Dzwonek - jak prawidłowo podłączyć przewody

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Śmigly
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: czw gru 27, 2018 15:59

Dzwonek - jak prawidłowo podłączyć przewody

Post autor: Śmigly » czw gru 27, 2018 16:19

Witam
Chcialem zamontowac mechanizm berkera dzwonkowy na zewnątrz,mam trzy przewody fazowy(czarny)neutralny(niebieski)żółto-zielony(zabezpieczajacy).
Moje pytanie brzmi czy przewód ochronny tez montujemy czy jak mysle tylko przewod fazowy a drugi neutralny a zabezpieczajacy zaizolowac i wsadzic w puszke luzem?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1814
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Dzwonek

Post autor: Simcode » czw gru 27, 2018 21:56

Śmigly pisze:
czw gru 27, 2018 16:19
Chcialem zamontowac mechanizm berkera dzwonkowy
A jakiej klasy jest ten dzwonek.

Śmigly
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: czw gru 27, 2018 15:59

Dzwonek

Post autor: Śmigly » pt gru 28, 2018 6:16

Jest to mechanizm dzwonkowy firmy Berker z serii kwadrat.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5753
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Dzwonek - jak prawidłowo podłączyć przewody

Post autor: STANCA » sob gru 29, 2018 15:33

Śmigly pisze:
czw gru 27, 2018 16:19
Chcialem zamontować mechanizm Berkera dzwonkowy na zewnątrz
Na zewnątrz to osprzęt musi posiadać odpowiednie IP, ze względu na warunki atmosferyczne!!!

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

ODPOWIEDZ