Instalacja w nowo budowanym domu
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Mam takie pytanie odnośnie instalacji elektrycznej w nowo budowanym domu. Otóż kupuję dom od dewelopera z wykonaną instalacją elektryczną (instalacja dopiero będzie wykonana) i pojawiło się kilka problemu odnośnie instalacji. Według warunków z zakładu energetycznego jest tam sieć typu TN-C. i teraz pytania:
1. Elektryk od dewelopera twierdzi że ponieważ do stacji trafo w całości jest to przyłącze ziemne (kabel na całej długości zakopany w ziemi) nie jest wymagany dodatkowy uziom w budynku tylko wystarczy rozdzielenie żyły PEN na PE i N ponieważ w razie jakiś problemów to trafo jest uziemione. I tu moje pytanie czy jest to prawda ? bo wszędzie gdzie czytałem zaleca się zrobienia dodatkowego uziomu w celu rozdzielenia PEN .
2. Deweloper zawnioskował o moc przyłączeniową 7 kw (ach ta oszczędność na opłacie przyłączeniowej) i ten sam elektryk chce zrobić WLZ przewodem 5x6 mm2 - ponieważ ta moc jest dla mnie całkowicie za mała (myśle ok 25 kw) chce go namówić aby dał odrazu 5x16 albo nawet 5x25 (aby potem nie dokonywać zmiany WLZ) i uparcie twierdzi że nie może bo zakład energetyczny nie podłączy tak dużego kabla i teraz pytanie do was czy to jest też prawda ?
Pytam bo rozważam jeszcze pogonienie elektryka od dewelopera i zatrudnienie własnego elektryka ponieważ zleży mi aby instalacja była zrobiona dobrze a nie trzeba było przy wykańczaniu jej przerabiania i kombinowania.
Dziękuję za pomoc
Nigdzie nie jest napisane i wymagane aby miejsce rozdzielenia PEN-a uziemiać.
Nie znamy sposobu ułożenia owego wlz-tu, nie znamy rozmieszczenia w obiekcie rozdzielnic i trasy wlz-tu więc nikt nie udzieli Ci wiarygodnej odpowiedzi.
Czy nie przesadzasz z tą mocą? Pewny jesteś jej wielkości? Znowu nie wiemy co to za dom czy pałac.
Szanowny Kolego, energetyka wydała warunki dla wnioskowanych wielkości. Teraz należy wystąpić o zwiększenie przydziału mocy a po uzyskaniu nowych warunków podpisać umowę przyłączeniową, szykować kasę i wykonać instalację zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami.
Jeżeli poważnie mówisz o takich mocach to zalecam wykonanie projektu instalacji.
Karta Ratownicza
Co do samego WLZ to od ZK do rozdzielni przewód będzie miał ok 50 metrów w ziemi.
Więc należy obliczyć zapotrzebowanie mocy i wystąpić o zwiększenie wykonać projekt i instancje zgodnie z normami żeby była bezpieczna.
Co do uziemnienia miejsce podziału nie ma obowiązku uziemniać ale szynę PE po podziale tak.
Więc należy wykonać uziemnienie.
Z czego ten obowiązek wynika?
Jakiś przepis, albo norma chociaż?
Buduję dom 240m2 + do tego warsztat 100m2 i przyłącze będę miał 13kW