Podłączenie esów

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Daria1984
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: pt sty 12, 2018 7:26

Podłączenie esów

Post autor: Daria1984 » śr wrz 09, 2020 14:52

Dzień dobry.
Od kilku lat walczę z nadmiernym zużyciem kWh
Miałam wiele wizyt elektryków.
Obecnie po wizycie elektryka mam zmienione esy z 4szt B16 na 6szt B20 bo twierdził, że takie trzeba bo mam bojler. Czy jeden kabel miedziany z pokoju od puszki do esa odpowiada za światło i kontakty?
Mam podłączenie tak samo dziwne jak na 4
Tj es 1 - dzwonek (prąd z klatki)
es 2 kontakty mały pokój
es 3 kontakty kuchnia
es 4 światło duży pokój, łazienka i kuchnia
es 5 światło mały pokój, przedpokój i kontakty duży pokój
es 6 gniazdka łazienka
Jeszcze jeden jest kłopot - mam wszędzie miedź, a do esów jest dołączony kabel aluminiowy.
Tj jak podłączone były same kable miedziane do esów, to wszędzie był prąd i światło oprócz małego pokoju gdzie nie było prądu w kontaktach. Po dołączeniu aluminiowego kabla prąd w gniazdkach się pojawił (gniazdka na kablach z miedzi) po odłączeniu kabla aluminiowego prąd w gniazdkach zniknął, a po odpięciu w puszce w małym pokoju, prąd poszedł na miedzi, ale za to nie mam światła na przedpokoju ( a było jak były podłączone same miedziane kable)
Czy ktoś wie o co może chodzić?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1936
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Podłączenie esów

Post autor: elmontjs » śr wrz 09, 2020 21:43

Daria1984 pisze:
śr wrz 09, 2020 14:52
Obecnie po wizycie elektryka mam zmienione esy z 4szt B16 na 6szt B20 bo twierdził, że takie trzeba bo mam bojler.
Wymiana zabezpieczeń na 20A nic nie ma do zużycia a Pan który Ci to zrobił nie wiele wie o obciążalności przewodów i gniazd ! Sama zobacz jaki prąd znamionowy mają Twoje gniazda (pisze na obudowie) i pomyśl, czy nie należy przywrócić poprzedni układ.
Daria1984 pisze:
śr wrz 09, 2020 14:52
Jeszcze jeden jest kłopot - mam wszędzie miedź, a do esów jest dołączony kabel aluminiowy.
...a to kolejny argument, że wymiana bezpieczników była błędem !
Potrzebny Ci naprawdę dobry fachowiec bo masz troche namieszane w instalacji i trzeba to dobrze przejrzeć od rozdzielni poprzez puszki, kończąc na gniazdach.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Daria1984
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: pt sty 12, 2018 7:26

Podłączenie esów

Post autor: Daria1984 » czw wrz 10, 2020 6:32

Tak też myślałam.. u mnie było mnóstwo elektryków, a ja bogata nie jestem. Ten miał być niby dobry.. wzięłam na to kredyt.

Muszę spłacić kredyt, uzbierać na kolejnego elektryka...
A tym czasem proszę o informację:
-Czy jeden es ma odpowiadać za światło i gniazdka w jednym pomieszczeniu?
-Czy jeden kable ma być prowadzony od puszki w jednym pomieszczeniu do esa (i czy on ma odpowiadać za światło i prąd w gniazdkach)
-Czy powinnam wymienić te esy na B16A?

Złożycie kWh między 400 a 500 kWh

Daria1984
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: pt sty 12, 2018 7:26

Podłączenie esów

Post autor: Daria1984 » czw wrz 10, 2020 6:41

Znalazłam na nie zamontowanym gniazdku z tyłu 16/250 - czyli tj informacja, że es B16A?
Ile esów na 5 pomieszczeń?

Daria1984
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: pt sty 12, 2018 7:26

Podłączenie esów

Post autor: Daria1984 » czw wrz 10, 2020 6:54

Tak wygląda to podłączenie..
Załączniki
IMG_20200910_074434_copy_1024x768.jpg
IMG_20200910_074434_copy_1024x768.jpg (173.17 KiB) Przejrzano 230 razy
IMG_20200910_074406_copy_1024x768.jpg
IMG_20200910_074406_copy_1024x768.jpg (212.03 KiB) Przejrzano 230 razy

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 209
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Podłączenie esów

Post autor: dawidgta » czw wrz 10, 2020 10:49

Witaj z twojego opisu wynika że masz namieszane w tej instalacji rozdzielnica i te połączenia wyżej na kostkach wago wołają o pomstę do nieba. Tam trzeba wstawić większą rozdzielnice i wszystko estetycznie i bezpiecznie podłączyć następnie trzeba zrobić oględziny wszystkich połączeń w puszkach i w gniazdkach a także w oprawach oświetlenia. Następnie wykonać pomiary.
Zużycie może wynikać z tego że jakieś urządzenie cały czas pracuję np. bojler (możliwa usterka termostatu) lub błąd układu pomiarowego. Ale to trzeba wszystko na miejscu sprawdzić.

Daria1984
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: pt sty 12, 2018 7:26

Podłączenie esów

Post autor: Daria1984 » czw wrz 10, 2020 12:02

Bojler mam sprawdzony, wszystko z nim ok. Nabija sporo, ale w normie, inne sprzęty sprawdzone (jeden do wymiany), ale razem z nim mam złożycie sprzętów ok 200khw mniej niż na rachunku.. z elektrowni powiedzieli mi, że muszę mieć gdzieś upłynnienia prądu (cokolwiek to znaczy), dlatego najmuje elektryków, niestety z marnym skutkiem.
Wydaje mi że w puszkach jest coś źle podpięte, ale ja nie wiem jak powinno być. A elektryk mówi, wszystko jest ok po czym esy podpina mi tak... No to co ja mogę zrobić

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 209
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Podłączenie esów

Post autor: dawidgta » czw wrz 10, 2020 13:29

Jedyne wyjście musisz znaleźć elektryka który to zrobi. Ty możesz jeszcze z wszystkich gniazdek z domu wyłączyć urządzenia i wszystkie światła i obserwować licznik czy nie nalicza kWh. Reszta w rękach elektryka z wiedzą.

ODPOWIEDZ