Rozporządzenie MI a WLZ
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
-
- Rozmówca
Rozporządzenie MI a WLZ
(…)
2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych;
(…)
czyli WLZ w przypadku zasilania trójfazowego powinien być 5 żyłowy a w przypadku jednofazowego 3 żyłowy?
Co jeśli w projekcie WLZ jest 5 żyłowy a ułożono by mimo wszystko 4 żyłowy, chociażby ze względu na koszty. Czy po prostu jest projekt i tego trzeba sie trzymać? Głównie chodzi mi o sytuację dotyczącą domków jednorodzinnych.
A może w ogóle nie było pytania bo WLZ nie jest obwodem rozdzielczym?
Rozporządzenie MI a WLZ
Masz kolego treść rozporządzenia, masz projekt zgodny z rozporządzeniem, więc wybacz ale argument ekonomiczny nic tu nie usprawiedliwia - to błąd.dominik.dk pisze: ↑pn sty 11, 2021 17:07Co jeśli w projekcie WLZ jest 5 żyłowy a ułożono by mimo wszystko 4 żyłowy, chociażby ze względu na koszty.
-
- Rozmówca
Rozporządzenie MI a WLZ
A co jeśli w projekcie WLZ jest 4x?
Rozporządzenie MI a WLZ
Tu zdania są podzielone, bo niektórzy nie uznają WLZ-ów jako części odbiorczej, choć takich projektów jest już coraz mniej (moje obserwacje). W każdym razie 4-żyłowy WLZ jest niezgodny z literą prawa.
Rozporządzenie MI a WLZ
Tu zdania są podzielone, bo niektórzy nie uznają WLZ-ów jako części odbiorczej, choć takich projektów jest już coraz mniej (moje obserwacje). W każdym razie 4-żyłowy WLZ jest niezgodny z literą prawa.