdzie są takie nietypowe napięcia?

ODPOWIEDZ