Czy należy zamontować dodatkowy wyłącznik RCD

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
gary12

Czy należy zamontować dodatkowy wyłącznik RCD

Post autor: gary12 » ndz wrz 25, 2005 21:37

Mam na cały dom wyłącznik RCD 3fazowy,teraz mi doradzono aby zamontować dodatkowy 1 fazowy RCD za głównym na obwody łazienek.
Mój wykonawca człowiek nerwowy mówi że piekarz piecze chleb elektryk wykonuje instalacje . Proszę o pomoc.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3150
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Dodatkowy wył RCD

Post autor: opornik » ndz wrz 25, 2005 22:14

witam Kolegę:)
Jeden RCD na cały dom to minimum ale z konsekwencjami. Zadziała i ciemności egipskie.
Pomysł z dołożeniem dobry ale pozostaje pytanie co z oświetleniem?? Należy więc dołożyć trzeci.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Awatar użytkownika
EDI
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3501
Rejestracja: czw lip 24, 2003 6:31
Lokalizacja: Gryfino

Dodatkowy wył RCD

Post autor: EDI » ndz wrz 25, 2005 22:22

Witam!
gary12 pisze: Mój wykonawca człowiek nerwowy mówi że piekarz piecze chleb elektryk wykonuje instalacje.
-W zupełności się z nim zgadzam, bo źle Ci doradzono i stąd może Jego zdenerwowanie.
P.S.
-Nie wykonuj sam takiej roboty,
bo można mieć później same kłopoty.
-Pozdrawiam!
Edward W. (EDI)

gary12

Dodatkowy wył RCD

Post autor: gary12 » ndz wrz 25, 2005 22:44

Ja nie wykonuję tej roboty, tylko chę poznać opinę fachowców i dlatego jestem na tym forum.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2255
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

Dodatkowy wył RCD

Post autor: gruhaa » pn wrz 26, 2005 6:34

Witam :)
A główny RCD też 30mA?
Bo może się okazać, że po założeniu dodatkowego na łazienkę, też będą ciemności egipskie, bo zadziała który lepszy.

gary12

Dodatkowy wyłącznik RCD

Post autor: gary12 » pt wrz 30, 2005 7:16

rozumiem i dziękuje za odpowiedzć.

Gość

Dodatkowy wyłącznik RCD

Post autor: Gość » sob paź 01, 2005 16:16

Witam Wszystkich.
Nie wiem kolego ,czy masz za co dziękować gdyż nic to Panu nie wyjaśnia.
Z wyłącznikami różnicowoprądowymi jest tak ,że trzeba znaleźć jakiś kompromis między bezpieczeństwem, funkcjonalnością i kosztem.
Wg. obowiązujących przepisów musi mieć Pan bynajmniej jeden wyłącznik jednofazowy zabezpieczający gniazdko w łazience. I to jest wariant najtańszy ale zato najmniej bezpieczny.
Następnie projektant (jeśli był i tak założył) lub wykonawca pomyślał sobie ,że niewielkim kosztem -różnica w cenie wyłącznika zainstaluje wyłącznik trójfazowy zabezpieczając owe gniazdko w łazience jak i prawdopodobnie wszystkie pozostałe gniazdka w domu .Podniósł poziom bezpieczeństwa ale funkcjonalność mocno spadła bo zakłócenoe w którejkolwiek części instalacji zabezpieczonej tym wyłącznikiem odłącza właśnie tę część czyli w żadnym gniazdku nie ma pan napięcia. Czasem można wyselekcjonować uszkodzony obwód i odłączyć go yłącznikiem nadmiarowo prądowym ale nie zawsze będzie to możliwe. Więc irytacja pana może być duża w takich przypadkach trwająca tak długo jak długo ktoś nie przyjedzie i nie naprawi uszkodzenia czasem bardzo błahego.
Wykonawca może pójść jeszcze dalej i dla dalszego zwiększania bezpieczeństwa nie zwiększając kosztów przyłączy całą instalację do tego jednego trójfazowego wyłącznika. Jest to już skrajny przypadek oszczędności powodujący sytuację taką ,że jakiekolwiek zakłócenie powoduje całkowite odłączenie instalacji i pozostawanie np w całkowitych ciemnościach z wyłatowanym telefonem ,bez możliwości wezwania pomocy(żart).
Teraz wrócmy do pomysłu dokupienia jeszcze jednej różnicówki dla łazienki. W poprzednim poście ktoś wręcz zastanawiął się która z tych różnicówek ma zadziałać przy doziemieniu w łazience. Otóż błędem byłoby dublowanie tych różnicówek no chyba ,że byłby to układ TT czyłi jak to dawniej mówiono uziemienie ochronne co raczej wykluczam. W przypadku sieci TN ochronę przeciwporażeniową realizują : wyłącznik rożnicowoprądowy oraz zapewne wyłącznik nadmiarowo prądowy (chociaż nie zawsze- trzeba sprawdzić lub policzyc). W związku z tym nie ma potrzeby dodawania kolejnej różnicówki dla zabezpieczania tego samego obwodu. Ten który panu to doradzał miał zapewne taką ide aby obwód gniazd w łazience wypiąć z podstawowej różnicówki i zabezpieczyć go właśnie ową jednofazową różnicówką.Jaki cel mógł mu przyświecać? nie wiem może taki ,że będzie bezpieczniej w łazience. Było by tak gdyby ta dodatkowa różnicówka była bardziej czuła lub w wykonaniu A a nie AC bo zapewne jako najtańsze rozwiązanie napewno taką właśnie AC zastosowano u pana. Jeśli ta nowa różnicówka będzie taka sama jak stara tylko jednofazowa to nie wzrośnie w żaden sposób to bezpieczeństwo . Wzrośnie natomiast funkcjonalność ale w bardzo małym stopniu bo wrazie czego to nie będzie pan miał napięcia w całym domu z wyjątkiem łaxienki. Dobre i to bo bynajmniej komórkę już będzie miał pan gdzie podładować. Tak więc jak jużPan dokupi sobie te różnicówkę to niech pan troszeczkę więcej wyda i kupi ją w wykonaniu A.
Moim zdaniem i chyba nie tylko moim powinien ktoś jeszcze namówić na zakup jeszcze dwóch sztuk jednofazowych różnicówek i tak je zamontować aby każda zasilała obwody z jednej fazy czyli trzy fazy -trzy różnicówki natomiast te krórą już pan posiada wykorzystać do zabezpieczenia jakiegoś obwodu trójfazowego bo napewno jakiś pan posiada .To jest takie minimum funkcjonalności i gwarancją tego, że tylko część instalacji będzie wyłączona w czasie awarii. W skali inwestycji jaką jest budowa domu czy zakup mieszkania kośzty tego są banalnie niskie .
I jeszcze ostatnia sprawa. Jeśli w obwodach oświetleniowych jest spełniona ochrona przeciwporażeniowa przez wyłączniki nadmiarowo prądowe to można zrezygnować z zabezpieczania ich różnicówkami co jeszcze bardziej podniesie funkcjonalnośc kosztem jednak bezpieczeństwa. MOwiłem na początku trzeba znalęźć kompromis i nie skąpić tak bardzo na elektryce. Pozdrawiam marcin714
PS .a swoją droą to czemu ten Pana elektryk się tak wścieka i jak argumentuje warisnt wybrany przez siebie?

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Dodatkowy wyłącznik RCD

Post autor: kkas12 » sob paź 01, 2005 17:01

Witam!

Kolego Marcinie 714 najpierw wykluczasz układ TT:
chyba ,że byłby to układ TT czyłi jak to dawniej mówiono uziemienie ochronne co raczej wykluczam

by wziąść na tapetę układ TN (dokładniej TN-S), jednak rady jakich udzielasz w tym układzie zastosowane być nie mogą.
Twierdzisz kolego, że:
W przypadku sieci TN ochronę przeciwporażeniową realizują : wyłącznik rożnicowoprądowy oraz zapewne wyłącznik nadmiarowo prądowy (chociaż nie zawsze- trzeba sprawdzić lub policzyc).

Co niestety nie jest prawdą. Ponieważ w instalacji wykonanej w układzie TN impedancja pętli zwarcia musi mieć taką wartość, by warunek samoczynnego wyłączenia zasilania był spełniony. Każdy inny wynik dyskwalifikuje dany obwód.

I tego też nie rozumiem:
Jeśli w obwodach oświetleniowych jest spełniona ochrona przeciwporażeniowa przez wyłączniki nadmiarowo prądowe to można zrezygnować z zabezpieczania ich różnicówkami

Po pierwsze : jak w oprawie wykonanej w II klasie ochronności masz zamiar zmierzyć wartość impedancji petli zwarcia?
A po drugie, to obwody oświetleniowe nie muszą być chronione przez RCD.
pozdrawiam
Krzysiek

Gość

Dodatkowy wyłącznik RCD

Post autor: Gość » sob paź 01, 2005 18:32

Witam kolegę
Cytat z mojej wypowiedzi:
W przypadku sieci TN ochronę przeciwporażeniową realizują : wyłącznik rożnicowoprądowy oraz zapewne wyłącznik nadmiarowo prądowy (chociaż nie zawsze- trzeba sprawdzić lub policzyc).

Pan odpowiada
Co niestety nie jest prawdą. Ponieważ w instalacji wykonanej w układzie TN impedancja pętli zwarcia musi mieć taką wartość, by warunek samoczynnego wyłączenia zasilania był spełniony. Każdy inny wynik dyskwalifikuje dany obwód.

A jak Pan myśli co ja chciałem sprawdzać lub mierzyć.
Pytanie było praste czy ma rację bytu instalowanie dodatkowej róznicówki więc nie pisałem w szczegółach bo ten pan nie musi się na tym znać , kto się zna to to wie co miałem na myśli i dla tych pisałem w nawiasie.
Bolączką tego forum jest zaśmiecanie go albo tekstami całkiem nie na temat albo rozpisywanie sie na temat spraw oczywistych.

Cytat z mojej wypowiedzi:
Jeśli w obwodach oświetleniowych jest spełniona ochrona przeciwporażeniowa przez wyłączniki nadmiarowo prądowe to można zrezygnować z zabezpieczania ich różnicówkami

Pan pyta
Po pierwsze : jak w oprawie wykonanej w II klasie ochronności masz zamiar zmierzyć wartość impedancji petli zwarcia?

Otóż Bez najmniejszego problemu zmierzę impedancję pętli zwarcia w obwodzie oświetleniowym z oprawą w II klasie ochronności wykorzystując do tego rzewód ochronny króry do tej oprawy powinien być doprowadzony chociaż nie jest do niej przyłączony ( zapewne podniósłby Pan tę kwestję tzn gdzie on jest przyłączony)
Ponadto jeśli ktoś mówi o ochronie przeciwporażeniowej przed dotykiem pośrednim poprzez szybkie samoczynne wyłączenie zasilania to napewno nie ma namyśli opraw w II klasie ochronności bo te same w sobie stanowią ochronę przeciwporażeniową przed dotykiem pośrednim teraz chyba ochronę przy uszkodzeniu. W takim przypadku nie ma co dyskutować ani o różnicówkach ani o s-kach.

I po ostatnie to nie wiem czy pan pyta czy stwierdza. jeśli pyta to odpowiem kiedy indziej a jeśli stwierdza to powtarza Pan to co napisałem wcześniej
Cytat z mojej wypowiedzi:
Jeśli w obwodach oświetleniowych jest spełniona ochrona przeciwporażeniowa przez wyłączniki nadmiarowo prądowe to można zrezygnować z zabezpieczania ich różnicówkami

Na co Pan odpowiada
A po drugie, to obwody oświetleniowe nie muszą być chronione przez RCD

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5759
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Dodatkowy wyłącznik RCD

Post autor: STANCA » sob paź 01, 2005 19:20

w tym przypadku przyznaję gościowi rację
to jego cytat:

Bolączką tego forum jest zaśmiecanie go albo tekstami całkiem nie na temat albo rozpisywanie sie na temat spraw oczywistych.

czyżby samokrytyka?
STANCA

ODPOWIEDZ