Gdzie rozłącznik główny

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3238
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Gdzie rozłącznik główny

Post autor: opornik » śr maja 13, 2020 20:20

elmontjs pisze:
śr maja 13, 2020 20:09
myślisz, że elektryk zgłaszając fakt takiej modernizacji w ZE z wnioskiem o ponowne plombowanie licznika nie mógłby tego wykonać?
Kto montuje rozłącznik na polu (nie dworze ;) ) w odległości kilkunastu czy kilkudziesięciu metrów od rozdzielnicy głównej?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1903
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Gdzie rozłącznik główny

Post autor: elmontjs » śr maja 13, 2020 20:44

opornik pisze:
śr maja 13, 2020 20:20
Kto montuje rozłącznik na polu (nie dworze )
Na polu, na polu :D . A tak poważnie, to chyba teraz taki nasz standard (jak na foto), tyle, że miejsce rozłącznika ostatnio zajął ogranicznik mocy. Przykład autora wątku można by tak samo rozwiązać (z naciskiem na "można") ...są jakieś przeciwwskazania ?
Załączniki
ZPL.JPG
ZPL.JPG (36.48 KiB) Przejrzano 133 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3238
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Gdzie rozłącznik główny

Post autor: opornik » śr maja 13, 2020 21:17

elmontjs pisze:
śr maja 13, 2020 20:44
..są jakieś przeciwwskazania ?
Oczywiście, że są :D
Autor nie zająknął się nigdzie, że zamierza zmodernizować zestaw pomiarowy. jeżeli by coś o tym na pisał to ja pierwszy bym mu zalecił rozwiązanie które pokazałeś.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

fliziarz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 46
Rejestracja: śr kwie 07, 2010 7:36

Gdzie rozłącznik główny

Post autor: fliziarz » czw maja 14, 2020 7:20

fliziarz pisze:
śr maja 13, 2020 11:45
wtedy należałoby rozważyć jeden rozłącznik (rozłącznik główny) za licznikiem (a najlepiej przed)

Nie żartuj Kolego, przed licznikiem niczego nie możesz montować i nie wprowadzaj autora w błąd.
Niestety tysiące elektryków o tym nie wie i w budynkach wielorodzinnych i nie tylko montują wyłączniki główne/ wyłączniki pożarowe przed licznikami mieszkaniowymi :???:

Problem z montażem rozłącznika przed licznikiem (układem pomiarowym) polega na tym iż wymaga to uzgodnienia z ZE a z tym może być problem. Zazwyczaj nie ma tez takiej potrzeby bo od kilku lat ZE zazwyczaj umieszcza skrzynkę w granicy działki i jest tam zabezpieczenie które można rozłączyć.

Proponuje dać skrzynkę za układem pomiarowym (lepiej nic nie montować w skrzynce licznika) z tym iż musi to być solidna skrzynka do montażu na zewnątrz (na pewno nie tania typu S-4) i w niej umieścić rozłącznik ewentualne zabezpieczenia lub zaciski do podłączenia WLZ-ów. Przy WLZ o przekroju 10mm2 i zabezpieczeniu przedlicznikowym np. C20 nie spodziewam się potrzeby montowania zabezpieczeń WLZ-ów bo ich role może pełnić zabezpieczenie przedlicznikowe ale to wymaga analizy całego układu i nie jest to porada przez internet

robal44
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: wt kwie 07, 2020 9:21

Gdzie rozłącznik główny

Post autor: robal44 » czw maja 14, 2020 8:23

fliziarz pisze:
czw maja 14, 2020 7:20
Proponuje dać skrzynkę za układem pomiarowym (lepiej nic nie montować w skrzynce licznika) z tym iż musi to być solidna skrzynka do montażu na zewnątrz (na pewno nie tania typu S-4)
Dlaczego nie montować w skrzynce licznika? Są jakieś przeciwwskazania? Obudowę typy S-4 chciałem zamontować wewnątrz skrzynki licznika coś na wzór tego co elmontjs wrzucił. Nie mam zamiaru wstawiać dodatkowej skrzynki na zewnątrz.
opornik pisze:
śr maja 13, 2020 21:17
Oczywiście, że są :D
Autor nie zająknął się nigdzie, że zamierza zmodernizować zestaw pomiarowy.
Są? A jakie?
Swoje zamiary już opisałem. Nie rozumiem, od kiedy rozłącznik/ogranicznik mocy za licznikiem a przed WLZ wchodzi w skład zestawu pomiarowego?

Panowie jest dla mnie sytuacją niedopuszczalną, że nie mam możliwości rozłączenia WLZ (bez zrywania plomb). Co mogę z tym zrobić ?

ODPOWIEDZ