Przekrój kabla zasilającego

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
TomBonk
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: ndz cze 13, 2021 16:36

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: TomBonk » ndz cze 13, 2021 19:52

Witam wszystkich i proszę o poradę.
Mam zamiar wykopać staw i rozpocząć małe zarybianie.Aby nie zostać oczyszczonym z dużych okazów planuję zamontować dwie kamery i ze dwa halogeny po 100 - 200W .
Problem z tym że od miejsca podłączenia elektrycznego do miejsca docelowego mam ok 600m .
W związku z tą odległością nie wiem jakiej średnicy kabel zasilający położyć w ziemi żeby wszystko było w porządku.
Kamera to coś jak w poniższym linku:

Proszę więc o poradę jaki kabel mogę zastosować aby to wszystko hulało.
Dzięki
Załączniki
kamera.jpg
https://allegro.pl/oferta/kamera-zewnetrzna-obrotowa-wifi-5mpx-4mpx-9421732875
kamera.jpg (21.56 KiB) Przejrzano 455 razy



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny miernik instalacji elektrycznych
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3348
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: opornik » ndz cze 13, 2021 21:43

Po pierwsze, to kamera Wi-Fi. Myślę, że wiesz z czym to się wiąże.
Po drugie, moc około 0.5kW co przy odległości 600m daje następujące wyniki spadku napięcia przy zasilaniu 1f 230V.
Dla kabla 2.5 - 8%
Dla kabla 4 - 5%
Dla kabla 6 - 3.3%
Pozostaje jescze sprawa skuteczności ochrony od porażeń co jest najważniejsze! Nie podałeś info o sieci zasilającej, czy jest to TN czy TT.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: PGR Mąkowarsko » pn cze 14, 2021 21:53

To nie kamera, to zabawka

domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 561
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: domsat » wt cze 15, 2021 21:52

Nie raz pisałem o bezsensowności tego działu. Niestety ciągle są pytania laików i jeszcze bardziej niestety - odpowiedzi forumowiczów. Nie wiem dlaczego, chcecie się koledzy popisać swoją wiedzą czy podbudować swoje ego. Zresztą to Wasza sprawa i Wasz stracony czas.
Odnośnie tego tematu - to czy jego autor już wie jaki kabel ma zastosować, wie jaki jest dopuszczalny spadek napięcia, czy kabel ma być Alu lub Cu, ile żył ma mieć ??? Czy wie co to jest skuteczność ochrony od porażeń ? Czy rozróżnia TN i TT ?
Pamiętajmy, że pytający jest laikiem, bo tylko taki może pytać się o średnicę kabla lub stosujący halogeny.
Rozsądny elektryk czyli NIE układacz przewodów, zaproszony na to zlecenie zapewne poleciłby zasilanie 3-faz. Alu 5 x 35 mm2 (min.) + uziom na końcu linii.
O kamerze nie wypowiadam się. Spec z PGR spod Bydgoszczy już to zrobił.

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3348
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: opornik » wt cze 15, 2021 22:08

domsat pisze:
wt cze 15, 2021 21:52
Odnośnie tego tematu - to czy jego autor już wie jaki kabel ma zastosować, wie jaki jest dopuszczalny spadek napięcia, czy kabel ma być Alu lub Cu, ile żył ma mieć ??? Czy wie co to jest skuteczność ochrony od porażeń ? Czy rozróżnia TN i TT ?
Dobra rada na przyszłość, przeczytaj ze zrozumieniem to co niektóry wcześniej napisali. Potem zacznij stukać w klawiaturę.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 561
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: domsat » śr cze 16, 2021 21:02

Do kol. opornika - czemu o sobie piszesz "co poniektórzy..." tj liczba mnoga, jeśli jesteś jedynym odpowiadającym w tym temacie przede mną. PGR nie liczę.
Otóż to Ty nie zrozumiałeś moich pytań, więc je powtarzam:
..czy jego autor już wie jaki kabel ma zastosować, wie jaki jest dopuszczalny spadek napięcia, czy kabel ma być Alu lub Cu, ile żył ma mieć ??? Czy wie co to jest skuteczność ochrony od porażeń ? Czy rozróżnia TN i TT ?
I dodam - kol. opornik, czy rozumiesz, że laik tego nie wie i informowanie go np, że kabel 4 ma 5% spadku napięcia jest po prostu śmieszne. Zatem jak zaczniesz stukać w klawiaturę to zastanów się jakie info chcesz przekazać pytającemu.
Sugeruję nie rozwijać dalej tego tematu. Szkoda na to czasu i podtrzymuję, że ten dział forum ISE nie powinien istnieć. Wystarczająco pytań laików jest na innych forach np Muratora i tam produkują się też forumowicze z ISE, więc jak ktoś odczuwa potrzebę takich "dyskusji" to tam ma pole do popisu. Ja zaglądam tam ze względów marketingowych i często pękam ze śmiechu.

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3348
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: opornik » śr cze 16, 2021 22:27

domsat pisze:
śr cze 16, 2021 21:02
PGR nie liczę.
Dlaczego?
domsat pisze:
śr cze 16, 2021 21:02
Otóż to Ty nie zrozumiałeś moich pytań, więc je powtarzam:
Powtarzać sie nie musisz, wszystko doskonale zrozumiałem a to co napisałem wynika z mojej wiedzy technicznej i nie Tobie to oceniać.
domsat pisze:
śr cze 16, 2021 21:02
I dodam - kol. opornik, czy rozumiesz, że laik tego nie wie i informowanie go np, że kabel 4 ma 5% spadku napięcia jest po prostu śmieszne. Zatem jak zaczniesz stukać w klawiaturę to zastanów się jakie info chcesz przekazać pytającemu.
Nie interesuje mnie stopień wiedzy pytającego. Odpowiedziałem mu rzetelnie na jego pytania.
Sorry Wodzu ale nie Ty będziesz ustalał warunki gry na ISE. Tak przy okazji, na Elektrodzie za taki wpis dostałbyś bana. Na przyszłość polecam ugryzienie się w język ;)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

marcin225
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 240
Rejestracja: śr lip 15, 2009 19:01
Lokalizacja: ...

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: marcin225 » czw cze 17, 2021 6:52

opornik pisze:
śr cze 16, 2021 22:27
Tak przy okazji, na Elektrodzie za taki wpis dostałbyś bana. Na przyszłość polecam ugryzienie się w język
Za co dostałby niby bana? Co takiego napisał?

domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 561
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: domsat » pt cze 18, 2021 21:55

Do kol. opornika;
- dlaczego nie liczę PGR - bo ja jednak rozróżniam kwestię doboru kabla od kamery
- czy ja gdzieś oceniam Twoją wiedzę techniczną ?
- jeśli nie interesuje Cię stopień wiedzy pytającego to masz problemy z komunikacją interpersonalną z otoczeniem, przecież innym językiem rozmawiamy o elektryce z humanistą nierozumiejącym tej dziedziny techniki a inaczej z kolegą po fachu
- czyn naprawdę uważasz, że info typu " ...dla kabla 4- 5%.. " jest rzetelną informacją ?
- czy ja gdzieś ustalam warunki gry na forum ? ja tylko uważam , że ten dział jest zbędny, ale Ty oczywiście masz przeciwne zdanie, bo większość Twych postów to jest właśnie tutaj, a na marginesie - czy ktoś z pytających podziękował Ci kiedyś za wypowiedź ?
- czy zauważyłeś, że ja mimo traktowania tego działu forum z dystansem, podałem pytającemu konkretny typ kabla tj alu 5x35
Sumując - nadajemy na całkowicie innych falach, więc naprawdę nie kontynuuj tego tematu.
Zresztą patrząc na ostatnie posty w tym dziale to chyba umiera on śmiercią naturalną.

PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Przekrój kabla zasilającego

Post autor: PGR Mąkowarsko » pt cze 18, 2021 23:38

Proszę PGR w to nie mieszać!!!
:lol:

Zablokowany