Pytanie, czy różnicówka zadziała?

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Damian.Łosiak
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 27, 2019 19:52

Pytanie, czy różnicówka zadziała?

Post autor: Damian.Łosiak » śr mar 27, 2019 20:10

Dzień dobry

Planuję prostą instalację z wyłącznikiem różnicowo-prądowym:

Słup oświetleniowy z naświetlaczami LED oraz gniazdkiem w skrzynce hermetycznej oddalony o 70m od najbliższego źródła prądu. W budynku faza i neutralny podłączone do wyłącznika różnicowo-prądowego, dalej bezpiecznik nadprądowy, dalej 70m kabla dwużyłowego, ziemnego 2x4mm poprowadzony do słupa. Słup uziemiony szpiką, do której podłączam przewód PE do oświetlenia i gniazdka na słupie. Nigdzie nie łączę neutralnego z uziemieniem.

Moje pytania:
- Czy różnicówka może być tak oddalona i czy zadziała w przypadku:
a. przebicia na słup
b. przecięcia kabla np. szpadlem ?


Pytam, ponieważ "lokalni" elektrycy (jeden nawet z uprawnieniami) potrafią puścić fazę przewodami koloru niebieskiego, czy pozostawić kostki przyłączeniowe tak, że każdy deszcz powoduje zwarcie i inne historie. Chciałbym być więc pewny i zlecić im wykonanie dokładnie tak, jak chcę.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

Damian.Łosiak
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 27, 2019 19:52

Pytanie, czy różnicówka zadziała?

Post autor: Damian.Łosiak » czw mar 28, 2019 11:49

Zrobiłem rysunek poglądowy w załączniku.
Capture.PNG
Capture.PNG (14.56 KiB) Przejrzano 655 razy
Pytanie, czy taki układ ma sens i czy różnicówka będzie działać?

Nie chciałbym ciągnąć 70m kabla 3-żyłowego i łączyć z istniejącym przewodem PE w budynku, ponieważ nie znam jego dalszej drogi. Nie wiem gdzie i czy jest uziemiony, czy nie jest po prostu gdzieś połączony z N. Jest to budynek gospodarczy, który ciągnie zasilanie z innego budynku, który z z kolei napowietrznie z domu jednorodzinnego (dwiema żyłami). Wolałbym z tego powodu również uniknąć łączenia uziemienia słupa z przewodem N - jest to stalowy słup na polu i w razie uderzenia pioruna nie chce aby instalacja w odległym domu ucierpiała.

Bardzo proszę o poradę

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 136
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Pytanie, czy różnicówka zadziała?

Post autor: dawidgta » czw mar 28, 2019 17:32

Damian.Łosiak pisze:
czw mar 28, 2019 11:49
Nie chciałbym ciągnąć 70m kabla 3-żyłowego i łączyć z istniejącym przewodem PE w budynku, ponieważ nie znam jego dalszej drogi.
Po pierwsze jaki masz układ sieci w domu jeśli masz WLZ 2 żyłowych i RCD to albo masz TN-S albo TT chyba że ktoś popełnił błąd i zamontował w układzie TN-C.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1678
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Pytanie, czy różnicówka zadziała?

Post autor: elmontjs » czw mar 28, 2019 20:06

Damian.Łosiak pisze:
czw mar 28, 2019 11:49
Nie chciałbym ciągnąć 70m kabla 3-żyłowego i łączyć z istniejącym przewodem PE w budynku, ponieważ nie znam jego dalszej drogi. Nie wiem gdzie i czy jest uziemiony, czy nie jest po prostu gdzieś połączony z N.
Więc może lepiej sprawdzić, zmierzyć , dowiedzieć się jakie są parametry instalacji i zrobić zasilanie słupa zgodnie ze sztuką a nie budować kolejną "partyzantkę"?
Żyła PE w obwodach odbiorczych układów TN-C-S, TN-S, czy TT jest dzisiaj wymagana przepisami! Dodatkowe uziemienie słupa możesz sobie dołożyć jak chcesz - niczemu to nie zaszkodzi.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Carlos223223
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 15
Rejestracja: czw gru 27, 2018 19:03
Lokalizacja: Włocławek

Pytanie, czy różnicówka zadziała?

Post autor: Carlos223223 » sob kwie 06, 2019 9:09

Pomiary, pomiary i jeszcze raz pomiary! Skoro w budynku jest roznicowka to czemu nie chcesz ułożyć kabla 3 żyłowego? Tylko kabel 3; żyłowy ! Jak chcesz to możesz wykonać dozbrojkę przy latarni.

ODPOWIEDZ