Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: kkas12 » pn wrz 01, 2014 18:59

1. I na jakiej podstawie udzielacie koledzy w tym wątku laikowi instrukcji zamiast odesłać go do projektanta?

2. Czyli według niektórych "ekspertów" wykonawca nie wcielający w życie projektu tworzy niebezpieczną instalację, bo np: nie wyliczył spadków napięć a dostawca energii podając napięcie również wprowadził zagrożenie bo na oświadczeniu wykonawcy brak klauzuli o zgodności z projektem.
Rozumiesz takie podejście???

3. Pozostaje pytanie "po co?" skoro i tak nikt z niego nie korzysta?
pozdrawiam
Krzysiek



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny miernik instalacji elektrycznych
 

Awatar użytkownika
bezpiecznik123
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 647
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: bezpiecznik123 » pn wrz 01, 2014 19:55

kkas12 pisze:3. Pozostaje pytanie "po co?" skoro i tak nikt z niego nie korzysta?
To najłatwiejsze:
- urzędniczka wymaga i bez tego nie wyda pozwolenia na budowę, - korzyści pośrednie to projektant jakieś grosze na ZUS zarobi, za tym idzie że opłaca składki, podatek US no i rośnie PKB - zatem czy nie trzeba choćby i dla tych korzyści pośrednich ?
kkas12 pisze:2. Czyli według niektórych "ekspertów" wykonawca nie wcielający w życie projektu tworzy niebezpieczną instalację, bo np: nie wyliczył spadków napięć a dostawca energii podając napięcie również wprowadził zagrożenie bo na oświadczeniu wykonawcy brak klauzuli o zgodności z projektem.
Rozumiesz takie podejście???
Moim zdaniem to ważne aby obronić to co się wykonano, żeby było zgodnie ze sztuką i normami.
A tak na marginesie właśnie mam wykonać zasilanie piekarni moc 350 kW zab 630 A gG - jaki byś dał kabel aluminium oczywiście - XLPE w ziemi ? Bo mi wychodzi że muszę 3x (YAKXS 4x240 mm2), a spadek na 150 mb mam ponad 2% - co jako wykonawca byś mi doradził ?
kkas12 pisze:1. I na jakiej podstawie udzielacie koledzy w tym wątku laikowi instrukcji zamiast odesłać go do projektanta?
Na podstawie swojej wiedzy, ale w tym wątku odpowiedzi dla autora padły i zapewne zajmie się tym elektryk z prawdziwego zdarzenia.
Ostatnio zmieniony pn wrz 01, 2014 20:14 przez bezpiecznik123, łącznie zmieniany 1 raz.

elplum
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 146
Rejestracja: śr lip 30, 2008 18:53
Lokalizacja: Ciecierzyn
Kontakt:

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: elplum » pn wrz 01, 2014 20:13

To jest projekt budowlany - nie wykonawczy a jest to duża różnica . Projekt budowlany jest potrzebny do uzyskania pozwolenia na budowę, pomijam ,że do wykonania instalacji w domku jednorodzinnym naprawdę nie potrzeba bardzo kumatego elektryka :D

Ale kiedyś mój majster powiedział : " do kiedy jak nie wiem jak zrobić robotę to mnie to zlecenie interesuje, jak już wiem co i jak to już tylko rutyna"

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: kkas12 » pn wrz 01, 2014 20:17

Ad.3. Pytałem elektryka a nie "prawnika" i "finansisty".

Ad.2. Czyli projekt jest zbędny?
A jeśli tak Ci wychodzi to pewnie potrafisz to obronić. Chociaż piekarnia to nie domek jednorodzinny.
Więc należy zatrudnić projektanta, chociażby dla tych "korzyści pośrednich".

Ad.1. Odpowiedzi padły, i może były zgodne z wiedzą niektórych odpowiadających, ale nie do końca były zgodne ze standardami.
Zaś co do wcielanie w życie tych odpowiedzi to oby Twa pewność co do wykonawcy nie okazała się pobożnym życzeniem.
pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
bezpiecznik123
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 647
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: bezpiecznik123 » pn wrz 01, 2014 20:27

kkas12 pisze:Ad.2. Czyli projekt jest zbędny?
A jeśli tak Ci wychodzi to pewnie potrafisz to obronić. Chociaż piekarnia to nie domek jednorodzinny.
Więc należy zatrudnić projektanta, chociażby dla tych "korzyści pośrednich".
Projekt zbędny. Rejon postawił złącze, a że jest to tylko na działce właściciela to trzeba zrobić ten WLZ-et. Myślałem że kolega przynajmniej zerknie do normy doboru kabli -chyba 5-523 i mi powie czy się nie machnąłem, oraz obliczy spadek - wzór też przecież prosty. No ale cóż kolega wymaga odpowiedzi, a sam też tak się ślizga.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: kkas12 » pn wrz 01, 2014 20:49

Więc wytłumacz to swym kolegom z tego forum, że bez projektu też można.

Nie jestem zwolennikiem udzielania rad w tym dziale.
A do normy nie mam ani czasu, ani ochoty (nie rób jaj kolego :) ) zaglądać bez potrzeby.
I nie sądzę aby właśnie teraz taka potrzeba nastała, gdyż dyskutowaliśmy o innym zagadnieniu któremu zmiana tematu wcale nie służy.
pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
bezpiecznik123
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 647
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: bezpiecznik123 » pn wrz 01, 2014 21:07

Spoko kolego Krzysztofie. To była tylko taka mała dygresja odnośnie tego:
elmontjs pisze:Na kogo wtedy spadnie odpowiedzialność za źle dobrane przewody? Ilu elektryków-instalatorów potrafi prawidłowo wyliczyć spadki napięcia w instalacji, ilu wyliczy przekroje przewodów ze względu na wymagane pętle zwarcia?
I jak sam widzisz nie wszyscy wykonawcy potrafią dobrać kabel zasilający. Zatem ten kto nie umie niech się zwróci do projektanta zanim coś spartoli jak sam nie potrafi zgodnie ze sztuką jak i normami go dobrać. I to Krzysztofie zarówno tyczy się domków jak i innych obiektów.
Tylko jeszcze raz powtórzę że da się bez projektu ale trzeba wiedzieć co i na jakiej podstawie się wsadziło do tej instalacji.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2109
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: elmontjs » pn wrz 01, 2014 21:16

No więc tak ... mija 5 lat (czasem rok) przychodzi do obiektu np. takiej piekarni elektryk pomiarowiec i ... jest wielki zong! Właściciel tłumaczy się że robił to nie byle kto - tylko elektryk! - a pętla dwukrotnie za wysoka. Jeżeli był projekt - to kwestia sprawdzenia zgodności instalacji z nim. I nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby w instalacji wykonanej zgodnie z projektem był problem z wartością impedancji, w przeciwieństwie do: doróbek i instalacji typu : "będzie Pan zadowolony - proszę pokazać w którym miejscu gniazdko, to tam będzie" - też wykonywanych przez elektroinstalatorów (wiedzących lepiej).
Człowiek uczy się całe życie i ...

Awatar użytkownika
bezpiecznik123
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 647
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: bezpiecznik123 » pn wrz 01, 2014 21:30

elmontjs pisze:akiej piekarni elektryk pomiarowiec i ... jest wielki zong! Właściciel tłumaczy się że robił to nie byle kto - tylko elektryk! - a pętla dwukrotnie za wysoka.
Kolego ja mogę Tobie teraz pokazać wszystkie obliczenia które robię dla tego kabla. Łącznie z prądami zwarcia. Całą taką dokumentację dostaje również później Inwestor razem z protokołami pomiarowymi. A zmiana impedancji może wyjść jak energetyka zmieni trafo z 630 na jakieś mniejsze + oczywiście styki ale to ja już za nie odpowiadam. Więc nie przesadzaj.

wnukkonstynopolitanczyka
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 188
Rejestracja: śr lip 23, 2014 11:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dom jednorodzinny - wymiana instalacji elektrycznej.

Post autor: wnukkonstynopolitanczyka » pn wrz 01, 2014 21:34

Kolego Krzysztofie czym instalacja jest bezpieczniejsza po przeliczeniu, od tej nie liczonej. Opierając się na takim przykładzie, że ja do pewnego obiektu dałem przewód AKY 120 mm2 bez liczenia, a kolega na podobny obiekt zrobił wyliczenie wynikiem czego było że należy położyć przewód AKY 98 mm2, a że takiego nie ma położył więc AKY 120 mm2. Gdzie kolega widzi różnicę bezpieczeństwa.

ODPOWIEDZ