Indukcja a instalacja elektryczna

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Awatar użytkownika
roberto
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 576
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: roberto » śr wrz 26, 2018 7:06

Szkoda, że czasami brak nam jest czytania ze zrozumieniem...

Autor napisał:
wilczek91 pisze:
pn wrz 24, 2018 10:33
Niestety nie znam szczegółów- jest to na pewno 1 faza, mam w mieszkaniu dwa bezpieczniki i w zasadzie tyle na ten temat wiem. Z chęcią bym sobie pociągnął do mieszkania 3 faze i znalazł kuchnię na 400 V, ale nie mam takiej możliwości - wiązałoby się to z przebudową całej instalacji elektrycznej w mieszkaniu (a jestem po remoncie - stąd rezygnacja z gazu).
Roberto napisał:
roberto pisze:
pn wrz 24, 2018 21:16
Bardzo możliwe, że na całe mieszkanie są dwa obwody: 1. oświetlenie, 2. gniazda.
Jednakże "z motyką na słońce" bez oględzin na miejscu i prawdopodobnie wykonania instalacji "od nowa"... o ile w ogóle jest taka możliwość. Ale skoro jest już po remoncie i nie ma perspektywy wykonania instalacji dostosowanej do tak dużych odbiorów jak, np. kuchenka elektryczna, to ... "to late apologize..".
A o pozostałych działaniach napisali już koledzy..., np.
Stanca:
STANCA pisze:
wt wrz 25, 2018 14:11
Moja rada, o ile już zakończono wszelki remont, to zaczynamy kucie i doprowadzenie właściwych przewodów do planowanych miejsc, gdzie staną odbiorniki energii elektrycznej. Tak, zaczynamy remont po remoncie. Gaz zlikwidowany, a zasilania elektrycznego dostosowanego do nowych potrzeb brak!!!

Bez zaproszenia elektryka i zmiany przydziału na zwiększoną moc się nie obejdzie. Mądry Polak po szkodzie.
STANCA
Innymi słowy: Szanowny Autorze wątku - skoro pytasz o radę - to prosimy posłuchaj co mówią fachowcy, tak będzie lepiej i bezpieczniej!
Skoro nie przewidujesz (lub nie za bardzo chcesz, co jest zresztą zrozumiałe) remontu po remoncie (kucia), to cóż... zostają jeszcze koryta kablowe...

PS. ciotka mojej żony też chciała pozbyć się gazu i podłączyć kuchenkę elektryczną w mieszkaniu, gdzie 1f i moc przyłączeniowa 4,5 kW - na szczęście wybiłem jej to z głowy - ciotka żyje do dziś!
roberto



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

 

FireMay
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: śr paź 10, 2018 23:39

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: FireMay » czw paź 11, 2018 0:05

Najgorzej, sąsiad kuł przez 2 tygodnie kuchnie. Non stop! Żyć się w mieszkaniu nie dało. Dobrze, że mu po pierwszym tygodniu pomoc zaproponowałem bo by jeszcze z miesiąc mnie te dźwięki prześladowały

emigrant
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 19
Rejestracja: pn lip 27, 2015 7:27

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: emigrant » pt paź 12, 2018 23:58

dawidgta pisze:
sob wrz 22, 2018 12:50
Lepiej się rozglądać za plytą na napięcie 400v.
Chyba takich nie ma dla gospodarstw domowych. To co jest w opisach producenta o 400 V jest raczej błędne. Żadna płyta indukcyjna nie jest zasilana napięciem miedzyfazowym 400 V. Producenci 2 x 230 V nazywają 400 V. To nic innego jak zasilanie dwóch "palników" dwoma fazami 2 x 230 V. Indukcja często ma w opisie 7,4 kW, to po prostu jest rozbite na 2 fazy po 3700 W, ~16 A. Przy takim podłączeniu można zastosować przewód o przekroju 2,5 mm^2. Chociaż jak ktoś ma zamiar dość często łączyć pola i "boostować" to nie wiem czy nie lepiej od rozdzielnicy do indukcji nie dać przewodu o przekroju 4 mm^2. Koszt znikomy względem przekroju 2,5 mm^2. Oczywiście zabezpieczenie nadprądowe 16 A, nawet z racji tego, że fabryczny przewód przyłączeniowy to pewnie 2,5 mm^2. Zabezpieczamy obwód a nie urządzenie. Chodzi o sam fakt, czy taki przewód o przekroju 2,5 m^2 przy nawet 3300 W nie będzie się podgrzewać z lekka? Oczywiście jeszcze jest kilka czynników, jak ułożenie przewodu, odległość, czy w ścianie, peszelu, itd.
Jeszcze jedna kwestia to jakość przewodów. Ile jest miedzi w miedzi. Czy przekrój 2,5 mm^2 ma rzeczywiście 2,5 mm^2... Jakoś to wszystkie takie miękkie jak plastelina, badziewnie wygląda nawet polskich marek. Każdy szuka jakiś oszczędności.

Jedyne urządzenie dla domu, które rzeczywiście jest zasilane napięciem miedzyfazowym 400 V to trójfazowe przepływowe podgrzewacze wody. Takie "zabawki" często są o mocach 18-24 a nawet 27 kW. Są jeszcze grzałki do bojlerów 3-f 400 V. To chyba tle?

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 38
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Indukcja a instalacja elektryczna

Post autor: dawidgta » ndz paź 14, 2018 21:19

emigrant pisze:
pt paź 12, 2018 23:58
Chyba takich nie ma dla gospodarstw domowych. To co jest w opisach producenta o 400 V jest raczej błędne. Żadna płyta indukcyjna nie jest zasilana napięciem miedzyfazowym 400 V. Producenci 2 x 230 V nazywają 400 V.
Tak zgadza sie palniki są tak zasilane, nie zawsze wystarczy przewód 2.5mm2
Zależy od mocy odbiorników.

ODPOWIEDZ