Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2795
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » ndz paź 07, 2018 18:09

rel pisze:
ndz paź 07, 2018 17:30
Pamiętam rozdzielnię SN 15kV zbudowaną w układzie TN-S
Naprawdę ? Z przewodem/szynami N i PE po stronie średniego napięcia ?
Koniec świata !
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

 

Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » pn paź 08, 2018 21:11

Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Ciągnąc jednak temat dalej, zastanawia mnie to, co napisał kolega opornik, tj czy faktycznie przy tej symbolicznej instalacji jest sens montować aż cztery różnicówki. Z praktycznego punktu widzenia jak najbardziej, bo raz że schludnie i logicznie to będzie wyglądać i działać, bo odetnie jeden obwód a nie całość, ale zaczyna się tu robić tablica na pół ściany co przy kubaturze budynku będzie komiczne. Czy faktycznie poza względami praktycznymi jak odcięcie całości zasilania w przypadku jej zadziałania są jeszcze jakieś inne kwestie przemawiające za?
Druga rzecz, bo nie dopytałem wcześniej, czy rozłącznik główny zakupić w wersji z odcięciem N czy wystarczy taki odcinający fazy?

ELPat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 82
Rejestracja: śr maja 10, 2017 17:46

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: ELPat » wt paź 09, 2018 20:05

Rozłącznik główny lepiej daj tylko na fazy.
Co do RCD to przy 3f RCD na obwodach 1f jest taka możliwość, że upali się styk N i będzie 400V w gniazdach 1f. Co do tego czy warto/trzeba dać aż 4 na taki budynek to sam sobie odpowiedz, bo przez podejście niektórych ludzi potem taka instalacja robi się taka jak napisałeś i kosztuje nie mało...
Nie biorę odpowiedzialności za to co robisz.

rel
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 217
Rejestracja: czw sie 14, 2003 19:42
Lokalizacja: Łódź

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: rel » pt paź 12, 2018 12:19

Rozdzielnia 15 kV , ale polskie firmy nie produkowały kabli 0,4 KV pięcioprzewodowych. Energetyka wyprzedziła poziom adaptacyjny polskich firm kablowych. Energetyka nie prowadziła i nie prowadzi linii zasilających pięcioprzewodowych 15 kV. Ale buduje rozdzielnie 15/0,4kV w układzie TN-S po stronie odbiorczej na koszt właściciela obiektu. Nie było problemu z piątym przewodem, ale kabli pięcioprzewodowych 0,4 kV w tym czasie nie produkowano. Zmiana systemu wyprzedza asortyment dostępnych produktów.

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2795
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » pt paź 12, 2018 18:21

Tylko ja się pytam - po co ?
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » sob paź 13, 2018 18:44

Temat ruszył trochę do przodu z uwagi na znalezienie człowieka, który się pod całością tego podpisze. Niestety albo i stety ma on swoją własną wizję. Mianowicie:
- od licznika biegnie przewód 4x10 do rozłącznika izolacyjnego 100A tylko na przewody fazowe
- przewód neutralny idzie na szynę N
- z rozłącznika przewody fazowe idą następująco:
a) L1, L2, L3 i N z szyny do różnicówki 40A 30mA trójfazowej
b) L2 i N z szyny do różnicówki 40A 30mA jednofazowej
c) L3 na S-kę B10
- z różnicówki trójfazowej L1, L2, L3 idzie na S-kę B16 (albo C16 mam się zdecydować) i dalej przewodem 5x4mm2 na gniazdo siłowe 16A
- z różnicówki jednofazowej L2 idzie na S-ki B16 i C20 i:
a) z B16 przewodem 2.5mm2 na wszystkie gniazda 230V
b) z C20 przewodem 4mm2 na gniazdo migomatu 230V
- z B10 przewodem 1.5mm2 idzie już bezpośrednio na oświetlenie
Kwestia przewodu ochronnego, sonda 2~3m w ziemię, od niej 16mm2 do szyny uziemiającej.
Cały osprzęt poleca Legrand - może mi przynieść, mogę sobie sam zorganizować - jest mu to obojętne.
Jak to Panowie widzicie?

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2795
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » sob paź 13, 2018 20:11

Mamy układ sieciowy TT, w związku z czym, niestety, wszystkie obwody odbiorcze należy podłączyć za RCD. Mam tu na myśli podpunkt c).
Wskazane na początku instalacji dać RCD selektywny.
Poczytaj temat na ISE - https://ise.pl/forum/urzadzenia-maszyny ... tywne-7570
Poczytaj również BEZEL-a
http://bezel.com.pl/2018/08/01/uklady-sieci/
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » sob paź 13, 2018 21:00

Chryste... To wychodzi rozdzielnica 2x12 na dwudziestometrową szopę. To takiej nawet w domu nie mam (trzy S-ki 1F i jedna 3F + jedna S-ka dołożona na wyjście na stary budynek gospodarczy). No cóż, ale jak nie da się tego uprościć to trudno. Dozbieram na materiały a na razie będzie trzeba jechać na przedłużaczach. Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.

ODPOWIEDZ