Spadki i wzrosty napięcia - jak temu zaradzić?

Forum porusza kwestie związane z zachowaniem jakości oraz problemy eksploatacyjne przy złej jakości energii elektrycznej.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
cris22
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: pt wrz 22, 2006 6:57
Lokalizacja: Stargard Szcz.

Spadki i wzrosty napięcia - jak temu zaradzić?

Post autor: cris22 » wt lut 06, 2007 14:08

Witam panów elektryków.Mam taki problem-co tydzień w piątek i sobotę wieczorem napięcie spada nieraz do 190V a potem wzrasta do 250V cyklicznie w nieregularnych odstępach.Skoki napięcia zmierzyłem miernikiem cyfrowym FLK-183EFGI.Najdziwniejsze jest to.że po wezwaniu facowców z Energetyki wszystko wraca do normy (na pół godziny).Jak odjadą to cyrk od nowa.Dzwoniłem kilkakrotnie do zakładu energetycznego - totalna olewka.Nadmieniam że mieszkam na obrzeżach miasta i sytuacja to ma miejsce od czasu zlikwidowania transformatora na słupie.Proszę o poradę gdzie się udać aby ktoś się tym zainteresował.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3128
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Spadki i wzrosty napięcia

Post autor: opornik » wt lut 06, 2007 15:18

Witam Kolegów :)
Pismo do Dyrektora Rejonu Energetycznego informujące o stanie rzeczy z prośbą o zainstalowanie rejestratora.
Oczywiście należy wcześniej wykluczyć usterki na swojej instalacji od granicy eksploatacji.

cris22
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: pt wrz 22, 2006 6:57
Lokalizacja: Stargard Szcz.

Spadki i wzrosty napięcia

Post autor: cris22 » śr lut 07, 2007 8:16

co to jest rejestrator i ile to kosztuje?

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3128
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Spadki i wzrosty napięcia

Post autor: opornik » śr lut 07, 2007 8:20

witam Kolegów:)
Rejestrator jest własnością energetyki i nic nie kosztuje :)
Montują go na sieci w celu sczytania parametrów dostarczanej energii. Potem je drukują i wyniki poddają analizie.

cris22
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: pt wrz 22, 2006 6:57
Lokalizacja: Stargard Szcz.

Spadki i wzrosty napięcia

Post autor: cris22 » śr lut 07, 2007 9:02

OK dzięki biorę się za pisanie , o wynikach powiadomię.

ODPOWIEDZ