Kabel YAKY 4x120 - 1100 metrów - czy nie przewymiarowany

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Paweł.P
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: śr sie 25, 2021 20:25

Kabel YAKY 4x120 - 1100 metrów - czy nie przewymiarowany

Post autor: Paweł.P » śr sie 25, 2021 20:34

Witam, w projekcie budowy przewidziany jest kabel yaky 4x120, długość odcinka 1100 metrów od posesji do skrzynki z licznikiem, skrzynka z licznikiem jest przy ostatniej posesji w wiosce, od tej skrzynki kabel będzie wkopany przez drogi leśne do naszej posesji. Pytanie czy kabel nie jest przewymiarowany. Za odpowiedz serdeczne dzięki



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny miernik instalacji elektrycznych
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2160
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

yaky 4x120

Post autor: elmontjs » śr sie 25, 2021 23:26

Paweł.P pisze:
śr sie 25, 2021 20:34
w projekcie budowy przewidziany jest kabel yaky 4x120
... więc ktoś się napracował i wyliczył parametry kabla po to, żeby "żarówka nie przygasała" ;)
Człowiek uczy się całe życie i ...

Paweł.P
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: śr sie 25, 2021 20:25

Kabel YAKY 4x120 - 1100 metrów - czy nie przewymiarowany

Post autor: Paweł.P » pt sie 27, 2021 10:31

Pytanie zrodziło się z obserwacji gospodarstw, oddalonych od wioski na większe odległości i są podłączone linią napowietrzną 70mm2, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2160
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Kabel YAKY 4x120 - 1100 metrów - czy nie przewymiarowany

Post autor: elmontjs » pt sie 27, 2021 21:57

Nie znając Twoich warunków przyłączenia do sieci, przypuszczam, że w/w przekrój kabla wynika z potrzeby zapobieżenia spadkom napięcia, spełnienia warunków ochrony przeciwporażeniowej a dodatkowo kabel zaprojektowano jako rezerwę pod ew. inne inwestycje w Twoim sąsiedztwie - kabel po odbiorze przejdzie na własność ZE. Takie są realia.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Paweł.P
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: śr sie 25, 2021 20:25

Kabel YAKY 4x120 - 1100 metrów - czy nie przewymiarowany

Post autor: Paweł.P » sob sie 28, 2021 10:19

O sąsiedztwie nie ma mowy, wioska ma terenu w brud pod zamieszkanie, a nasza działka jest w głębi lasu, teren w którym wkopany będzie kabel dzierżawimy od lasów państwowych. Transformator oddalony jest jakieś 600m od naszej skrzynki z licznikiem, domów podłączonych do tego transformatora jest około 12. W tygodniu firma zaczyna wkopywanie kabla, i faktycznie lepiej teraz odżałować trochę grosza na 120m2 i mieć spokojną głowę. Pozdrawiam

ELPat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 127
Rejestracja: śr maja 10, 2017 17:46

Kabel YAKY 4x120 - 1100 metrów - czy nie przewymiarowany

Post autor: ELPat » sob sie 28, 2021 11:09

Nic nie jest przewymiarowane. Jeśli ktoś tak wyliczył i się pod tym podpisał to tak proszę położyć.

Widziałem już, jak zasilanie domu starców (40kW) na odcinku 600 metrów zrobiono kablem 4x240mm2. Nikomu to nie zaszkodziło, nawet pomogło bo w planach jest wcinka w ten kabel i kolejny pomiar.

Za chwilę zrodzi się pomysł instalaci PV a ona nie lubi długich i cienkich przekroi ;)

A stara linia na wiosce ma przekrój 70mm2 bo taki kiedyś dawali, a na chwilę obecną tylko dopinają co popadnie, bo nie ma kasy na modernizację.
Nie biorę odpowiedzialności za to co robisz.

muzahedin
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 61
Rejestracja: śr wrz 19, 2012 9:08

Kabel YAKY 4x120 - 1100 metrów - czy nie przewymiarowany

Post autor: muzahedin » pn wrz 13, 2021 11:46

Przekrój 120 jest standardem przy projektowaniu sieci narzuconym przez ZE w standardach technicznych. Tak jak ktos zauważył wynikac może to ze spadków napięć oraz możliwości przyączenia przyszłych odbiorców. Sieci napowietrzne mają inne standardy i przekroje. 70AL jest standardem.

Gdybyś podał powód takiego zapytania oraz podał więcej informacji można byłoby odpowiedzieć bez zgadywania.

ODPOWIEDZ