RCD - czy działa prawidłowo ?

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
kubiak12111
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: wt lip 31, 2018 8:20

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: kubiak12111 » wt lip 31, 2018 9:11

Witam,
Remont mieszkania. Na klatce sieć TNC. Założeniem było przejście na sieć TNC-S.
Zleciłem elektrykowi doprowadzenie do mieszkania nowego WLZ (3*4.5mm)
W mieszkaniu nowa rozdzielnia (RCD 25A, 30mA, zabezpieczenia nadprądowe 10A i 16A) i cała instalacja wykonana w oparciu o przewody 3 żyłowe.
Do mieszkania dochodzi nowy WLZ, 3*4.5mm więc w rozdzielni w mieszkaniu podłączyłem wg poniższego:
- Przewód PE na listwe PE
- Przewód L i N odpowiednio do RCD
- za RCD - L odpowiednio na ESY a N na listwe N

I teraz pojawił się problem. Zacząłem testować poprawność działania sieci i mam problem z RCD.
Przycisk TEST działa ( nie jest to dla mnie miarodajny dowód na działanie RCD). Ponieważ nie mam dostępu do miernika RCD postanowiłem przetestować układ zwierając za RCD przewody PE i N. Bez żadnego obciążenia zwieranie PE i N nie daje efektu zadziałania RCD (wg mnie prawidłowy objaw). Kiedy podłączam do gałęzi obciążenie w postaci np. oswietlenia, zwieranie PE i N również nie daje efektu. Pomyślałem że na klatce przewód PE z WLZ może wisieć w powietrzu ale tak nie jest. Napięcie między L i PE - 230V. Zwierając L i PE poprzez obciążenie ( żarówkę) RCD działa, ale po połączeniu obciążenia do L i N, i zwarciu PE do N wyłącznik RCD nie działa.

RCD wymieniony na nowy - taki sam efekt.
Wiem że bez pomiarów się nie obejdzie ale chcę zapytać co może być przyczyną. Nieprawidłowe rozbicie PEN na PE i N na klatce ?
Proszę o pomoc.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

 

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 411
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: luka2nd » wt lip 31, 2018 11:15

Proponuję sprawdzić RCD odpowiednim miernikiem, wtedy będzie wiadomo.

Im większe obciążenie obwodu, tym bardziej N "oddala się" od potencjału ziemi, przez co pojawia się napięcie pomiędzy nim a torem PE. Być może oświetlenie było zbyt małym obciążeniem, by po zwarciu N i PE popłynął wystarczająco duży prąd różnicowy. Ale, tak jak napisałem na początku: pomiar prawdę Ci powie.

P.S. Przewód o przekroju 4,5mm odpowiada 16mm2, ale chyba nie o to chodziło :)

kubiak12111
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: wt lip 31, 2018 8:20

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: kubiak12111 » wt lip 31, 2018 11:42

Właśnie sobie to policzyłem.
Obciążeniem do testów była żarówka ledowa o mocy 7.5W - wychodzi mi prąd ok 32mA

To nie miało prawa zadziałać przy takim obciążeniu prawda ?

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5579
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: STANCA » wt lip 31, 2018 13:58

Panowie co to za przewód 3x4,5 mm? :D
Przekrój, średnica. Ustalcie to.

Ja się gubię

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

kubiak12111
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: wt lip 31, 2018 8:20

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: kubiak12111 » śr sie 01, 2018 9:19

luka2nd pisze:
wt lip 31, 2018 11:15
Proponuję sprawdzić RCD odpowiednim miernikiem, wtedy będzie wiadomo.

Im większe obciążenie obwodu, tym bardziej N "oddala się" od potencjału ziemi, przez co pojawia się napięcie pomiędzy nim a torem PE. Być może oświetlenie było zbyt małym obciążeniem, by po zwarciu N i PE popłynął wystarczająco duży prąd różnicowy. Ale, tak jak napisałem na początku: pomiar prawdę Ci powie.

P.S. Przewód o przekroju 4,5mm odpowiada 16mm2, ale chyba nie o to chodziło
Dzięki za pomoc, naprowadziłeś mnie.
powodem nie wybijania RCD okazało się za małe obciążenie a co za tym idzie za mały upływ prądu przez PE. Po zwiększeniu obciążenia RCD normalnie działa po zwarciu N i PE.
temat do zamknięcia

pawelec71cc
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 39
Rejestracja: ndz maja 27, 2012 17:56

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: pawelec71cc » czw sie 09, 2018 15:34

Ale bzdety i gusła . " nie miarodajny jest test RCD przy braku miernika " - producent ma atesty , certyfikaty , zgodności , testy i nadzór , właściciel na węch twierdzi że test nie działa . Może poprosić jakiegoś elektryka by za flachę wpiął swój jeden , może drugi sprawdzony RCD i potwierdził że ten jest niesprawny . " N się oddala " pewien pan Ohm jakiś czas temu jasno to określił , opisał i było to pierwsze prawo elektrotechniki o którym się uczyliśmy .Jeśli " pełna zwara " N z PE nie wyzwala RCD 30 mA to kto podpisał się pod ostatnimi pomiarami .Instalacja zrobiona jest kablem telefonicznym ?

pawelec71cc
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 39
Rejestracja: ndz maja 27, 2012 17:56

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: pawelec71cc » czw sie 09, 2018 16:50

Wiadomość dla " nie elektryków " którzy narzekają że : nie dostają konkretnej odpowiedzi : gdzie podłączyć , co dogiąć " . moderatorzy , eksperci itd . piszą "wezwij elektryka " .Szanowny Kolega STANCA nawet dla " nie elektryka " podaje normy aby zainteresowany poznał źródła .W tym poście -" obciążeniem dla testów była żarówka LED 7,5 W ".Obliczone błędnie obciążenie ! Lampa , palnik LCD zasilana jest z przetwornicy 230 V , 120- 280 V,jesli instalacja jest z roku 1949 - 1,5 Al to 20 -30 V napięcia pomiędzy N a PE nie zadziała . Może normalnie obciążenie o cha - ce liniowej , rezystor , kilka żarówek połączonych szeregowo ? Dla RCD , dla prądu zmiennego , przemiennego nawet ze składową stałą wystarczy , dla " sieczki z przetwornic mała poprawka " . Prądu nie widać , widać dopiero skutki pożaru który wywołał >

volta
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 10
Rejestracja: wt wrz 25, 2012 18:31

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: volta » ndz sie 19, 2018 8:37

sprawdzić jakość styków połączeń rcd i listwy N i L , jeżeli działa rcd testowo to po sprawdzeniu połączeń zadziała praktyka się kłania....

mariuszgim
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 132
Rejestracja: czw sty 24, 2008 20:01
Lokalizacja: Rynarzewo
Kontakt:

RCD - czy działa prawidłowo ?

Post autor: mariuszgim » ndz sie 19, 2018 9:44

Test na RCD zadziała po podpięciu napięcia na zasilaniu. Nie sprawdzi to poprawności wykonania instalacji za RCD.

ODPOWIEDZ