Indukcja a instalacja elektryczna

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
wilczek91
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: sob wrz 22, 2018 11:54

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: wilczek91 » sob wrz 22, 2018 12:07

Szanowni Koledzy!

Na wstępie chciałbym się przywitać - jestem nowy na tym Forum.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w następującej kwestii. Otóż zrezygnowałem z gazu w mieszkaniu w bloku i chciałbym zainstalować sobie jakąś kuchnię elektryczną z piekarnikiem.

Po wstępnym rozeznaniu znalazłem kilka podobnych urządzeń - płyt indukcyjnych np. taka:

Specyfikacja: 7kW, 220-240V,
Pole/palnik 1
Moc [W]: 1800/2800, Pole indukcyjne, Średnica [mm]: 180

Pole/palnik 2
Moc [W]: 1800/2800, Pole indukcyjne, Średnica [mm]: 180

Pole/palnik 3
Moc [W]: 1400/2500, Pole indukcyjne, Średnica [mm]: 145

Pole/palnik 4
Moc [W]: 2300/3600, Pole indukcyjne, Średnica [mm]: 210

Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mogę ocenić, czy moja instalacja elektryczna pozwala na efektywne korzystanie z takiego urządzenia, tj. korzystanie z przynajmniej dwóch palników na raz na maxa przy działającym jeszcze piekarniku lub czajniku.

Być może nie jest to kompletnie problemem, co przekazano mi w sklepie ale nie chciałbym zainwestować w przeróbkę kuchni żeby się okazało, że wywala mi korki co chwilę lub nie mogę korzystać z żadnego palnika na mocy maksymalnej.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na ciekawą dyskusję ;)



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 100
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: dawidgta » sob wrz 22, 2018 12:50

Kolego sam nie sprawdzisz instalacji czy jest odpowiednia mało podałeś o niej informacji jaka jest moc przyłączeniowa jakie zabezpieczenie czy to jest 1 fazowa czy 3 fazowa.
Każde urządzenie o dużej mocy powinno mieć osobny obwód w kuchni.
W przypadku tej płyty indukcyjnej musi być osobny obwód ponieważ moc pobierana przez nią jest bardzo duża.
7 Kw to 30.5 Ampera przy 230v.
Przez zwykłe gniazdko nie podłączysz bo obciążalnosc jego wynosi Max 16A.
Przewód w tym przypadku powinien mieć 6mm2 przy 230v.
Lepiej się rozglądać za plytą na napięcie 400v.
Jeśli nie masz takiego w mieszkaniu to na 230v i mocą 3000-3500W oczywiście osobny obwód do niej. :)

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1796
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: Simcode » sob wrz 22, 2018 13:06

A na mnie to wygląda na reklamę .


Link reklamowy podany przez autora tematu prowadzący do sklepu wykasowałem.
moderator/STANCA

wilczek91
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: sob wrz 22, 2018 11:54

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: wilczek91 » pn wrz 24, 2018 10:33

dawidgta pisze:
sob wrz 22, 2018 12:50
Kolego sam nie sprawdzisz instalacji czy jest odpowiednia mało podałeś o niej informacji jaka jest moc przyłączeniowa jakie zabezpieczenie czy to jest 1 fazowa czy 3 fazowa.
Każde urządzenie o dużej mocy powinno mieć osobny obwód w kuchni.
W przypadku tej płyty indukcyjnej musi być osobny obwód ponieważ moc pobierana przez nią jest bardzo duża.
7 Kw to 30.5 Ampera przy 230v.
Przez zwykłe gniazdko nie podłączysz bo obciążalnosc jego wynosi Max 16A.
Przewód w tym przypadku powinien mieć 6mm2 przy 230v.
Lepiej się rozglądać za plytą na napięcie 400v.
Jeśli nie masz takiego w mieszkaniu to na 230v i mocą 3000-3500W oczywiście osobny obwód do niej. :)
Dziękuję serdecznie za odpowiedź!

Niestety nie znam szczegółów- jest to na pewno 1 faza, mam w mieszkaniu dwa bezpieczniki i w zasadzie tyle na ten temat wiem. Z chęcią bym sobie pociągnął do mieszkania 3 faze i znalazł kuchnię na 400 V, ale nie mam takiej możliwości - wiązałoby się to z przebudową całej instalacji elektrycznej w mieszkaniu (a jestem po remoncie - stąd rezygnacja z gazu).

A co ze standardową płytą ceramiczną na 230V? Poniżej specyfikacja pól dla standardowej ceramicznej. Czy w tym przypadku dopuszczalne byłoby powiedzmy podłączenie kuchni do standardowego gniazdka i swobodne użytkowanie?


Pole 1

Moc [W]: 1200, Średnica [mm]: 140

Pole 2

Moc [W]: 1700, Średnica [mm]: 180

Pole 3

Moc [W]: 1500/2400, Średnica [mm]: 170/265

Pole 4

Moc [W]: 750/2200, Średnica [mm]: 120/210


Zapewniam, że nie jest to reklama tylko rzeczywisty problem u rzeczywistego użytkownika :)

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1796
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: Simcode » pn wrz 24, 2018 17:17

wilczek91 pisze:
pn wrz 24, 2018 10:33
Zapewniam, że nie jest to reklama tylko rzeczywisty problem u rzeczywistego użytkownika
A wszystko zrobiłeś by nią była.
wilczek91 pisze:
sob wrz 22, 2018 12:07
Otóż zrezygnowałem z gazu w mieszkaniu w bloku i chciałbym zainstalować sobie jakąś kuchnię elektryczną z piekarnikiem
Nie szukaj kuchenki, zacznij od instalacji w twoim bloku i mieszkaniu. Co że sobie kupisz indukcję i do czego ją podłączysz do gniazdka?

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 100
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: dawidgta » pn wrz 24, 2018 18:37

wilczek91 pisze:
pn wrz 24, 2018 10:33
Pole 1

Moc [W]: 1200, Średnica [mm]: 140

Pole 2

Moc [W]: 1700, Średnica [mm]: 180

Pole 3

Moc [W]: 1500/2400, Średnica [mm]: 170/265

Pole 4

Moc [W]: 750/2200, Średnica [mm]: 120/210
Nie możesz kolego musisz i tak mieć osobny obwód i zabezpieczenie za duża moc pobiera żeby najednym obwodzie mogło działać z innymi urządzeniami a podejrzewam że u Ciebie na kuchni jest tylko jeden obwód. Bez przebudowy instalacji się nie obejdzie :)

Awatar użytkownika
roberto
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 581
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: roberto » pn wrz 24, 2018 21:16

dawidgta pisze:
pn wrz 24, 2018 18:37
(...) podejrzewamże u Ciebie na kuchni jest tylko jeden obwód
wilczek91 pisze:
pn wrz 24, 2018 10:33
Niestety nie znam szczegółów- jest to na pewno 1 faza, mam w mieszkaniu dwa bezpieczniki i w zasadzie tyle na ten temat wiem.
(...)
Skoro autor tematu nie zna szczegółów, to skąd my mamy znać, aby doradzić! Skoro planowana była rezygnacja z gazu to od początku należało to skonsultować z elektrykiem - przed remontem.

Bardzo możliwe, że na całe mieszkanie są dwa obwody: 1. oświetlenie, 2. gniazda.
Jednakże "z motyką na słońce" bez oględzin na miejscu i prawdopodobnie wykonania instalacji "od nowa"... o ile w ogóle jest taka możliwość. Ale skoro jest już po remoncie i nie ma perspektywy wykonania instalacji dostosowanej do tak dużych odbiorów jak, np. kuchenka elektryczna, to ... "to late apologize..".
roberto

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5683
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: STANCA » wt wrz 25, 2018 14:11

Najważniejszą sprawą przy remoncie jest dobra gładź, właściwy kolor i piękne kafelki. :) To co jest pod spodem nikogo nie interesuje. To nie jest jedyny przypadek, że właściciel mieszkania zamyka sobie drogę. Odbiorniki energii elektrycznej zaczynają mieć już sporą moc i jest ich więcej w mieszkaniu. Obecne zapotrzebowanie mocy jest inne jak przed laty, a instalacja stara nie wytrzyma.
Moja rada, o ile już zakończono wszelki remont, to zaczynamy kucie i doprowadzenie właściwych przewodów do planowanych miejsc, gdzie staną odbiorniki energii elektrycznej. Tak, zaczynamy remont po remoncie. Gaz zlikwidowany, a zasilania elektrycznego dostosowanego do nowych potrzeb brak!!!

Bez zaproszenia elektryka i zmiany przydziału na zwiększoną moc się nie obejdzie. Mądry Polak po szkodzie.
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

wilczek91
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: sob wrz 22, 2018 11:54

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: wilczek91 » wt wrz 25, 2018 22:36

Dziekuje dawidgta i STANCA za porady, co mogę teraz zrobić, jakie mogę poczynić kroki, żeby było lepiej. Do reszty komentarzy wystarczy podpis ze stopki kolegi STANCA.

Dziwne, ze jeśli ktoś nie ma pomysłu jak doradzić pisze w taki sposób żeby odbiorca się poczuł jak niedorozwój.

Roberto, tak jest już po remoncie i nic się nie da już zrobić - mieszkanie do rozbiórki a mieszkańcy do eksmisji.

Niemniej, pozdrawiam serdecznie pomocnych!

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 100
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: dawidgta » śr wrz 26, 2018 6:27

wilczek91 pisze:
wt wrz 25, 2018 22:36
Roberto, tak jest już po remoncie i nic się nie da już zrobić - mieszkanie do rozbiórki a mieszkańcy do eksmisji.
Da się zrobić tylko jak kolega stanca pisał trzeba by zwiększyć przydział mocy i osobny obwód podciągnąć.
Wiąże się to z przeróbka w domu.
Znajoma w mojej miejscowości kupiła indukcje około 5kw na 230v podłączyła do gniazda w kuchni i w pierwszą niedzielę gotując obiad na dwóch palnikach stopilo się gniazdo i na szczęście na tym sie skończylo, Nowa kuchnia tyle co zrobiona i do kucia. Także nikt nie chce źle koledze doradzic tylko chodzi o bezpieczeństwo. :)

ODPOWIEDZ