Przyczny - ponad umowny pobór mocy biernej w lokalu usługowym
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
-
- Czytelnik
Przyczny - ponad umowny pobór mocy biernej w lokalu usługowym
do pewnego czasu w niektórych lokalach usługowych w rejonie PGE otrzymuję fakturę za usługę dystrybucji gdzie ZE nalicza opłaty za energię elektryczną bierną pojemnościową.
Wiem, że możemy dobrać baterię i problem raczej będzie rozwiązany ale interesuje mnie przyczyna występowania mocy biernej w lokalu o taki charakterze - placówka bankowa.
Został wykonany rejestr pomiaru sieci w lokalach i na tej podstawie zostały dobrane baterię, ale nie wykazano jakie urządzenia są przyczyną występowania mocy biernej - w załączeniu zrzut z przebiegów rejestracji.
W lokalu znajduje się m. innymi oświetlenie świetlówkowe, komputery, drukarki, wentylacja i klimatyzacja, UPS, prezentery w witrynach (paski LED + zasilacze impulsowe) oraz system monitoringu.
W pierwszej kolejności odłączyłem UPS ze względu na zabieg bez kosztowy, ale to rozwiązanie nie rozwiązało problemu.
Czy macie pomysły co może być przyczyną występowania problemu?
Re: Przyczny - ponad umowny pobór mocy biernej w lokalu usługowym
Słabej jakości te wydruki, właściwie nieczytelne, ale radzę sprawdzić na rachunku za dystrybucję czy płacicie za moc bierną indukcyjną , czy pojemnościową . Stawiam na pojemnościową ,to zmora budynków biurowych z dużymi UPS-ami, z dużą ilością zasilaczy impulsowych (które są choćby w każdej lampie LED) . Sprawa mocy biernej pojemnościowej jak najbardziej do skompensowania .Mspecjalista pisze:Czy macie pomysły co może być przyczyną występowania problemu?
Ale na pewno nie tak:elmontjs pisze:Sprawa mocy biernej pojemnościowej jak najbardziej do skompensowania .
Tutaj dławiki jako element kompensacyjny będą potrzebne, kondensatory może też, ale niewielkie.Mspecjalista pisze:Wiem, że możemy dobrać baterię i problem raczej będzie rozwiązany
Koszt kompensacji mocy biernej oddawanej jest znacznie większy niż pobieranej i trochę trudniej go zrealizować.
Pozdrawiam, Wiesław
dlaczego nie tak ? ... przecież są "baterie dławików " , ale to co jest potrzebne musi wynikać z analizy , którą już na miejscu wykonano wg autora.e-sparks pisze:Ale na pewno nie tak:
Mspecjalista pisze:
Wiem, że możemy dobrać baterię i problem raczej będzie rozwiązany
Tutaj dławiki jako element kompensacyjny będą potrzebne, kondensatory może też, ale niewielkie.
- caveman
- Rozmówca
Zostaje się tylko analiza i dobranie odpowiedniej baterii dławików.
Czyli ktoś myślał że oszczędzi na oświetleniu i zabudował oświetlenie oparte na przetwornicach. A tu klops.caveman pisze:Wydruki mało czytelne ale już po nich widać, że problem dotyczy energii biernej pojemnościowej.
-
- Czytelnik
w załączeniu zrzuty cos i tan w lepszej jakości.
- caveman
- Rozmówca