Oprawy LED, a harmoniczne
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
Re: Oprawy LED, a harmoniczne
Re: Oprawy LED, a harmoniczne
Dawniej, nawet najtańsze chińskie zasilacze prawie zawsze posiadały jakikolwiek filtr EMI (przeciwzakłóceniowy). Teraz to jest rzadkość. Tak samo filtry PFC (powodujące iż zasilacz zachowuje się prawie że jak obciążenie rezystancyjne lub bliżej jak żarówka wolframowa...) dwóch typów, które teoretycznie istnieją - a w praktyce widziałem tylko raz że zasilacz komputerowy ATX z napisem PFC na obudowie, rzeczywiście posiadał to prawdziwe PFC - konkretnie na osobnej płytce.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.
Oprawy LED, a harmoniczne
Witaj Stanisławie,
dotknąłeś ciekawego tematu - ile jest prądu w prądzie ( parafrazując klasyka Bareję )
electrics pisze: ↑pt paź 14, 2016 11:57Ze źródłami światła typu Led jest duży problem od strony technicznej, jednakże naswietlane są wyłącznie względy ekonomiczne. Bo faktycznie, jedno źródło zapewne mieści się ze swoimi parametrami w granicach normy, ale kilkadziesiąt, lub kilkaset, już z całą pewnością poza Normę wykracza, tyle tylko, że o tym się nie mówi, bo temat jest niewygodny. Naswietlane są plusy, a tuszowane minusy takich rozwiązań.
Koledzy temat pozostał na bocznicy, pomimo że problemy rosną. Podzielcie się doświadczeniami z pola walki z harmonicznymi i kompensowaniem.
Koledzy w innym temacie napisali o przerabianiu opraw świetlówkowych na źródła światła LED i CO? Ktoś coś mierzył?
Zapraszam do podzielenia się uwagami z życia do tego tematu.
STANCA
J. W. von Goethe