Stara instalacja.
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
-
- Czytelnik
Stara instalacja.
Witam, szybkie pytanie. Mam w mieszkaniu stara instalacje elektryczna. Stare bezpieczniki topikowe. W łazience mam 3 halogeny. Jeden był wykręcony, pomyślałem nic dołożę zeby był komplet. Co sie stało...po włączeniu włącznika światło zapala sie po jakichś 2-3sekindach. Po ok 0,5 h świecenia światła sie wyłączają. Po chwili włączają i znowu wylaczaja. Co jest tego powodem? Przegrzewanie sie przewodów ponieważ pobór mocy jest większy? Opóźnienie bo kable sa stare i rezystancja jest większa i zanim prąd dopłynie do transformatorów a zatem do halogenów? Dlaczego światło sie wyłącza? Co prowokuje wyłączenie? Bezpiecznika nie wybija, spadek napięcia czy jak? Nie jestem jakimś ekspertem dlatego proszę o wyrozumiałość.
Re: Stara instalacja.
-
- Czytelnik
Oczywiście niech to zrobi odpowiednia osoba

Prawdopodobnie zasilacz/trafo masz już zepsute, czy przegrzane i po dołożeniu 3 żarówki nie wyrabia. Dlatego światło gaśnie.