Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 10
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » ndz paź 21, 2018 2:52

Jak wspominałem wcześniej, mam dotychczas zwykłe gniazdko 1F 16A zabezpieczone C20 i jest ok. Wiem że nie można, ale tak producent urządzenia zrobił i tak to działa nie wybijając zabezpieczeń więc jest.
Odnośnie reszty, poszedłem za radą z pierwszej odpowiedzi i zostało to wykonane jak opisałem wyżej. Ja jako zwykły użytkownik mam prawo się nie znać, robił to człowiek z uprawnieniami i zrobił jak zrobił - źle, dobrze - nie wiem, ale podpisał się pod tym. Jak mnie czy kogoś zabije to wtedy ruszą 'wolne; sądy. Na razie z tego co widzę co człowiek inne zdanie.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1835
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Simcode » ndz paź 21, 2018 16:03

Kazik80 pisze:
ndz paź 21, 2018 2:52
mam dotychczas zwykłe gniazdko 1F 16A zabezpieczone C20 i jest ok
A ja znam takich co jadą 100 km/godz. w terenie zabudowanym . I to że żyją to jest jeszcze szczęście czy tylko głupota.
Kazik80 pisze:
ndz paź 21, 2018 2:52
Wiem że nie można, ale tak producent urządzenia zrobił i tak to działa nie wybijając zabezpieczeń więc jest.
Jaki producent dał u ciebie 20A bezpieczniki.
Kazik80 pisze:
ndz paź 21, 2018 2:52
Odnośnie reszty, poszedłem za radą z pierwszej odpowiedzi i zostało to wykonane jak opisałem wyżej
Kto ci napisał że ma być 300 mA RCD? Wskaż pierwszą odpowiedź dał kolega STANCA i w dalszych nic nie znajdziesz bo to by była bzdura.
Kazik80 pisze:
ndz paź 21, 2018 2:52
ak mnie czy kogoś zabije to wtedy ruszą 'wolne; sądy.
Pierwsze słyszę żeby nieboszczyk odpowiadał w sądzie. A ciekawe jak ci z rodziny ktoś zginie też tak napiszesz.
Kazik80 pisze:
ndz paź 21, 2018 2:52
Na razie z tego co widzę co człowiek inne zdanie.
Wskaż na tym forum w tym temacie kto miał inne zdanie.
Próbujesz usprawiedliwić swój błędny tok myślenia . Myślę że sam wykonujesz tą instalację.

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » ndz paź 21, 2018 16:16

Witam.
Simcode pisze:Pierwsze słyszę żeby nieboszczyk odpowiadał w sądzie. A ciekawe jak ci z rodziny ktoś zginie też tak napiszesz.
Był taki przypadek. W 897 roku, za czasów papieża Stefana VI lub VII. Odbył się tzw. "sąd trupi"
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 10
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » ndz paź 21, 2018 17:07

Simcode pisze:
ndz paź 21, 2018 16:03
Próbujesz usprawiedliwić swój błędny tok myślenia . Myślę że sam wykonujesz tą instalację
Kazik80 pisze:
sob paź 20, 2018 14:40
Ze względu na mnogość opinii tutaj prezentowanych postanowiłem zlecić uzbrojenie i montaż rozdzielnicy elektrykowi. Stwierdziłem, że nie będę ojca uczył dzieci robić i dałem mu wolną rękę.
A mnogość opinii tutaj? To bym musiał cytować każdą jedną odpowiedź. Tu wsadź bezpiecznik taki, tu z RCD 3 fazy możesz rozdzielić, tu nie możesz, tylko na każdą jedną żarówkę dawaj RCD i S-kę. Wiesz co powiedział elektryk jak mu pokazałem schemat blokowy zgodnie z podawanymi w tym temacie sugestiami? Że jestem delikatnie mówiąc nienormalny.
A wiesz jak wygląda instalacja w domu mieszkalnym stojącym obok tej szopy? To powtórzę się, bo pewnie też nie przeczytałeś: trzy S-ki jednofazowe i jedna 3 fazowa plus jedna S-ka dołożona już przeze mnie, która zasila stary budynek gospodarczy. Wszędzie po 2 przewody, a kuchnia i łazienka zerowanie. Żadnych rozłączników, różnicówek, wskaźników faz i wyobraź sobie że nikogo dotychczas nie zabiło a żyjemy tam 30 lat.
Uczepiłeś się tego gniazda 1 fazowego i tyle, bo tak Ci wygodniej zamiast czytać całość postu i odpowiedzieć merytorycznie to męczysz ten fragment. Ale proszę, dla Twojej satysfakcji oto to urządzenie, które w sporadycznych przypadkach wywalało C16 - Sherman MIG 225GD 220A.
A odnośnie RCD 300mA ja mając robić instalację sam chciałem dać 30mA, ale pan elektryk jak mniemam z aktualnymi uprawnieniami postanowił mieć inne zdanie i może i rację.
Jak rozumiem mam teraz wzywać go na poprawki i straszyć sądami, a na rzeczoznawcę wezwać najlepiej Ciebie i jeszcze kilku innych? Tylko obawiam się że byście się między sobą pobili.

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » ndz paź 21, 2018 17:35

Kazik80 pisze:A odnośnie RCD 300mA ja mając robić instalację sam chciałem dać 30mA, ale pan elektryk jak mniemam z aktualnymi uprawnieniami postanowił mieć inne zdanie i może i rację.
Nie miał racji, i pewnie nie był elektrykiem.
Polecam wymogi PN-HD 60364-4-41 i punkty dotyczące SWZ i ochrony uzupełniającej.
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1835
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Simcode » ndz paź 21, 2018 21:34

Ja się niczego nie uczepiłem stwierdzam błędy w wykonaniu i rozumowaniu twoim.
Kazik80 pisze:
ndz paź 21, 2018 17:07
Żadnych rozłączników, różnicówek, wskaźników faz i wyobraź sobie że nikogo dotychczas nie zabiło a żyjemy tam 30 lat.

I daj bóg nie zabije. Co nie znaczy że należy tak robić jak piszesz.
Kazik80 pisze:
ndz paź 21, 2018 17:07
Tu wsadź bezpiecznik taki, tu z RCD 3 fazy możesz rozdzielić, tu nie możesz, tylko na każdą jedną żarówkę dawaj RCD i S-kę.
Przeczytaj co napisałeś i porównaj z tekstem twoim i naszym .

Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 10
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: Kazik80 » ndz lis 04, 2018 11:34

Finał tematu z mojej strony, bo z podłączenia szopy zrobiła się misja na marsa. Pan elektryk oddał pieniądze, zabrał zabawki i sobie poszedł obrażony. Rozdzielnicę okablowałem i podłączyłem sam w następujący sposób:
- rozłącznik izolacyjny 3-polowy
- do L1, L2, L3 rozłącznika podłączona różnicówka 3 fazowa 30mA 40A a za nią bezpiecznik C16 3 fazowy
- do L1 rozłącznika podłączona różnicówka 1 fazowa 30mA 25A i z niej B10 na oświetlenie i B16 na gniazda
- do L2 rozłącznika podłączony C20 na gniazdo spawarki (różnicówka pominięta, bo ją wybijało od czasu do czasu przy zajarzeniu łuku na wyższych nastawach, a z tego co przeczytałem i tu i na innych forach nie każda spawarka chce współpracować z RCD).
Jedyne wnioski do jakich doszedłem to niestety, że lepiej było nie pytać i zrobić po swojemu czyli po staremu tylko na eSach, bo byłbym zdrowszy psychicznie i nie zmarnował sporo czasu na doktoryzowanie się temacie gdzie x osób daje y+1 opinii oraz w tym kraju trzeba być fachowcem od wszystkiego, bo na każdym kroku chcą cię naciągnąć i oszukać :(

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: elpapiotr » ndz lis 04, 2018 11:49

Tutaj nie ma oszukiwania.
To nie my wymyśliliśmy.
Poczytaj o układach sieciowych i wymogach z tym związanych - np. https://bezel.com.pl/2018/08/01/uklady-sieci/#ukladtt
Poczytaj PN-HD 60364-4-41 i dowiedz się, kiedy powinny być stosowane urządzenia ochronne RCD.
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Instalacja elektryczna w budynku gospodarczym

Post autor: STANCA » ndz lis 04, 2018 12:10

To nie jest forum dla tych "fachowców" spod znaku zrób to sam, którzy pytając wiedząc i tak lepiej.
RCD jest wiele rodzajów, które dobrać należy do potrzeb.

Szanowny Pan teraz wyciągnie z torby stosowne mierniki i wykona badania instalacji, na koniec wystawi protokoły i dopuści instalacje do do użytkowania.

To, że żarówka świeci jeszcze nie znaczy, że instalacja spełnia wymagania norm i jest bezpieczna.

Najwięcej wypadków porażeniem prądem jest w domach i mieszkaniach, gdzie ignorant wykonuje prace elektryczne bez znajomości zagrożeń.
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Zablokowany