Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1617
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: elmontjs » wt maja 14, 2019 21:31

e-sparks pisze:
wt maja 14, 2019 20:57
Dlatego napisałem, że odcinki od miejsca połączenia widocznego na fotce należy wymienić na np. YDY3x1,5mm. Wierz lub nie, tak należy zrobić .
O ile te oprawy są w III kl. ochronności, to i tak zostanie przerobiona instalacja (żarówki i zasilacz na 12V) - czyli SELV , to na co komu tam żyła ochronna kolego e-sparks ?
A w obecnym układzie ? ..hmm do czego podpiąć tą żyłe ż/z , jak w tych oprawach nie ma nawet styku PE ? To albo "chińczyk" bez klasy i bez CE albo (o ile dobrze widzę) oprawka w III klasie a wtedy tylko SELV.
Człowiek uczy się całe życie i ...



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

KATORGA
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: ndz maja 12, 2019 16:17

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: KATORGA » wt maja 14, 2019 23:35

Zobaczę na dniach te oprawę co tam jest konkretnie na tej naklejce. Tyle że czemu to mam przerabiać na jakieś 12V jak oprawa jak i żarówka jest na 230V? Co to za żarówki miałbym kupić? Chciałem tylko wyłacznik na pilota zainstalować a okazuje się że mam przerabiać instalacje pod 3 żarówki. Jestem w stanie wymienić tamten 2 żyłowy na 3 żyłowy, reszty nie tykam. Chyba muszę ogarnąć elektryka jakiegoś.

Awatar użytkownika
e-sparks
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 457
Rejestracja: pn mar 03, 2008 22:24
Lokalizacja: Suwałki

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: e-sparks » śr maja 15, 2019 8:01

elmontjs pisze:i tak zostanie przerobiona instalacja (żarówki i zasilacz na 12V) - czyli SELV , to na co komu tam żyła ochronna
KATORGA pisze:czemu to mam przerabiać na jakieś 12V jak oprawa jak i żarówka jest na 230V? Co to za żarówki miałbym kupić?
Obrazek
KATORGA pisze:Jestem w stanie wymienić tamten 2 żyłowy na 3 żyłowy, reszty nie tykam.
Tak też zrób.
Pozdrawiam, Wiesław

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5742
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: STANCA » śr maja 15, 2019 8:56

autor: KATORGA „Czemu lampa ? To jest ŻARÓWKA LED GU10 5W SMD2835, w sumie są takie 3 w zabudowie k-g”

NIE!!! To źródło światła działa na innej zasadzie i nie posiada żarnika.

Kolega elmontjs dobrze określił to źródło światła
„Lampa LED”


Dodatkowo przypomnę, zabawa z elektrycznością często nie wychodzi na zdrowie.

Admin napisał:

"Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia! "

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1617
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: elmontjs » śr maja 15, 2019 9:09

KATORGA pisze:
wt maja 14, 2019 23:35
Zobaczę na dniach te oprawę co tam jest konkretnie na tej naklejce.
Więc najpierw kolego zobacz symbole na naklejce a potem możemy wrócić do rozmowy.
KATORGA pisze:
wt maja 14, 2019 23:35
Tyle że czemu to mam przerabiać na jakieś 12V jak oprawa jak i żarówka jest na 230V?
A no temu, że od tego małego znaczka, o którym pisałem, wiele zależy. Jeżeli jest na obudowie to instalacja ma być wykonana, jako bardzo niskie napięcie (najczęściej 12V) chyba, ze nie zależy ci na prawidłowym rozwiązaniu i na bezpieczeństwie w domu, to rób jak chcesz - to twój dom.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Awatar użytkownika
e-sparks
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 457
Rejestracja: pn mar 03, 2008 22:24
Lokalizacja: Suwałki

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: e-sparks » śr maja 15, 2019 21:09

elmontjs pisze:Więc najpierw kolego zobacz symbole na naklejce a potem możemy wrócić do rozmowy.
elmontjs pisze:A no temu, że od tego małego znaczka, o którym pisałem, wiele zależy. Jeżeli jest na obudowie to instalacja ma być wykonana, jako bardzo niskie napięcie (najczęściej 12V)
Zgodnie z deklaracją sprzedawcy/importera jest to oprawka przeznaczona do źródeł światła 230V, co zresztą autor już wcześniej napisał, ale nie zaznaczył, żeby ze zrozumieniem było...
KATORGA pisze:Oprawka:

Kolor | wykończenie: CZARNY
Typ: RUCHOMA
Sposób montażu: PODTYNKOWY
Kształt: KWADRAT
Główny materiał: SZKŁO
Napięcie znamionowe: 230V~50Hz
Maksymalna moc źródła światła: LED (10W max), Halogen (50W max),CFL (15W max)
Źródło światła w komplecie: NIE
Gniazdo GU10 w komplecie: NIE
Wymienne źródło światła: TAK
Średnica otworu montażowego: 68mm
Wymiary produktu: 90x90x24mm
https://www.koloreno.pl/pl/p/OPRAWA-HAL ... CZARNY/835

I tak przy okazji do FACHOWCÓW: czym się różni emisja światła przez LED od źródła żarowego? I dlaczego złącze p-n się grzeje, jak świeci?
Pozdrawiam, Wiesław

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1617
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: elmontjs » śr maja 15, 2019 21:41

e-sparks pisze:
śr maja 15, 2019 21:09
Zgodnie z deklaracją sprzedawcy/importera jest to oprawka przeznaczona do źródeł światła 230V, co zresztą autor już wcześniej napisał, ale nie zaznaczył,
Więc ty , jako elektryk, sam sobie odpowiedz jak ma być spełniony wymóg ochrony przeciwporażeniowej, bo chyba nie przewodem PE położonym obok oprawki !?
Skoro producent nie określa klasy ochrony, to co to jest? ...klasa 0. Nie można tego użyć do napięcia 230V (chyba, że przez transformator separujący) , ewentualnie zasilić ze źródła bardzo niskiego napięcia.

Każde inne rozwiązanie będzie niezgodne z przepisami a przy pomiarach kwalifikuje się do negatywnej oceny instalacji - tyle.
Człowiek uczy się całe życie i ...

KATORGA
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: ndz maja 12, 2019 16:17

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: KATORGA » czw maja 16, 2019 22:36

Czyli jednak jest ta 3 klasa ochronności, ale też jest opis że na 230V tak samo jak żarówka i do 10W LED a moja ma 5W. To jak w końcu?
Załączniki
20190516_201740.jpg

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1617
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Bezprzewodowy wyłącznik światła - jak podłączyć?

Post autor: elmontjs » czw maja 16, 2019 23:08

KATORGA pisze:
czw maja 16, 2019 22:36
Czyli jednak jest ta 3 klasa ochronności
A więc zgodnie z oznakowaniem produktu trzeba go zasilić ze źródła bardzo niskiego napięcia (jakaś przetwornica 230/12V w miejscu przejścia przewodu 3-żyłowego na 2-żyłowy przewód). Wymienić trzeba źródła światła na 12V i żadnych przewodów wymieniać już nie musisz. Moc przetwornicy należy dobrać do łącznej mocy lamp LED, ale powinni w tym pomóc sprzedawcy ;) . To zgodne z przepisami i najsensowniejsze rozwiązanie. Bezprzewodowym sterownikiem można załączać przetwornicę zatem całe oświetlenie.
Opis dotyczący zasilania oprawki napięciem 230V świadczy jedynie o nieświadomości i nieznajomości norm przez importera tego produktu. Importer wystawiając CE na ten produkt też rozminął się z rzeczywistością ale takich jest wielu ! ... nie ma kto tego weryfikować.
Człowiek uczy się całe życie i ...

ODPOWIEDZ