nowa instalacja w budynku i dobór zabezpieczeń

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
przemoS
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: sob gru 16, 2017 23:08

nowa instalacja w budynku i dobór zabezpieczeń

Post autor: przemoS » ndz gru 17, 2017 23:39

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i liczę na zrozumienie, ponieważ lubię marudzić.
Od razu ostrzegam że nie jestem elektrykiem, nie mam pojęcia o wielu zagadnieniach.
Zdaję sobie sprawę że zawód elektryka nie jest łatwy i wymaga sporo odpowiedniej wiedzy.
Zanim się rozpiszę wrzucam rysunek instalacji jaką chcę wykonać i proszę o radę odnośnie zabezpieczeń.

Otóż sprawa wygląda mniej więcej tak….
U Teścia w gospodarstwie sukcesywnie od kilku lat remontujemy to i owo aby domek posłużył jeszcze jakiś czas… :D
W domu instalację elektryczną wykonywano od podstaw przy okazji przebudowy jakieś 5 lat temu.
Teraz przyszła kolej na jeden z budynków gospodarczych ponieważ stoi niezagospodarowany.


Dach zmieniony, trochę przebudowany, co i docieplenie zrobione… Obiekt w sam raz nadaje się na obszerny garaż, z kotłownią i przytulnym poddaszem… (już wkrótce)

Następnym etapem jest od dawna odwlekana wymiana instalacji elektrycznej, która chciałbym w dużej mierze wykonać samodzielnie.
W brew pozorom nie ma tam wiele pracy i pewne z czynności mogę wykonać własnoręcznie.
Końcowe podłączenie i tak pozostawię osobie z fachową wiedzą i uprawnieniami, ponieważ aby odpiąć obecną i podpiąć nową instalację konieczne jest ponowne zaplombowanie głównej rozdzielni w gospodarstwie.
Obecna instalacja tego budynku w całości zostanie wymieniona, ale pomimo jest słabej kondycji, na razie jednak nie ma konieczności odcięcia bo w niczym nie przeszkadza.

A więc budynek zasilany jest obecnie linią napowietrzną 4x4mm2 jakąś plecionką… więc nawet nie podlega dyskusji jej dalszy los… :cool: pozostałe elementy tej instalacji to 2 gniazda wtykowe, żarówka i 1 gniazdo 3 fazowe – wszystko to precz.

(plus kilka nowych drobnych obwodów, bo stanowiły priorytet; tj. jak oświetlenie na zewnątrz które będzie częścią już nowej instalacji).

W miarę możliwości i czasu zacząłem od rozrysowania po pomieszczeniach gdzie i co potrzebne będzie (wpierw zamierzam parter ”uruchomić” pomieszczenie po pomieszczeniu, poddasze na
etap II idzie).
W międzyczasie umieściłem, a raczej zakopałem już kabel
zasilający YKY 5x4mm2
na odcinku od rozdzielni głównej do miejsca montażu odrębnej rozdzielni
-wykop prawie po pas, jakieś pół metra od fundamentu,
-zasypane warstwą żwiru,
-folia biało-czerwona w obrębie kabla…
-przecisk przez ścianę w peszlu, ale samoróbie … ze śmietnika po hydrauliku wygrzebałem fajną grubą PCV + kolanko i na kabel :D ta osłona przeżyje nas wszystkich….!

:cool: Jak o czymś zapomniałem to szwagier jeszcze raz odkopie :D :lol:

Przy układaniu obwodów powinienem sobie poradzić i na tym koniec mojego wymądrzania w tej dziedzinie…
Niezbędna jest pomoc fachowca w doborze zabezpieczeń i splątaniu tych kabelków w całość.

Wszelkie rady będą pomocne (z wyjątkiem :dzwoń po elektryka itd…)
Jak już wspomniałem zadzwonię dopiero jak skończę, żeby sprawdził i odpalił.



Na malunku oznaczone przewody – obwody cyframi:
0 - kabel zasilający
1 - kabel zasilający kolejny budynek i stodołę (kilka małych obwodów z małym obciążeniem)
jest już B16 i B10
2 - oświetlenie garażu 1,5mm2 + B10
3 - zasilanie gniazd wtykowych 2,5mm2 + B16
4 - ośw. Poddasza 1,5mm2 + B10 -peszle i z dala od drewna i komina itp…
5 - zasilanie poddasza 2,5mm2 + B16 - peszle i z dala od drewna i komina itp…
6 - ośw. kotłowni
7 – zasilanie kotłowni

Do tego co wymieniłem dochodzi jeszcze gniazdo 3 fazowe i rozdzielnica jakaś by się przydała
Aby wszystko w nią upchnąć.
Np.taka jak na zdjęciu … pod warunkiem, że jest tam miejsca wystarczająco-tak bez upychania nogą aby zamknąć!
Załączniki
bez tytuług.pdf
malowidło
(163.5 KiB) Pobrany 89 razy



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

 

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 24
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Re: nowa instalacja w budynku i dobór zabezpieczeń

Post autor: dawidgta » ndz mar 11, 2018 9:47

Witam. Przewod powinien byc ułożony na ok 70cm na warstwie 10cm piasku i 10cm warstwą piasku przesypany a następnie folia niebieska a nie czerwona bo czerwona jest powyżej napiecia 1kV.
Następnie gdzie przewód będzie wpięty.
Jakie jest zabezpieczenie główne przyłącza.
Czy będzie wpięty za RCD czy przed.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5522
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: nowa instalacja w budynku i dobór zabezpieczeń

Post autor: STANCA » pn mar 12, 2018 20:05

Może to i śmieszne, ale nie jest wesoło, jak ignoranci biorą się za roboty, gdzie potrzebna wiedza i stosowne uprawnienia.
przemoS pisze: (>>>)
W międzyczasie umieściłem, a raczej zakopałem już kabel
zasilający YKY 5x4mm2
na odcinku od rozdzielni głównej do miejsca montażu odrębnej rozdzielni
-wykop prawie po pas, jakieś pół metra od fundamentu,
-zasypane warstwą żwiru,
-folia biało-czerwona w obrębie kabla…
-przecisk przez ścianę w peszlu, ale samoróbie … ze śmietnika po hydrauliku wygrzebałem fajną grubą PCV + kolanko i na kabel :D ta osłona przeżyje nas wszystkich….!

:cool: Jak o czymś zapomniałem to szwagier jeszcze raz odkopie :D :lol:
Ale się ubawiłem, naostrzyć szpadel i szwagra czeka robota, wszystko źle!!!

Panowie, instalacje nie są tak proste jak by się wydawało, trzeba mieć nie tylko silnego szwagra, ale też jakąś konkretną wiedzę.

pozdrawiam szwagra
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

ODPOWIEDZ