Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 10
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » sob paź 06, 2018 10:17

Dzień dobry,
Mam pytanie odnośnie instalacji elektrycznej w budynku gospodarczym wykonanym jako stalowy szkielet obłożony blachą trapezową.
Instalacja nie ma być jakoś specjalnie rozbudowana, tj.:
- 3 gniazda 230V B16
- 1 gniazdo 230V C20
- 1 gniazdo siłowe
- 3 punkty oświetleniowe 2x36W każdy
Aktualnie jestem na etapie położonej instalacji do w/w wg poniższego rysunku blokowego (każdy jeden przewód biegnie w osobnym peszlu):

Pytanie co dalej? Myślałem nad rozdzieleniem instalacji tak, że:
- L1 na oświetlenie
- L2 na 3 gniazda B16
- L3 na 1 gniazdo C20
Rodzaj obciążeń L1 to świetlówki, L2 wiertarka, szlifierka kątowa, sprężarka, przenośna lampa typu halopak, odkurzacz, myjka ciśnieniowa - wiadomym nie wszystko na raz, L3 spawarka migomat.
Wątpliwości jakie mam dotyczą tego, jakie zabezpieczenia zastosować w rozdzielnicy gdzie dojdzie WLZ. Obecnie w starym budynku murowanym posiadam tylko 3 bezpieczniki: na światło i gniazda B16 a na spawarkę C20 i brak siły. Wszystko wisi na 1 fazie i działa, ale chcę to zrobić przede wszystkim bezpieczniej dla siebie, bo dookoła mnie będzie blacha.
Nowa WLZ będzie pociągnięta od licznika najprawdopodobniej 5x16 ze względu na znaczną odległość (ponad 70m). I tu pierwsze pytanie, czy biorąc pod uwagę że linia do licznika to TT istnieje możliwość wbicia sondy uziemiającej przy skrzynce licznikowej? Czy lepiej takie uziemienie realizować przy budynku i jeśli tak, to w jaki sposób? Sposób nr 1 zaproponował elektryk, ze względu na możliwą modernizację sieci w przyszłości i piąty przewód będzie jak znalazł - tylko się go przepnie.
Druga rzecz, odnośnie zabezpieczeń, co tutaj proponujecie zastosować?
Trzecia sprawa, czy rozdzielenie faz jakie zaproponowałem jest w porządku, czy zrobilibyście to inaczej?
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
e1aa23d556e2dbb1.png
e1aa23d556e2dbb1.png (31.97 KiB) Przejrzano 836 razy



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: STANCA » sob paź 06, 2018 10:43

Szanowny panie
Tak się składa, że jest to portal profesjonalny, a nie dla tych spod znaku zrób to sam. Nawet kilkoma poradami z naszej strony nie jesteśmy przerobić obszernego materiału. Tu potrzebne są nie tylko podstawowe wiadomości ze szkoły, ale i znajomość wielu norm i rozporządzeń.
Jedyna rada, która będzie właściwa, bo chce Pan zrobić instalację bezpieczną, to wezwać fachowca, który na miejscu oceni sytuacje, podpowie rozwiązania i wykona to właściwie, zrobi pomiary w zakresie ochrony od porażeń, oraz podpisze dopuszczenie do eksploatacji.

rysiu 71 napisał:
Tutaj kolego nic się nie wymyśli, tutaj obowiązują żelazne zasady i jak się ich nie zna to nasze doradztwo w Twoim wykonaniu może doprowadzić do nieszczęścia.

Innych odsyłam do:
https://ise.pl/forum/o-elektryce-elektr ... 67#p79667
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 10
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » sob paź 06, 2018 16:09

No cóż, dział forum "Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę" jak widać tylko z nazwy :-(
Niemniej na sąsiedniej budowie była ekipa i za przysłowiowe Bóg zapłać udzielili następujących porad:
- na głównym kablu założyć sobie rozłącznik główny 25A i za nim opcjonalnie wskaźnik czy są wszystkie fazy
- z niego wyjście na różnicówkę 25A 30mA
- z różnicówki na bezpieczniki jak napisałem, rozdział faz może być
Odnośnie uziemienia stwierdzili, że jak chcę przepłacać mogę ciągnąć kabel 5x16 choć wystarczyłby nawet 5x10 a właściwie to 4x10, bo skoro nie ma zbrojenia w fundamencie to równie dobrze można wbić ocynkowany pręt dwa metry w ziemię i wyjdzie na to samo.
Tak że taka była porada profesjonalistów z uprawnieniami.

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » sob paź 06, 2018 16:45

Witam.

Trochę dziwna ta instalacja. Zasilanie oświetlenia przewodem 2,5 mm2 - po co ?
Druga sprawa - porady elektryków były prawie dobre.
Tylko dlaczego jedno z tych gniazd 230 V zabezpieczone wyłącznikiem samoczynnym C, i to w dodatku 20 A ?
Również po co kabel 5 żyłowy, skoro mamy układ sieciowy TT i obowiązek wykonania własnego uziemienia ochronnego ?
Do czego ta piąta żyła będzie podłączona ?
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

ELPat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 93
Rejestracja: śr maja 10, 2017 17:46

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: ELPat » sob paź 06, 2018 18:33

Gniazda 230V są do 16A. Powyżej to już inna budowa takich gniazd (i kształt).
Zamiast RCD 25A 30mA zastosuj od razu RCD 40A 30mA, nigdy nie wiesz co będzie w przyszłosci (zwiększenie mocy)
Nie biorę odpowiedzialności za to co robisz.

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3142
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: opornik » sob paź 06, 2018 19:09

Zapomnij jeszcze o jednym 3f RCD na wszystkie obwody.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 10
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » sob paź 06, 2018 20:09

@ elpapiotr
2.5mm^2 dla oświetlenia jest tylko z na wyjściu z puszki, gdzie schodzą się 3 oprawy. Do opraw jak również do wyłączników biegnie 1.5mm^2. Może i przewymiarowane, ale być może w przyszłości dołoży się jakieś dodatkowe oprawy.
Gniazdko jest zabezpieczone C20 ze względu na charakter odbiornika z jakim pracuje obecnie - migomatem. Zabezpieczenia typu B przy ustawieniu większego prądu spawania wybijało.
Kabel 5 żyłowy jak wspominałem, jako jedną z opcji realizacji uziemienia proponowano mi wbicie sondy uziemiającej zaraz przy skrzynce z licznikiem na wypadek gdyby ktoś kiedyś w ZE wpadł na pomysł zmiany sieci TT na TN-S a w obecnym układzie traktowanie jej jako uziemienie.
@ELPat
Tak, wiem o tym, że typowe gniazdo 230V jest projektowane do 16A. Niestety charakter urządzenia z którym pracuję wymaga stosowania takowego. Szczerze to nawet się zastanawiałem nad przeróbką na wtyk i gniazdo o jakim piszesz, ale dotychczas (a będzie to z pięć lat) najtańsze gniazdo 16A ospel'a trzyma się dzielnie a i po stykach nie widać żeby się 'grzało'.
@ opornik
Tzn.? Za różnicówką 3F będą już tylko bezpieczniki dla poszczególnych obwodów. Wydaje mi się że ta jedna powinna wystarczyć przy tak skromnej instalacji. Czy uważasz, że dołożyć jeszcze na każdy obwód po jednej 1F?

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3142
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: opornik » sob paź 06, 2018 20:14

3f RCD dla obwodów 3f. Dla obwodów 1f, RCD 1f.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » sob paź 06, 2018 20:35

Kazik80 pisze:
sob paź 06, 2018 20:09
Kabel 5 żyłowy jak wspominałem, jako jedną z opcji realizacji uziemienia proponowano mi wbicie sondy uziemiającej zaraz przy skrzynce z licznikiem na wypadek gdyby ktoś kiedyś w ZE wpadł na pomysł zmiany sieci TT na TN-S a w obecnym układzie traktowanie jej jako uziemienie.
ZE na pewno nie wpadnie na pomysł realizacji sieci typu TN-S. Po prostu nie było i nie ma takich. Również pomysł z uziemieniem z dala od budynku (odległość 70 m) nie jest najlepszy. Wskazane uziemienie przy budynku.
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

rel
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 226
Rejestracja: czw sie 14, 2003 19:42
Lokalizacja: Łódź

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: rel » ndz paź 07, 2018 17:30

ZE jest firmą realizującą nowoczesność. Pamiętam rozdzielnię SN 15kV zbudowaną w układzie TN-S, tylko, że w tym czasie nasi producenci kabli nie byli w stanie wyprodukować kabla pięciożyłowego. Trzeba się urodzić w ciekawych czasach?

Zablokowany