Problem z podłączeniem silnika
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Re: Problem z podłączeniem silnika
Ja mam silnik 15kw w wielkiej maszynie z dwoma przekładniami i jest połączona w gwiazdę
i chodzi silnik ponad 5lat codziennie i nic się nie dzieje mimo że ma być przełącznik gwiazda trójkąt.Rozruch napędu jest z silnika spalinowego.
- Załączniki
-
- IMG_20161217_153652.jpg (299.58 KiB) Przejrzano 2753 razy
-
- IMG_.jpg (664.66 KiB) Przejrzano 2756 razy
dotyczącej pracy danego silnika tylko w połączeniu w gwiazdę, to oczywiście taka praca jest dopuszczalna.
Owszem, moc jednostki będzie obniżona, ale jeśli praca napędzanego urządzenia będzie prawidłowa, to w czym problem ?
Jeśli jesteś pewny, że 3 krotnie obniżona moc wystarczy, to niech elektryk połączy to do pracy tylko w gwiazdę.
Do wykorzystania pełnej mocy silnika potrzebny jest przełącznik gwiazda / trójkąt.
. Przełączając silnik w układ gwiazdy zmieniasz jego warunki pracy co skutkować może różnymi konsekwencjami ( w najlepszym wypadku spaleniem silnika przy nadmiernym obciążeniu) ..Rozruch napędu jest z silnika spalinowego.
Druga sprawa to instalacja (patrz zdjęcie ). Miałem możliwość ( z racji zawodowych ) oglądać pomieszczenia do obróbki drzewa po pożarze wywołanym przez instalację lub urządzenia elektryczne . Wynikały one przede wszystkim z niewiedzy lub lekceważenia problemu .
Polecam do przeczytania: http://bhpvictoria.pl/zagrozenia-pozaro ... tartakach/
Powód: adresy proszę umieszczać w znacznikach url.
Problem z podłączeniem silnika