Podwójny włącznik światła na dwa różne źródła prądu

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
gregsztorm
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: wt lip 09, 2019 6:46

Podwójny włącznik światła na dwa różne źródła prądu

Post autor: gregsztorm » wt lip 09, 2019 7:00

Witam wszystkich, mam problem z podłączeniem dodatkowego źródła światła w łazience (wszystkie puszki zabudowane) w chwili obecnej mam pojedynczy włącznik do oświetlenie sufitu i są tam tylko 2 żyły. Potrzebuję drugie światło przy lustrze. Mogę przeciągnąć zasilanie z gniazdka, albo jakoś przeciągnąć z sufitu, ale chcę żeby było to sterowane z jednego (podwójnego) włącznika. Jak zrobić takie przyłącze, żeby to miało ręce i nogi?
Czy jest dostępny jakiś włącznik, do którego mogę podpiąć 2 różne niezależne źródła (jedno z obecnego włącznika drugie z gniazdka)?
Czy da się jakoś przeciągnąć zasilanie z sufitu?
Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 135
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Podwójny włącznik światła na dwa różne źródła prądu

Post autor: dawidgta » śr lip 10, 2019 10:43

Temat jest prosty musisz wezwać elektryka bo sam na pewno tego nie zrobisz. :)
Do łącznika podwójnego nie trzeba dwóch źródeł zasilania ma być jedno. Jeśli masz 2 przewody do łącznika a nie masz jak przeciągnąć dodatkowych to bez kucia się nie obejdzie 😉
Także wezwij elektryka majątku nie weźmie a zrobi bezpiecznie. 😊

st
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 26
Rejestracja: pt mar 29, 2013 12:04

Podwójny włącznik światła na dwa różne źródła prądu

Post autor: st » śr lip 10, 2019 16:24

Cokolwiek byś zrobił i tak wymaga to ingerencji w instancję elektryczną budynku/mieszkania, bez wezwania elektryka się nie obejdzie. A czy elektryk zamontuje jakieś sterowniki do światła, zdalne sterowanie czy dodatkowy fizycznie kabel to jest sprawa drugorzędna.

Jak ciekawostkę podam że jakieś circa 30 lat temu w pismie Młody Technik podali rozwiązanie takiego problemu technicznego. Należy wykorzystać diody prostownicze o odpowiednich parametrach. Koncept jest prosty w sieci jest prąd przemienny, przy pomocy diód można z niego zrobić tak że jedna "połówka" sinusoidy zasila jedna żarówkę, a druga drugą. Od strony opraw trzeba wykorzystać diody do "filtrowania" połówek przy każdej żarówce. Wadą jest tego rozwiązania jest że każda z żarówek pracuje tylko z połowa mocy i może być widoczne migotanie.

SCALLAK
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: wt lut 02, 2016 21:19

Podwójny włącznik światła na dwa różne źródła prądu

Post autor: SCALLAK » śr lip 10, 2019 16:34

Jeśli na wyłącznikach, to potrzeba min. 3 żył.
Natomiast bez przeciągania, kucia można zastosować wyłączniki zdalnenego sterowania na pilota. Stałe zasilanie na przewodach.
Pozdrawiam

dziurb
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 53
Rejestracja: czw sty 08, 2004 12:15
Lokalizacja: Kulinowo

Podwójny włącznik światła na dwa różne źródła prądu

Post autor: dziurb » pn lip 15, 2019 19:06

Nie słuchaj nieuków... wszyscy fachowcy wyjechali za granicę... kup sobie człowieku podwójny schodowy IP65 i masz dwa zasilania z różnych miejsc, aczkolwiek wskazane jest aby była to ta sama faza... chyba wiesz co to jest podwójny schodowy? w sklepie Ci pokażą, są takie z dwoma niezależnymi zasilaniami.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1667
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Podwójny włącznik światła na dwa różne źródła prądu

Post autor: elmontjs » pn lip 22, 2019 14:33

dziurb pisze:
pn lip 15, 2019 19:06
masz dwa zasilania z różnych miejsc, aczkolwiek wskazane jest aby była to ta sama faza... chyba wiesz co to jest podwójny schodowy?
...a jak jest podwójny schodowy to można podłączyć do 2-fazowo? , nie żartuj kolego!
Człowiek uczy się całe życie i ...

ODPOWIEDZ