Brak jednej fazy - selektor faz 3x łącznik krzywkowy

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
PWesolowski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: pt wrz 05, 2014 18:34

Brak jednej fazy - selektor faz 3x łącznik krzywkowy

Post autor: PWesolowski » wt paź 06, 2020 15:11

Witajcie,

Kilka razy w ostatnim czasie w moim domu nie ma jednej fazy - zwykle po ulewie. Czasem wyskoczy L1 (oznaczenie w RG) i nie mam zasilania bojlera, lodówki i oświetlenia na piętrze, czasem L2 i nie mam zasilania mikrofali, zmywarki, pralki i oświetlenia na parterze.

Jako rozwiązanie jeden elektryk zaproponował przełącznik faz PF-451, tylko że ja mam porozpinane odbiorniki po wszystkich fazach i chciałbym mieć je wszystkie zasilane mimo braku fazy.
Druga propozycja to 3x Przełącznik faz PF-451 i 9x stycznik 25A. Tylko że całość zajmuje 24 moduły i jest strasznie kosztowne, bo trzeba dawać drugą rozdzielnicę itd.

Alternatywnie drugi elektryk zaproponował 3x łącznik krzywkowy (chyba 3 moduły każdy) podłączone wg schematu (przerysowałem w paincie odręczny schemat). W skrajnym przypadku może być tylko jedna faza i cały dom będzie zasilany.
Nie mam żadnych odbiorników 3f, a przed blokiem rozdzielczym mam pomiar natężenia na przekładnikach, więc sobie kontroluję co ile ciągnie.

Proszę o ocenę, czy te łączniki krzywkowe to dobry pomysł.

PW
Załączniki
ise-awaryjny_selektor_faz.jpg
ise-awaryjny_selektor_faz.jpg (35.47 KiB) Przejrzano 567 razy



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

ELPat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 102
Rejestracja: śr maja 10, 2017 17:46

Brak jednej fazy - selektor faz 3x łącznik krzywkowy

Post autor: ELPat » wt paź 06, 2020 19:56

Pytanie podstawowe, dlaczego nie ma tej jednej fazy? Działa jakieś zabezpieczenie, w trafo lub gdzieś indziej? Zamiast modyfikować rozdzielnicę, lepiej poszukać u źródła co jest grane.
Nie biorę odpowiedzialności za to co robisz.

PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 130
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Brak jednej fazy - selektor faz 3x łącznik krzywkowy

Post autor: PGR Mąkowarsko » wt paź 06, 2020 22:00

Nie ma bo nie ma, tu nie chodzi o szukanie przyczyny tylko minimalizację skutków

PWesolowski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: pt wrz 05, 2014 18:34

Brak jednej fazy - selektor faz 3x łącznik krzywkowy

Post autor: PWesolowski » śr paź 07, 2020 12:10

ELPat pisze:
wt paź 06, 2020 19:56
Pytanie podstawowe, dlaczego nie ma tej jednej fazy?
Wg słów panów "z elektrowni", którzy przyjechali usuwać awarię, przyczyną była złamana gałąź, która spadła na linię napowietrzną. Rzeczywiście, była ulewa i mocno wiało.

W moim pytaniu chodzi raczej o to, czy to rozwiązanie problemu braku fazy w przypadku następnej awarii spowodowanej gałęzią jest "dobre","co najwyżej dopuszczalne" albo "niedopuszczalne - ponieważ ...".

ODPOWIEDZ